ODS má staronové místopředsedy, uspěli Kupka, Vondra i Baxa

Pražský kongres ODS zvolil dnes v prvním kole všechny kandidáty na čtyři řadové místopředsedy. Uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého nahradil pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Nominaci do voleb měl i senátor Tomáš Goláň, ale v projevu se kandidatury vzdal. Ve vedení nejsilnější vládní strany opět nebude žena.

Martin Kupka

Ve volbě čtveřice místopředsedů hlasovalo platně 517 delegátů kongresu. Europoslanec Vondra získal 482, ministr dopravy Kupka 470, ministr kultury Baxa 425. Zajíčka podpořilo 458 delegátů.

Baxa v kandidátském projevu řekl, že ODS musí projevit dostatek empatie k občanům. "Budeme muset trpělivě vysvětlovat, že minulé vlády zaťaly takové sekery do naší budoucnosti, že se to bez větší či menší oběti každého z nás nedá vyřešit," uvedl. V souvislosti s letošními komunálními volbami doplnil, že na politické scéně není nyní žádná jiná síla, která by aspirovala na pozici jedničky.

Pro Česko je historickou příležitostí a nadějí, že v nynější krizi má hlavní slovo strana s jasně uspořádanými hodnotami a ne uskupení, které si své názory tvoří každý den znovu podle sociálních sítí, prohlásil v narážce na bývalé vládní hnutí ANO Kupka. Vyzdvihl reakci vlády na ruskou invazi na Ukrajiny. "Jsem hrdý, že se na takovém návratu reputace naší země mohu podílet," řekl.

Vondra řekl, že ODS je po letech zápasu o přežití zpět v plné síle a dobré kondici. "Získali jsme ztracené sebevědomí, ale nepropadáme pýše ani aroganci," uvedl. Před Českem podle něj nyní stojí nutnost zbrojit a starat se o svou bezpečnost, ale také výzva omezit energetickou závislost na Rusku a jeho vydírání. Třetí výzva je podle něj humanitární v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny.

Zajíček zdůraznil, že ODS v posledních deseti letech byla z vlády i opozice tahounem digitalizace státu. "Chci být společně s vámi i nadále tam, kde se bude rodit nová budoucnost pro tento stát, aby lidé měli stát moderní, vstřícný a efektivní," řekl.

Goláň získal nominaci jen z domovského Zlínského kraje. Ve stručném projevu pak řekl, že vidí řadu vhodnějších lidí do funkce místopředsedy ODS. "Chci pracovat ještě v komunální politice, ve straně, pro lidi a stranu. Až bude příště vhodná doba, tak možná nominaci přijmu," uvedl.

V nejužším vedení ODS nebude opět žádná žena. Šéf občanských demokratů Petr Fiala k tomu dnes novinářům řekl, že ve straně je řada výrazných žen mezi dlouhodobými i nastupujícími tvářemi. "My jsme demokratická politická strana, protože jsme i strana pravicová, tak nevěříme kvótám," uvedl předseda vlády.

Podle reportéra serveru newsbox.cz se v atmosféře na místě stále odrážela euforie z úspěchu v říjnových sněmovních volbách, kdy ODS stála v čele vítězné koalice Spolu. Odpovídala tomu i důvěra, kterou v hlasování od delegátů obdrželi předseda Petr Fiala a 1. místopředseda Zbyněk Stanjura.

V projevech řečníci z řad ODS v čele s premiérem Fialou i hosté z ostatních vládních stran vyzdvihovali úspěch v loňských volbách, zároveň však zdůrazňovali, že vládní angažmá je teprve na svém začátku, proto je nutná pokora. V kuloárech byly velkým tématem i blížící se komunální a senátní volby na podzim letošního roku a prezidentská volba na začátku příštího roku.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější