Odbyt Škody se v lednu snížil o 18,5 procenta, pokles zpomalil

Odbyt automobilky Škoda Auto se v lednu meziročně snížil o 18,5 procenta na 62.200 vozů. Tempo jeho poklesu tak zpomalilo z prosincových 24,4 procenta. Ukazují to údaje, které dnes zveřejnil mateřský koncern Volkswagen.

Škoda Fabia.

Odbyt celé skupiny Volkswagen se v lednu meziročně snížil o 15,2 procenta na 699.500 vozů. Skupina zahrnuje vedle Škody řadu dalších značek. Vedle vlajkové značky VW jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

Výrobci automobilů se v poslední době potýkají s nedostatkem součástek, zejména mikročipů. Nedostatek dílů narušil i výrobní aktivity Škody Auto, firma tak v loňském roce musela výrobu několikrát výrazně omezit či zcela zastavit.

V celém loňském roce Škoda Auto dodala zákazníkům po celém světě 878.200 vozů. Meziročně je to pokles o 126.600 aut, respektive téměř o 13 procent. Odbyt celého koncernu Volkswagen se vloni snížil o 4,5 procenta na desetileté minimum 8,9 milionu vozů.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Témata: Škoda Auto

Související:

Nejnovější