91. den války: Zelenskyj chce jednat pouze s Putinem, Rusko vzdalo snahy o obklíčení Ukrajinců

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že chce jednat pouze přímo se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, a ne přes prostředníky. Pokud Putin "pochopí realitu", bude možné nalézt diplomatické východisko z konfliktu, dodal Zelenskyj podle agentury Reuters.

Volodymyr Zelenskyj

Stručný přehled středečních událostí:

Ukrajinský prezident ve vystoupení před účastníky Světového ekonomického fóra podle Reuters zdůraznil, že Ukrajina bude bojovat, dokud nezíská zpět území obsazená Ruskem. Moskva by podle něj měla stáhnout svá vojska do pozice, ve kterých byly před útokem na Ukrajinu 24. února. "To by mohl být první krok k rozhovorům," řekl Zelenskyj s tím, že Rusko při jednáních s Ukrajinou hraje o čas.

Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda rovněž japonské televizi NHK řekl, že "získáme zpět území, která byla obsazena (Rusy) po 24. únoru, a pak se vrátíme za vyjednávací stůl". Současně předpověděl, že jednání s Ruskem o ukončení bojů budou složitá.

Ukrajinský prezident v nočním projevu na sociálních sítích podle BBC vyzval Západ, aby zemi dodal více těžkých zbraní: raketometů, tanků, protilodních střel a další výzbroj. "Situace v Donbasu je krajně komplikovaná. Prakticky všechny síly, které ještě zbývaly ruské armádě, tam vrhli do útoku. Lyman, Popasna, Severodoněck, Slovjansk - tam okupanti chtějí vše zničit," prohlásil. Proto dodávky těžkých zbraní Ukrajině představují podle Zelenského nejlepší investici do udržení stability ve světě a odvrácení mnoha těžkých krizí, které se Rusko ještě chystá vyvolat, anebo již vyvolalo.

Ruská ofenziva na Ukrajině se změnila. Moskva nemá dostatečné zásoby vysoce přesných raketových zbraní, zintenzivnila proto využití letectva k podpoře pozemních jednotek. V pravidelné ranní zprávě o situaci na bojišti to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Pokračují ruské dělostřelecké útoky na město Severodoněck na severu Luhanské oblasti.

V oblasti Volyně a Polesí běloruská armáda dále plní úkoly k posílení svých sil na hranicích s Ukrajinou."Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává," varovalo velení ukrajinské armády.

Na severu Ukrajiny ruské jednotky posilují své pozice u ukrajinsko-ruských hranic. Pokračuje také dělostřelecké a minometné ostřelování ukrajinských jednotek a civilní infrastruktury v Sumské oblasti z území Ruska. U Charkova se ruské jednotky soustředí na udržení pozic a opět ostřelovaly město Rubižne.

Ruské síly pravděpodobně vzdaly snahy o široké obklíčení ukrajinských jednotek na východě země, uvádí ve zprávě o situaci na Ukrajině americký Institut pro výzkum války (ISW). Novým cílem je podle odborníků obklíčit menší buňky ukrajinských jednotek v Doněcké a Luhanské oblasti a dosáhnout tak menších, ale jistějších územních zisků.

Ruské síly podle ISW za poslední týden postoupily rychleji, než v první polovině května - i tak je ale postup celkově pomalý a omezený na menší cíle, než Kreml původně zamýšlel. "Nejedná se o zásadní průlom," píše ISW. Rusko se podle odborníků nijak zásadně nepřiblížilo ke svému cíli zajistit hranice Doněcké oblasti nebo obsadit celý Donbas.

Změnu strategie z plánu na velké obklíčení ve prospěch dílčích sevření ukrajinských jednotek popisuje i ruský provládní deník Komsomolskaja pravda.

Pomalý postup v úterý přiznal ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle jeho tvrzení bere ohledy na to, aby nebyly oběti mezi civilním obyvatelstvem. Ruské síly ale od začátku invaze cílí na ukrajinské civilisty a opakovaně odmítají snahy Kyjeva vyjednávat o humanitárních koridorech, připomínají analytici ve zprávě.

Ruské síly se podle ISW snaží znovu dobýt vesnici Ternova na severu Charkovské oblasti a upevnit své obranné pozice nedaleko hranic s ruskou Belgorodskou oblastí. Moskva v úterý soustředila své síly spíše na Lyman než na Slovjansk, pravděpodobně proto, aby podpořila obklíčení ukrajinských sil severozápadně od Severodoněcku. Proruské vojenské kanály na telegramu uvádějí, že ruské síly přijaly novou strategii - místo ofenzivy směrem na Slovjansk a Barvinkove šetří síly na bitvu o Severodoněck, všímá si ISW, podle kterého Moskva urychlila postup tímto směrem na úkor operací v okolí Izjumu.

On-line přenos:

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější