Obchodní bilance v říjnu podeváté v řadě skončila schodkem

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu schodkem 26,8 miliardy korun, který byl meziročně o deset miliard větší. Hlavní příčinou schodku zůstávají vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V deficitu je obchodní bilance devátý měsíc v řadě.

Ilustrační fotografie.

Vývoz zboží z Česka vzrostl v říjnu meziročně o 17,2 procenta na 392,1 miliardy korun. Dovoz oproti stejnému měsíci loňského roku stoupl o 19,2 procenta na 418,9 miliardy Kč.

Meziměsíčně se vývoz po sezonním očištění snížil o 2,6 procenta. Import klesl ve srovnání se zářím o 1,8 procenta.

Říjnové výsledky nepřinesly podle statistiků žádné podstatné změny proti předchozím měsícům. "Pokračoval dvouciferný růst vývozu i dovozu, hlavní příčinou schodku obchodní bilance jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů. Zaznamenali jsme i výraznější prohlubování deficitu obchodu s Čínou," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Bilance zahraničního obchodu se zeměmi Evropské unie se v říjnu meziročně zlepšila o 17,1 miliardy korun. Naopak deficit obchodu s mimounijními státy se prohloubil o 27,5 miliardy Kč.

Říjnové výsledky zahraničního obchodu nepříznivě ovlivnilo zejména meziroční zhoršení bilance obchodu s elektrickými zařízeními o 4,6 miliardy korun. Dále se prohloubil schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 3,6 miliardy a základními farmaceutickými výrobky o 3,1 miliardy Kč.

Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,6 miliardy korun a stroji a zařízeními o 1,7 miliardy Kč. Deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se meziročně zmenšil o 2,4 miliardy Kč.

Schodek zahraničního obchodu v říjnu překonal očekávání analytiků

Schodek zahraničního obchodu byl v říjnu vyšší, než očekávali analytici. Podle nich se na negativním výsledku stejně jako v předchozích měsících podepsal zejména dovoz minerálních paliv. Za celý rok by podle analytiků mohla bilance zahraničního obchodu skončit v deficitu přes 200 miliard korun. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) zahraniční obchod Česka skončil v říjnu schodkem 26,8 miliardy korun, meziročně byl o deset miliard větší.

"Tam kde se zahraničnímu obchodu v září dařilo stahovat deficit, šel vývoj v říjnu opět opačným směrem. O více než sedm miliard korun se proti předchozímu měsíci prohloubil deficit s minerálními palivy," uvedli analytici Raiffeisenbank. Většina zvýšení deficitu proti předchozímu měsíci podle nich šla na vrub obchodování se státy mimo Evropskou unii. Výsledky zahraničního obchodu podle analytiků Raiffeisenbank potvrzují slabší vývoj české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí.

"Za prvních deset měsíců letošního roku zahraniční obchod vykázal schodek 174 miliard korun ve srovnání s přebytkem 3,4 miliardy korun ve stejném období loňského roku. Za celý letošní rok očekáváme deficit 212 miliardy korun," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. "Prohlubující se deficit bilance zahraničního obchodu společně se snižováním úrokového diferenciálu vůči eurozóně pak budou bránit koruně, aby se posunula na silnější úrovně," upozornila.

Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour nečeká v nadcházejících měsících zlepšení bilance zahraničního obchodu. "Očekáváme, že česká ekonomika se bude minimálně do konce prvního kvartálu příštího roku nacházet v recesi, což se projeví i na zahraničním obchodu," uvedl.

Generální ředitel společnosti CzechTrade Radomil Doležal upozornil, že i přes prohloubení schodku zahraničního obchodu v říjnu meziročně vzrostl český vývoz o 17,2 procenta. "Exportu se i přes veškeré překážky stále daří. Podíváme-li se na aktuální statistiku zahraničního obchodu ze sektorového pohledu ukazuje se, že mobilita, doprava a infrastruktura zůstávají pro české firmy perspektivní. Meziroční nárůst zaznamenává i sektor potravin a nápojů," sdělil ČTK.

Související:

Nejnovější