Okamura se omluvil Zdechovskému a Svobodovi za nepravdivá tvrzení o migrantech

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura se na svém facebookovém profilu omluvil europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi.

Tomio Okamura

Soud letos na jaře pravomocně rozhodl, že Okamura oba lidovecké politiky poškodil svým nepravdivým tvrzením, že v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. Žalobu na ochranu osobnosti podali Zdechovský se Svobodou v prosinci 2018.

"Já Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, se tímto omlouvám lidoveckým europoslancům Pavlu Svobodovi a Tomáši Zdechovskému, o kterých jsem opakovaně veřejně prohlašoval, že při hlasování v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. Toto tvrzení je nepravdivé. Uvedení europoslanci nikdy nehlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů, naopak se uvalení sankcí na Českou republiku snažili zabránit hlasováním proti přijetí rezoluce o zahájení řízení proti České republice za účelem zjištění, zda z její strany nedošlo k porušení rozhodnutí Rady Evropské unie, kterým se stanovila dočasná opatření v oblasti mezinárodní ochrany ve prospěch Itálie, za což se nyní omlouvám," zní celé znění omluvy.

Zdechovský se Svobodou jsou přesvědčeni o tom, že Okamura o nich lhal záměrně. Podle nich i podle soudů spojil ve svých opakovaných vyjádřeních dvě různá hlasování v Evropském parlamentu z května 2017, přičemž žádné z nich se netýkalo sankcí pro Česko. Oba europoslanci navíc hlasovali proti. Okamurovy výroky oba eurposlance podle jejich vyjádření zasáhly v profesním i i osobním životě. Následně totiž dostávali tisíce výhrůžek smrtí.

"Výrok byl jednoznačně lživý, nepravdivý," konstatoval v dubnu předseda odvolacího senátu Tomáš Vejnar poté, co soud zamítl Okamurovo odvolání. Bývalému místopředsedovi Sněmovny vyhověl jen v tom, že omluvu nemusí pronést na půdě Sněmovny ani ji zveřejnit ve stranickém tisku a přednést v pořadu na TV Barrandov. Měl ji vyvěsit na svém facebookovém profilu, což nyní učinil.

Okamura po pravomocném rozhodnutí soudu i v aktuálním příspěvku na facebooku připomněl, že soud zamítl nároky Zdechovského a Svobody na omluvu prostřednictvím televize, novin a vystoupení ve Sněmovně. "Rozhodl tak, že mám na svém facebookovém profilu uveřejnit, že pro sankce vůči ČR nehlasovali. Nadále tedy platí, jak už jsem říkal, že oba pánové hlasovali pro to, aby ČR a další země EU přijaly odpovědnost za přesidlování a přijímání uprchlíků," uvedl.

Okamura tvrdí, že jeho výrok se týkal usnesení ohledně strategie pro Sýrii, které europoslanci za KDU-ČSL podpořili a které vyzvalo členské státy unie, aby umožnily nalézt ochranu pro uprchlíky i prostřednictvím programu jejich přesídlování a přijímání. "Když někdo hlasuje pro přijímání uprchlíků ze Sýrie, je to podle mě sankce pro Českou republiku. Z mého pohledu je to podraz, já si za tím stojím. Přijímání migrantů je proti bezpečnosti ČR," řekl loni u soudu.

Témata: Tomio Okamura

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější