76. den války: Oděsa terčem raketového útoku, Bělorusko povolalo speciální síly

Pondělní raketový útok ruských vzdušných sil na ukrajinské přístavní město Oděsa si podle místních úřadů vyžádal jednoho mrtvého a pět zraněných. V Donbasu pokračuje ofenzíva ruské armády, uvedl generální štáb v Kyjevě. Sirény leteckého poplachu dnes brzy ráno zněly v Luhanské, Charkovské a Dněpropetrovské oblasti.

Ruská armáda, ilustrační foto

Stručný přehled úterních událostí: 

Rusko v pondělí vystřelilo na Oděsu celkem sedm raket, přičemž zasaženo bylo obchodní centrum a skladiště spotřebního zboží. Zemřel zde jeden člověk a dalších pět utrpělo zranění, sdělilo v noci na dnešek jižní velitelství ukrajinské armády. Podle něj hasiči nadále bojují s plameny. Útok se odehrál v době návštěvy předsedy Evropské rady Cherlese Michela, který se musel spolu s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem uchýlit do krytu.

Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném ranním hlášení uvedl, že ruská armáda nadále útočí na východě země ve snaze získat plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Pokračují boje o obce Vojevodivka, Toškivka, Nyžně а Kamjanka. V Mariupolu ruská vojska pokračovala v dělostřeleckých a leteckých úderech na areál oceláren Azovstal, který je posledním útočištěm ukrajinských obránců tohoto města.

Za předchozí den ukrajinští vojáci odrazili 15 nepřátelských útoků a zničili jeden systém protivzdušné obrany, devět tanků, tři dělostřelecké systémy, 25 obrněných bojových vozidel a tři speciální ženijní vozidla. V důsledku ruského ostřelování zemřelo v Ukrajinou kontrolované části Donbasu šest civilistů, uvedl generální štáb. Údaje nebylo možné nezávisle ověřit. Velení armády současně varovalo před možností ruských sabotáží v závodech ukrajinského chemického průmyslu.

Spojené státy se domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině a ani ruské vítězství na Donbasu na východě země by nemuselo válku ukončit. Na brífinku zákonodárců to dnes řekla ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová. Informovala o tom agentura Reuters.

Na Ukrajině od začátku ruské invaze zemřelo nejméně 3000 lidí kvůli tomu, že neměli přístup k léčbě chronických nemocí. Dnes to podle agentury Reuters řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Tato agentura na Ukrajině doposud zaznamenala asi 200 útoků proti zdravotnickým zařízením.

Bělorusko nasadilo v jižní části země jednotky speciálních sil, uvedl dnes podle ruské agentury TASS náčelník generálního štábu běloruské armády Viktar Hulevič. Podle Huleviče je to reakce na to, že Ukrajina u hranic s Běloruskem údajně shromáždila až 20.000 vojáků. Přes běloruskou jižní hranici v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu do napadené země proudila ruská vojska a v Kyjevě tak nyní panují obavy, že by se Minsk mohl rozhodnout k ještě větší podpoře Moskvy v současné válce.

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU ve středu ráno přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Oznámila to dnes firma na svých internetových stránkách. Krok zdůvodnila aktivitami ruských okupačních sil. Upozornila, že ke splnění tranzitních závazků vůči evropským partnerům je možné dočasně přesměrovat tok plynu na propojovací bod Sudža, který se nachází na území kontrolovaném Ukrajinou.

V německé spolkové zemi Porýní-Falc dnes přistálo několik desítek vojáků z Ukrajiny, které čeká výcvik se samohybnými houfnicemi PzH 2000. Podle agentury DPA jde zřejmě o nejmodernější dělostřelecký systém. Vojáci budou v dělostřeleckém výcvikovém středisku v Idar-Obersteinu, uvádí DPA s odvoláním na zdroje ve spolkové vládě. Na obranu proti ruským útokům plánují Německo a Nizozemsko darovat Ukrajině celkem 12 houfnic PzH 2000. Každou z nich obsluhuje pět vojáků. Výcviku v Německu se tedy účastní 60 ukrajinských vojáků, přijeli ale i technici a tlumočníci.

Ukrajinské síly osvobodily z rukou ruských okupačních vojsk další obce v Charkovské oblasti na východě země - Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky. Dnes to ve svém pravidelném večerním hlášení oznámil generální štáb ukrajinské armády. Podle agentury Reuters by ukrajinská protiofenziva v oblasti mohla znamenat posun ve vývoji války a ohrozit ruský postup.

Ve věku 88 let dnes po dlouhé nemoci zemřel první ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, informovala agentura Ukrajinski Novyny s odvoláním na zdroj blízký Kravčukově rodině. Kravčuk zastával funkci prezidenta v letech 1991 až 1994. V prosinci 1991 byl společně s prezidentem Ruska Borisem Jelcinem a předsedou Nejvyšší rady Běloruska a posléze prvním lídrem nezávislého Běloruska Stanislavem Šuškevičem u podpisu takzvané bělověžské dohody, která po 69 letech ukončila existenci Sovětského svazu.

On-line přenos:

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější