Olympijský výbor prý udělal maximum, přesto se dají čekat pozitivní případy

V nejhorší možné situaci ohledně šíření koronaviru v Česku budou sportovci příští týden vyrážet na zimní olympiádu v Pekingu. Český olympijský výbor (ČOV) věří, že udělal maximum v přípravách bezpečnostních opatření, přesto se nedají vyloučit případy pozitivních výsledků testů, ať už před odletem či po příletu do dějiště her.

Olympijské hry, ilustrační foto

Dvě třetiny české výpravy odletí do Pekingu charterem z letiště Václava Havla ve čtvrtek 27. ledna. Na palubě stroje pro 270 lidí by mělo být okolo 150 sportovců a členů týmu.

"Není to jednoduchý, ale nechceme podcenit nejmenší detail. Z našeho pohledu jsme udělali naprosté maximum," řekl předseda ČOV Jiří Kejval na on-line setkání s novináři při představení bezpečnostních opatření před cestou. "Sportovci do poslední chvíle hrají a závodí. Přijedou před letadlo a my je otestujeme. Je to do velké míry velká ruleta," podotkl Kejval.

Rozsáhlý olympijský manuál s opatřeními doplnila česká strana vlastními doporučeními, i na základě podnětů od rady expertů lékařské komise ČOV, která rozeslala sportovcům a svazům. Vedle dvou povinných testů 96 a 24 hodin před odletem je čeká třetí PCR test. "Výsledek bude znám do dvou hodin a teprve poté bude možno dorazit na letiště," řekl šéf české mise Martin Doktor.

Na letišti bude vyhrazen prostor pro olympijskou výpravu. Sportovci by měli mít zajištěn rychlý průchod. Na palubě letadla budou rozděleni do skupin podle sportů, k dispozici bude dezinfekce a budou mít možnost využít respirátory FFP3. "Abychom co nejvíce vyloučili případný přenos," uvedl Doktor. "Toalety budou rozděleny pro skupiny, i jíst se bude na skupiny."

Při samotném letu bude odpovědnost za dodržování pravidel na posádce a kapitánovi. ČOV se na tom dohodl se zástupci letecké společnosti Korean Air, která let zajišťuje. "Neumím si ale představit, že by si někdo dovolil sundat masku v okamžiku, kdy nemůže. Míra vystrašenosti je na maximálním stupni," poukázal Kejval na vzrůstající počty nakažených v populaci.

Český olympijský tým se snaží, aby se neopakovala situace z charterového letu loni v létě na hry do Tokia, z kterého vzešlo šest pozitivních členů na koronavirus včetně čtyř sportovců. "Chyby se smí stát, ale nesmí se opakovat," uvedl Kejval. Proto vznikla expertní skupina a zástupci ČOV se sešli i s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem.

Současná situace s rychle se šířící variantou omikron nikomu na klidu nepřidává. Členka rady expertů při lékařské komisi a někdejší hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že i přes dodržování pravidel není jisté, že někdo nebude mít pozitivní test. "Přes všechna velmi slušně nastavená opatření a aplikovaná ČOV a svazy není jednoduchá situace a očekávat sto procent našich sportovců bude při nástupu do letadla negativních bude eufemistické," míní.

Tomu odpovídají i aktuální data z Pekingu. U dvou procent účastníků, kteří do Číny přiletěli, se může stát, že navzdory negativním testům před odletem a dodržování opatření na palubě budou po přistání pozitivní. "Nelze to vyloučit," řekl Doktor, který letí do Pekingu s předstihem v sobotu se svým úzkým týmem. Před odletem se ubytoval na pět dnů v hotelu.

Sportovci se ale zavřít na pět dnů bez tréninku nemohou. "To by byl drahý špás jet na olympiádu s lidmi, kteří netrénovali," řekl Kejval. "Snažíme se každému sebeizolaci doporučit. Sportovci to moc dobře vědí a chovají se podle toho. Ale doba je složitá," doplnil Doktor.

V české výpravě jsou všichni očkovaní. Většina sportovců stihla podle Kejvala i třetí posilující dávku. "Sportovci můžou být příkladem," řekl šéf ČOV.

Pro Český olympijský výbor je nadcházející olympiáda nejnáročnější logistickou operací. Na zimní hry jede největší česká výprava historie, aktuálně je v nominaci 112 jmen. "Už jenom tím je to náročné, zvláště když budou rozděleni na tři místa. A k tomu musíme nad rámec všeho připočítat covidová opatření a omezení, díky čemuž je všechno složitější," konstatoval Doktor.

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Putin prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí radikální…

25.03.2024 21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí …

RB OSN poprvé od začátku války v Pásmu Gazy schválila rezoluci o příměří

25.03.2024 18:44 Rada bezpečnosti OSN v pondělí poprvé od začátku probíhající války v Pásmu Gazy schválila rezoluci,…

Související:

Nejnovější