Jednotky ruské armády vstoupily na území Ukrajiny. Zasedla RB OSN

Jednotky ruské armády v noci vstoupily na území povstaleckých republik v Donbasu a zamířily k takzvané linii dotyku, která povstalce dělí od ukrajinských vládních sil. Evropská unie, Spojené státy, Británie a NATO to označily za porušení mezinárodního práva a kroky Vladimira Putina odsoudily i mnohé další státy. Evropská unie následně navrhla sankce proti ruským představitelům a bankám. Dění na Ukrajině pro vás sledujeme v on-line přenosu.

Ruská armáda

Přehled nejdůležitějších událostí: 

  • Ruská armáda v pondělí oznámila, že poblíž obce Mitjakinskaja v Rostovské oblasti na úseku státní hranice Ruska s Ukrajinou zjistila pohraniční hlídka ruské tajné služby FSB "průnik diverzní a průzkumné skupiny." Ruské bezpečnostní podle ní složky zabily pět "narušitelů" hranice.
  • FSB už dříve během dne prohlásila, že blíže neurčený typ střely z Ukrajiny dnes zasáhl a zničil stanoviště pohraničníků v ruské Rostovské oblasti. Kyjev oba incidenty popírá. 
  • Ruský prezident Vladimir Putin následně podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny. Evropská unie, Spojené státy, Británie a NATO to označily za porušení mezinárodního práva a připravují sankce.
  • Putinův krok přišel poté, co jej k podpisu vyzvali členové jeho bezpečnostní rady a opakovaně také vůdci obou povstaleckých regionů. 
  • S vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky Putin současně podepsal dohody, na jejichž základě vzápětí nařídil ruské armádě zajistit v těchto republikách mír. Jednotky ruské armády poté vstoupily na území povstaleckých republik v Donbasu a míří k takzvané linii dotyku.
  • Většina členů Rady bezpečnosti OSN v čele se Spojenými státy odsoudila kroky Ruska. Ruský velvyslanec při OSN uvedl, že ruská vojska mají v Donbasu zabránit ukrajinskému útoku. Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti. Čínský ministr zahraničí Wang I po následném telefonickém jednání s americkým protějškem Antonym Blinkenem vyjádřil obavy o další vývoj situace na Ukrajině. 
  • Evropská unie navrhla přijetí sankcí vůči ruským představitelům, kteří se podíleli na uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny. Hodlá uvalit také ekonomické sankce na ruské banky financující vojenské operace na těchto územích, stejně jako omezit přístup ruského režimu na finanční a kapitálové trhy EU.
  • Ruský prezident Vladimir Putin se dnes vyslovil pro demilitarizaci Ukrajiny, která by se sama zřekla ambicí vstoupit do NATO a stala se neutrální.

On-line přenos:

22:42 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že povolá část vojáků v záloze na mimořádné cvičení, všeobecnou mobilizaci ale zatím vyloučil, uvedla agentura Reuters. V proslovu po setkání s parlamentními stranami také představil program "ekonomického vlastenectví", který má spočívat v podpoře domácí ukrajinské výroby.

22:30 - Ukrajinské i proruské separatistické síly ke konci dnešního dne hlásí po jednom mrtvém při vzájemném ostřelování. Obě strany hovoří i o několika zraněných, informovaly agentury AFP a TASS. Separatisté v Doněcku podle povstalecké agentury DAN tvrdí, že ukrajinská armáda poprvé od roku 2018 ostřelovala Doněck z raketometů. O případných ztrátách se agentura nezmínila.

21:34 - Finsko znovu "posoudí rizika" projektu jaderného reaktoru na severu země, na němž se podílí ruská skupina Rosatom. Oznámila to dnes finská premiérka Sanna Marinová v souvislosti se zhoršující se krizí na Ukrajině. O jejím projevu, ve kterém se Marinová věnovala krizi na Ukrajině a evropským sankcím proti Rusku, informovala agentura AFP.

20:55 - Ruský prezident Vladimir Putin bezpochyby věří v to, co říká. Je to svět, ve kterém žije. Teď v tom světě budeme muset žít i my všichni, varuje v komentáři k Putinově pondělnímu projevu list Novaja gazeta. Ten je jedním z mála nezávislých médií, která v Rusku nadále fungují, patrně i díky udělení Nobelovy ceny za mír šéfredaktorovi listu.

20:46 - Americký prezident Joe Biden dnes podobně jako evropští lídři oznámil první sadu protiruských sankcí v reakci na kroky Moskvy, které považuje za začátek ruské invaze na Ukrajinu. Postihy se v tuto chvíli týkají dvou ruských bank nebo vybraných ruských oligarchů. Podle amerického prezidenta Rusko zaplatí ještě vyšší cenu, pokud bude pokračovat v agresi. 

20:43 - Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes zrušil na pátek plánovanou schůzku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruského prezidenta Vladimira Putina zároveň šéf francouzské diplomacie obvinil z porušení mezinárodních závazků včetně minských dohod, píše agentura AFP.

20:02 - Ukrajinci se na možný vojenský střet připravovali měsíce a mnoho civilistů se po celé zemi připojilo k jednotkám ukrajinské teritoriální obrany a dostalo se jim vojenského výcviku. Nálada v hlavním městě Kyjevě ale dnes byla ponuřejší i vzdorovitější, píše list The New York Times (NYT).

19:32 - Několik stovek lidí se dnes sešlo v centru Prahy, aby vyjádřilo solidaritu s Ukrajinou a jejími občany. Akci svolal spolek Milion chvilek a další hnutí. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj ohrožuje životy ukrajinských občanů a schovává válku za mírovou misi. Podobné akce na podporu Ukrajiny hnutí naplánovalo i v dalších městech, například v Karlových Varech, Českých Budějovicích či v Olomouci.

19:26 - Rusko evakuuje své diplomatické pracovníky z Ukrajiny, učiní tak v co nejbližší budoucnosti. Oznámilo to podle zahraničních agentur ruské ministerstvo zahraničí, které zároveň obvinilo ukrajinské úřady, že dostatečně nezajišťuje bezpečnost diplomatů.

18:58 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes vyzval západní spojence Ukrajiny, aby Kyjevu poskytli další zbraně. Od Evropské unie žádá záruky budoucího členství, informovala agentura AFP. Šéf ukrajinské diplomacie doufá, že tím Západ podpoří jeho vlast proti Rusku.

18:41 - Státy EU se dnes jednomyslně shodly na přijetí sankcí proti Rusku kvůli porušení svrchovanosti Ukrajiny. Po jednání ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Na dosavadní sankční seznam podle něj přibudou více než tři stovky poslanců Státní dumy, kteří navrhli uznání nezávislosti separatistických území na východě Ukrajiny. Sankce postihnou také na dvě desítky dalších činitelů či subjektů. EU zároveň potrestá ruské banky a omezí přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh unie, uvedl Borrell. 

18:28 - Představitelé americké vlády začali dnes označovat vyslání ruských jednotek na východ Ukrajiny jako "invazi"; zpočátku přitom s použitím tohoto slova váhali. Všímá si toho agentura AP, které změnu komunikace potvrdil nejmenovaný vládní činitel. Washington stejně jako Evropská unie sliboval, že v případě vpádu Ruska na Ukrajinu přijdou tvrdé sankce.

18:20 - Dopady sankcí vůči Rusku kvůli eskalaci krize na Ukrajině na ekonomiky eurozóny se mohou blížit až jednomu procentu HDP. Nejužší vazby s Ruskem mají, a tudíž nejohroženější země EU v tomto ohledu jsou Kypr a pobaltské státy. ČTK to řekla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Z pohledu sektorů jsou podle ní nejohroženější energeticky náročné sektory od hutí, po železárny, výrobu plastů a chemii.

18:16 - Rusko uznalo povstalecké republiky v Donbasu na východě Ukrajiny v hranicích stanovených jejich ústavami, což odpovídá celé Doněcké a Luhanské oblasti. Vyplývá to z dnešního prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina před novináři. Většinu tohoto území ovšem nyní kontroluje Kyjev. Podle Putina se veškeré sporné otázky mají vyřešit dialogem mezi Kyjevem a vedením donbaských republik. 

18:05 - Rusko od uznání nezávislosti separatistických enkláv nepřestalo plánovat rozsáhlou invazi na Ukrajinu, prohlásil dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Severoatlantická aliance očekává masivní útok, uvedla proto své síly rychlé reakce do pohotovosti na obranu spojenců, řekl Stoltenberg novinářům v Bruselu.

17:52 - Ruský prezident Vladimir Putin se dnes vyslovil pro demilitarizaci Ukrajiny, která by se sama zřekla ambicí vstoupit do NATO a stala se neutrální. "Po zuby ozbrojená země s jadernými ambicemi je naprosto nepřijatelná," řekl Putin před novináři. "V případě nezbytnosti splníme všechny přijaté závazky," řekl ohledně vojenské pomoci Doněcké a Luhanské lidové republice.

17:46 - Neznepokojujte se, nic katastrofálního se dosud nestalo, nabádá ruský list Kommersant čtenáře, kteří se obávají se drakonických sankcí Západu, jež by mohly zničit ruskou ekonomiku po rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost povstaleckých republik v Donbasu na východě Ukrajiny. Moskva podle komentátora zatím vytáhla jen nízké trumfy, a tak Západ sice odpoví sankcemi, ale vůbec to nebudou "pekelné sankce". A velká hra bude pokračovat, předvídá deník.

17:25 - Rada federace, horní komora ruského parlamentu, dnes schválila žádost prezidenta Vladimira Putina o souhlas s nasazením ruských vojsk v cizině v souvislosti se situací v Donbasu, uvedla agentura TASS. Příslušné usnesení schválili senátoři jednomyslně, hlasy 153 přítomných.

17:22 - Rusko podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové vůči Ukrajině podniklo akt vojenské agrese a okupaci. Řekla to v reakci na uznání nezávislosti dvou separatistických republik na východě Ukrajiny ze strany Moskvy a následné vyslání ruských vojáků na tato území.

17:05 - Prezident Miloš Zeman se on-line zúčastní pátečního summitu devíti středoevropských a východoevropských členských zemí NATO, takzvané skupiny B9. Jednat se bude o Ukrajině. Na twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

16:52 - Ukrajina si dosud nepřevzala 5000 vojenských přileb, které se Německo rozhodlo Kyjevu darovat. Dnes to na dotaz novinářů sdělilo německé ministerstvo obrany, podle kterého jsou helmy již řadu dní připraveny k odběru. Dar vyvolal nejen na Ukrajině rozporuplné reakce, protože ostatní západní země včetně Česka dodávají Kyjevu zbraně i munici, což Německo odmítá. 

16:30 - Rusko svými kroky vůči Ukrajině posiluje debatu o možném vstupu Finska do NATO. Podle agentury AFP to dnes uvedl finský prezident Sauli Niinistö. Prezident severské země, která s Ruskem sdílí nejdelší pozemní hranici ze všech států EU, již v pondělí večer odsoudil rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina uznat obě povstalecké republiky na východě Ukrajiny a vyslat do nich armádu.

16:28 - Vyhrocená situace kolem dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny tvrdě dopadla i na ruské miliardáře, kterým pondělní propad cen akcií snížil hodnotu majetku zhruba o 8,3 miliardy dolarů (asi 178 miliard Kč). Informoval o tom server ruskojazyčné verze časopisu Forbes. Dnes přitom ruské akcie v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny opět prudce oslabovaly.

16:21 - Vlády řady evropských zemí si kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině předvolaly ruské velvyslance, aby jim předaly formální protest. Předvolání dnes dostali například velvyslanci v Británii, Rakousku či Nizozemsku. Ukrajina povolala kvůli konzultacím do Kyjeva svého moskevského chargé d'affaires.

16:15 - Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij má podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN) podat ve středu dopoledne vysvětlení aktuální situace na východě Ukrajiny. Je předvolán k náměstkovi, řekl Dvořák novinářům po dnešním jednání resortního krizového štábu. Ten se shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči svobodnému a nezávislému státu, na kterou musí přijít jasná, tvrdá a jednotná odpověď.

16:04 - Ukrajinský parlament označil rozhodnutí Ruska uznat nezávislost samozvaných útvarů na "dočasně okupovaných územích Doněcké a Luhanské oblasti" na východě Ukrajiny za jednostranné odstoupení Moskvy od mírových dohod, které podepsala. V dnešním prohlášení ukrajinští poslanci vyzvali svět k odmítnutí ruského rozhodnutí a k uvalení tvrdých sankcí na Rusko, aby jej odradily od další eskalace. Současně prohlášení ujišťuje, že Kyjev zůstává oddán myšlence urovnání ozbrojeného konfliktu politickou a diplomatickou cestou.

15:49 - Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) podpoří veškeré kroky, které povedou k zastavení ruské agrese na Ukrajinu. Vystrčil to dnes uvedl při vyvěšení ukrajinské vlajky na sídle horní komory na znamení solidarity a podpory východoevropskému státu. Senát podle předsedy senátního zahraničního výboru Pavla Fischera (nezávislý) příští týden na svém zasedání zřejmě doporučí co nejtvrdší sankce.

15:33 - Pondělní rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny je velmi nebezpečnou zprávou. Nyní ale záleží na tom, co bude Moskva dělat dál, řekl v rozhovoru s ČTK ukrajinský filozof, novinář a spisovatel Volodymyr Jermolenko. Jestliže ruská armáda napadne i území kontrolovaná Ukrajinci, bude to znamenat válku s množstvím obětí, dodává.

15:19 - Postup Ruska vůči Ukrajině je chováním zločince, míní akademický malíř Michail Ščigol, rodák z ruského Čeljabinska, který žil na Ukrajině v Kyjevě a nyní už přes tři dekády bydlí v Železnici u Jičína. V 21. století je podle něj něco takového nepřípustné. V konečném důsledku to poškodí miliony obyvatel samotného Ruska, řekl dnes ČTK. Překvapen současnou situací na východě Ukrajiny a agresivním chováním Ruska ale není.

14:51 - Vůdce Doněcké lidové republiky (DLR) řekl, že Rusko uznalo její nezávislost v hranicích celé Doněcké oblasti, tedy včetně území, které separatisté nyní nekontrolují. Informovala o tom agentura Reuters. "Otázka hranic není jednoduchá, rozhodne se o ní později," řekl Denis Pušilin ruské státní televizi. Vůdce Luhanské lidové republiky se zatím k této věci nevyjádřil.

14:27 - První sankce cílí na pět ruských bank a tři podnikatele, kteří jsou podle Londýna blízcí Kremlu. Premiér v projevu v Dolní sněmovně uvedl, že jim Londýn zmrazí aktiva v Británii a zakáže jim vstup do země. Pokud bude Rusko v "dobývání" Ukrajiny pokračovat, Británie podle Johnsona sankce ještě přitvrdí.

14:04 - Rektorky a rektoři vysokých škol v Česku dnes vyjádřili hluboké znepokojení nad děním na Ukrajině, na jejíž území v noci na dnešek vstoupila ruská vojska. Každý nezávislý stát má podle nich právo se sám rozhodovat o své budoucnosti. V prohlášení za Českou konferenci rektorů (ČKR) to dnes uvedl předseda ČKR Martin Bareš. ČTK o tom informovala tajemnice ČKR Marie Fojtíková. Vysoké školy podle Bareše jednají o tom, jak mohou nyní Ukrajince nejlépe podpořit. Pomoc by podle něj mohla být podobná jako dříve v případě běloruských studentů a akademiků, kdy pro ně vysoké školy otevřely pobytová stipendia a možnost ucházet se o vědecké granty.

13:49 - Poslední vývoj v rusko-ukrajinských vztazích zvýšil pravděpodobnost další eskalace krize, klesla možnost diplomatického řešení, řekl dnes ČTK Michal Smetana z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy. Očekává další finanční a materiální podporu od EU a NATO pro Ukrajinu, přímé zapojení sil Severoatlantické aliance do případných bojů nepředpokládá. Členství států v NATO nemusí být podle něj naprostou zárukou jejich bezpečnosti před Ruskem.

13:44 - Evropská unie navrhuje přijetí sankcí vůči ruským představitelům, kteří se podíleli na uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny. Hodlá uvalit také ekonomické sankce na ruské banky financující vojenské operace na těchto územích, stejně jako omezit přístup ruského režimu na finanční a kapitálové trhy EU. Ve společném prohlášení to uvedli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

13:22 - Světové akcie by se měly vzpamatovat z krize na Ukrajině během několika týdnů. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Samozřejmě bude podle nich záležet na vývoji situace a rozsahu sankcí vůči Rusku.

13:12 - Nikdo na Ukrajině nechce válku, ale obyčejní lidé nic nezmůžou, rozhodnutí bude záležet na politicích. ČTK to dnes v reakci na vyhrocení situace na východě Ukrajiny řekl Ukrajinec Serhij Kosenkov, který žije na Hodonínsku a v České republice je déle než deset let.

12:58 - Ministr školství Petr Gazdík (STAN) dnes ve vzkazu ukrajinským studentům v ČR odsoudil rozhodnutí Ruska uznat povstalecké republiky na východě Ukrajiny a zahájit tam vojenskou akci. Kroky Ruska označil za agresi. Vyjádřil zároveň podporu zhruba 4000 Ukrajinců, kteří studují v ČR. Připomněl, že Češi ve 20. století zažili podobné situace. Míru se podle něj nedosahuje válkou. Vyjádření ministerstva zveřejnil úřad na webu.

12:47 - Sankce proti Rusku po jeho uznání separatistických republik na východě Ukrajiny musejí být tvrdé a po rozhodnutí Moskvy je nyní třeba posílit východní křídlo NATO. Po konzultacích s ministry to dnes řekl polský prezident Andrzej Duda. Duda už v pondělí v telefonickém rozhovoru ujistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Kyjev má tváří v tvář "ruské agresi" plnou podporu Varšavy.

12:37 - Udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Dnes to na společné tiskové konferenci s irským premiérem Micheálem Martinem prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny ruským prezidentem Vladimirem Putinem je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi.

12:31 - V případě válečného konfliktu na Ukrajině nebude zřejmě hlavním cílem ukrajinských běženců Německo, ale sousední státy v čele s Polskem. V rozhovoru s novináři uspořádaném organizací Mediendienst Integration to prohlásil Nikolai Klimeniouk z německé nevládní organizace Quorum, která podporuje přistěhovalce z bývalého Sovětského svazu. Polsko společně s Českem a Německem patří k nejoblíbenějším zemím, kde Ukrajinci žijí. Jedním z důvodů větší popularity Polska a Česka před Německem je jazyková blízkost a také dobrá hospodářská situace, uvedl na dotaz ČTK profesor Vídeňské univerzity Jannis Panagiotidis, který se postsovětské migraci do Německa věnuje.

12:25 - Charita ČR a nezisková organizace Post Bellum, spravující archiv vzpomínek pamětníků Paměť národa, v reakci na dění na Ukrajině vyhlásily sbírku na pomoc tamním obyvatelům. Charita zároveň uvolnila na bezprostřední pomoc lidem, kteří se v zemi ocitnou ve válečné zóně nebo budou muset uprchnout, půl milionu korun. Post Bellum chce vybrané peníze poskytnout ukrajinské neziskové organizaci Come Back Alive na nákup zdravotnických a obranných prostředků. Organizace o tom dnes informovaly na svých webech. Do sbírky vyhlášené organizací Post Bellum mohou lidé přispět prostřednictvím výzvy na webu organizace. Peníze do sbírky charity mohou posílat přes účet 55660022/0800 s variabilním symbolem 104. Přispět lze i zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

12:03 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že zváží přerušení diplomatických vztahů s Ruskem. Vyzvalo ho k tomu ukrajinské ministerstvo zahraničí. Podle agentury Unian to prezident řekl na společné tiskové konferenci s estonským kolegou Alarem Karisem. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost dvojice separatistických republik na východě Ukrajiny a s jejich vůdci podepsal dohody, na jejichž základě nařídil ruské armádě, aby v obou regionech zahájila "mírovou misi".

11:44 - Ukrajina odsoudila ruské rozhodnutí uznat "nezávislost" samozvaných republik na východě Ukrajiny, které nazvala kvaziútvary. Na svém facebooku to uvedlo ukrajinské velvyslanectví v Praze s odkazem na vyjádření tamního ministerstva zahraničí.

11:37 - Brno chce vyvěsit ukrajinskou vlajku na podporu Ukrajině, které hrozí válka s Ruskem. Ve středu o tom bude jednat rada města, řekla dnes ČTK primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní je město připravené poskytnout i humanitární pomoc. Brno vyvěsilo ukrajinskou vlajku loni jako připomínku 30 let od nezávislosti Ukrajiny.

11:35 - Rusko bude pokračovat v nepřetržitých dodávkách zemního plynu na světové trhy. V dopise pro energetickou konferenci v katarském městě Dauhá to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Jeho vyjádření přichází v době, kdy se západní země chystají zavést proti Rusku sankce kvůli situaci na východě Ukrajiny, informovala dnes agentura Reuters.

11:21 - Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslat tam jednotky postavilo Evropu do situace, kdy čelí bezprostřední hrozbě dalekosáhlého konfliktu a musí na porušení mezinárodního práva razantně reagovat. Pokud Západ kvůli liknavosti a neschopnosti dohody Rusku dovolí další porušení ukrajinské suverenity, může to být pro Putina pobídka, aby se příště o totéž pokusil třeba v Pobaltí, míní komentátoři evropských médií.

11:10 - Reakce Západu na ruské uznání nezávislosti ukrajinských separatistických Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky je očekávaná, uvedl dnes ministr zahraničí Sergej Lavrov v ruské televizi. Moskva je podle něj na sankce uvalované Západem zvyklá, píše agentura Reuters. "Reakce je samozřejmě známá (...) jsou toho plné televizní obrazovky a další média, internet, sociální sítě. Reakce je očekávaná," nechal se slyšet šéf ruské diplomacie podle agentury TASS. "Naši evropští, američtí a britští kolegové se nezastaví a neuklidní, dokud nevyčerpají všechny možnosti takzvaného ´potrestání Ruska´. Už teď nám vyhrožují nejrůznějšími sankcemi," řekl Lavrov, podle něhož je Rusko na ekonomické postihy zvyklé.

11:08 - "Krize na Ukrajině v pondělí večer udělala krok do neznáma, nebo spíše do příliš známého střetu zbraní a lidské bolesti, která ho provází," píše zástupce šéfredaktora Le Figaro Philippe Gélie. "Když už to vypadalo, že (Rusko) bude naslouchat vábení diplomatických sirén Emmanuela Macrona, který sám tři dny stál na frontě horečného vyjednávání, připravoval ve stejnou chvíli šéf Kremlu eskalaci napětí přímo v terénu," píše Gélie. Minské dohody "už nemají ani cenu papíru, na kterém byly napsány," uvádí novinář.

10:55 - Zmírnit napětí v rusko-ukrajinském konfliktu se snažil také francouzský prezident Emmanuel Macron, když se pokoušel zprostředkovat jednání mezi znepřátelenými stranami a Západem. Pondělní rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost ukrajinských separatistických republik shrnuje francouzský deník Le Monde titulkem "Po měsících diplomatického napětí se Putin rozhodl převrhnout stůl". Le Figaro píše o "Putinově vyhlášení války", ekonomický server Les Échos o "políčku uštědřeném Západu". Další francouzská média pak komentují Macronovu úlohu v jednání, riziko které tím podstupuje a možnou spojitost s francouzskými dubnovými prezidentskými volbami.

10:45 - Sýrie podpořila rozhodnutí spojeneckého Ruska uznat nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Uvedl to dnes syrský ministr zahraničí Fajsal Mikdád, jehož dnes citovala syrská televize. "Sýrie podporuje rozhodnutí (ruského) prezidenta Vladimira Putina uznat luhanskou a doněckou republiku a bude s nimi spolupracovat. Postup Západu proti Rusku se podobá jeho jednání vůči Sýrii za války proti terorismu," řekl Mikdád, který je nyní v Moskvě.

10:33 - Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následná vojenská akce Ruska je podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktem agrese vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva. Fiala dnes ve Sněmovně řekl, že Severoatlantická aliance pravděpodobně posílí vojenskou přítomnost na východním křídle. Česko podle premiéra také podporuje zavedení tvrdých sankcí Evropské unie vůči Rusku.

10:27 - Porušení suverenity a integrity státních hranic je porušením mezinárodního práva, hranice by se neměly narušovat. Na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny k dohodě o dole Turów to řekl člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD). Vstup ruských vojsk na Donbas považuje za "invazi na pozvání".

10:08 - Iluze, s kým má člověk v Kremlu co dočinění, už nemůže mít nikdo žádné. Evropa proto musí udělat více pro odstrašení, a to i jaderné. Napsal to v komentáři k dramatickému vývoji rusko-ukrajinské krize německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), podle kterého ruský prezident Vladimir Putin uznáním separatistických oblastí za nezávislé republiky pohřbil minské mírové dohody. Magazín Der Spiegel nazval Putinovy kroky s vyústěním ve vyslání vojsk na Donbas cestou v čase, kterou ale ruský prezident vzhledem k 21. století nazývá mírovou misí. Deník Süddeutsche Zeitung považuje postup USA za stále mírný, protože Washington prozatím nechce přibouchnout Rusku dveře k jednáním.

10:00 - "Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a naopak snižuje naději na diplomatické řešení." V tiskové zprávě to dnes uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

09:55 - Kvůli situaci na Ukrajině zasedne ve středu Bezpečnostní rada státu (BRS). Obrana na ní předloží návrhy, jak řešit některé problematické otázky v souvislosti s pondělním rozhodnutím Ruska uznat nezávislost samozvaných republik na východě Ukrajiny, řekla po dnešním velitelském shromáždění armády novinářům ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ministryně stále věří tomu, že se krizi na Ukrajině podaří vyřešit diplomaticky. Rusko nemá žádný mandát diktovat suverénním státům, kam mají patřit, řekla.

09:52 - Pražská burza dnes po otevření klesla o víc než dvě procenta, část ztrát už ale smazala. Oslabuje také česká měna k euru i dolaru. Vyplývá to z informací na internetových stránkách pražské burzy a údajů na serveru Patria Online. Pražský akciový trh a koruna zřejmě reagují na další nárůst napětí ve vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou.

09:44 - Česká republika se nemůže tvářit, že se jí krize na Ukrajině netýká. Tamní události náčelník generálního štábu Aleš Opata považuje za důkaz, že svět nebude bezpečné místo. Česko proto potřebuje NATO a modernizovanou armádu. Za největší nedostatek, které NATO vyčítá české armádě, je podle něj zpoždění budování těžké armády, tedy pořízení nových bojových vozidel pěchoty. Opata toto zaostávání označil za hazard. Řekl to na dnešním velitelském shromáždění armády.

09:31 - Generální tajemník OSN António Guterres v dnešním prohlášení uvedl, že je uznáním povstaleckých republik velmi znepokojen. Vyzval k mírovému řešení konfliktu na východě Ukrajiny v souladu s minskými dohodami z roku 2015. Rozhodnutí Ruska podle něj narušuje územní celistvost a suverenitu Ukrajiny a je v rozporu s principy Charty OSN. Spor by se podle něj měl řešit diplomaticky.

09:27 - Podle CNN staví ukrajinsko-ruská krize Čínu do nepříjemné pozice, kdy se snaží najít rovnováhu mezi svými dlouhodobě přátelskými vztahy s Ruskem a svou zahraniční politikou důsledné obrany státní suverenity.

09:23 - Evropská unie pracuje na návrhu sankcí proti Rusku po uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny Moskvou. Prohlásil to dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož by zástupci zemí EU mohli o sankcích rozhodnout již dnes odpoledne. O možných postizích budou už dopoledne hovořit velvyslanci členských zemí.

09:15 - Šéf výboru ruské Dumy pro záležitosti SNS Leonid Kalašnikov nicméně dnes ráno podle agentury Ria Novosti prohlásil, že obě separatistické republiky budou nejspíše uznány v původních hranicích Doněcké a Luhanské oblasti. "Způsob jakým budou tyto hranice obnoveny, není v této dohodě stanoven. Co s tím udělá DLR a LPR, není v naší kompetenci," řekl.

09:11 - Předsedkyně klubu ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová jménem poslanců hnutí odsoudila kroky Ruska, které považuje za jednoznačné porušení mezinárodního práva. Na začátku dnešní tiskové konference tak reagovala na pondělní rozhodnutí Ruska uznat nezávislost samozvaných republik na východě Ukrajiny.

09:00 - V Londýně ráno začalo jednání komise pro mimořádné události Cobra. V sídle premiéra v Downing Street se k Borisovi Johnsonovi připojila mimo jiné ministryně zahraničí Liz Trussová a ministr obrany Ben Wallace. Jednají o dopadech ruského rozhodnutí uznat nezávislost povstaleckých republik na Donbasu, kam Moskva již vyslala ruské jednotky.

08:58 - Ruská invaze na Ukrajinu už začala, a Británie proto na Rusko uvalí sankce, uvedl dnes britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Ve vysílání stanice Sky News vlivný člen vlády řekl, že se Evropa probudila do temného dne a je jasné, že ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl zaútočit na suverenitu Ukrajiny.

08:45 - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dnes také prohlásila, že Moskva je stále připravena k jednání s Washingtonem, rozhodnutí Ruska uznat nezávislost povstaleckých republik prý nemá vliv na jeho připravenost k dialogu. Podle agentury TASS tak reagovala na dotaz, zda poslední kroky Moskvy nějak dopadnou na plánované jednání ministrů zahraničí Ruska a USA. Stanice CNN v noci na dnešek uvedla, že šéf americké diplomacie plánovanou čtvrteční schůzku se svým ruským protějškem zatím nezrušil. Ministři zahraničí obou zemí plánují setkání v některé z evropských zemí, Washington pro účast svého zástupce stanovil podmínku, že Moskva do té doby na sousední zemi nezaútočí. Představitelé americké administrativy CNN řekli, že budou pozorně sledovat další kroky Ruska.

08:24 - Označení ruských vojsk za "mírové síly", kterým prezident Putin ospravedlňuje jejich vstup na území separatistických regionů na východě Ukrajiny, je "nesmysl", uvedla velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

08:16 - Moskva musí nejprve ratifikovat smlouvy o spolupráci, které podepsal prezident Vladimir Putin se dvěma povstaleckými republikami na východě Ukrajiny, a teprve poté bude možné jednat o otázkách, jako je vymezení přesných hranic těchto území. Podle agentury Ria Novosti to dnes uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Putinovo rozhodnutí o uznání povstaleckých republik mají dnes potvrdit obě komory ruského parlamentu.

08:07 - Čínský ministr zahraničí Wang I po telefonickém jednání s americkým protějškem Antonym Blinkenem vyjádřil obavy o další vývoj situace na Ukrajině. Suverenita a teritoriální integrita Ukrajiny musí být podle Wanga zachována, uvedl v noci na dnešek mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

07:39 - Podle serveru BBC News evakuovala pracovníky svého velvyslanectví také Austrálie, přičemž je přesouvá do Rumunska a Polska. Ministryně zahraničí Marise Payneová dnes oznámila, že ambasáda je uzavřena a činnost diplomatické mise v Lvově dočasně přerušena. Australské velvyslanectví bylo už dříve přesunuto z Kyjeva na Lvova, poznamenal web 7news.com.au. Payneová zároveň vyzvala Australany, aby východoevropskou zemi okamžitě opustili.

07:30 - Čína, která je nyní pokládána za politického spojence Ruska, vyzvala ke zdrženlivosti. "Všechny zúčastněné strany musí zachovat zdrženlivost a vyvarovat se všeho, co by mohlo zvýšit napětí," řekl čínský velvyslanec při OSN Čang Ťün. "Věříme, že všechny země by měly řešit mezinárodní spory mírovými prostředky v souladu s cíli a zásadami Charty OSN," dodal.

07:26 - Američtí diplomaté, kteří se v minulých dnech přesunuli kvůli hrozbě ruské invaze z Kyjeva do západoukrajinského Lvova, z bezpečnostních důvodů strávili dnešní noc v Polsku. Podle agentury Reuters to oznámil šéf americké diplomacie Antony Blinken několik hodin poté, co Rusko uvedlo, že vysílá vojáky do dvou separatistických republik na východě Ukrajiny. Pracovníky své diplomatické mise přesouvá do okolních zemí také Austrálie.

07:18 - Albánský velvyslanec Ferit Hoxha se dotázal, kdo bude dalším napadeným. Jeho indický protějšek T. S. Tirumurti vyjádřil "hluboké znepokojení" a apeloval na "zdrženlivost na všech stranách". Brazílie vyzvala k "okamžitému příměří" na východě Ukrajiny. "Tato akce (vojenského vstupu na východní Ukrajinu) a toto oznámení (o uznání nezávislosti povstaleckých republik) podkopává územní celistvost Ukrajiny", řekl pak keňský velvyslanec Martin Kimani. Ghana a Spojené arabské emiráty rovněž kritizovaly Rusko a vyzvaly k "zmírnění napětí" a "zdrženlivosti".

07:01 - Většina členů Rady bezpečnosti OSN v čele se Spojenými státy odsoudila kroky Ruska, které v pondělí oznámilo uznání nezávislosti separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslání "mírové mise" do Donbasu. Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti. O mimořádné zasedání RB OSN zažádala Ukrajina v reakci na počítání Ruska na jejím území. Přijetí jakékoliv odsuzující rezoluce je nepravděpodobné s ohledem na ruské právo veta v tomto orgánu.

06:38 - Nikaragujský prezident Daniel Ortega jako jeden z prvních světových lídrů podpořil rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost dvou proruských separatistických regionů na východě Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zatímco západní země poslední počínání Kremlu vesměs odsoudily, Ortega prohlásil, že ruská hlava státu učinila správně.

04:24 - Japonský list Jomiuri šimbun dnes napsal, že v případě ruské invaze na Ukrajinu se Tokio patrně pod vedením Američanů připojí k protiruským sankcím, které budou zahrnovat zákaz vývozu čipů a dalších vyspělých technologií. Omezení by přitom mohla být širší než v roce 2014, kdy reagovala na ruskou anexi Krymu. Tokio nyní také zvažuje přísnější omezení činnosti ruských bank, napsal Jomiuri šimbun, jehož zprávu oficiální činitelé nekomentovali.

04:13 - Už více než hodinu zasedá Rada bezpečnosti OSN. Politický výbor OSN uvedl, že riziko konfliktu je reálné a je třeba mu zabránit. Vzhledem k ruskému právu veta se ale přijetí jakékoliv odsuzující rezoluce neočekává.

04:02 - Otázka hranic je podle Reuters důležitá, protože separatisté si nárokují také části Doněcké a Luhanské oblasti, které jsou nyní pod kontrolou Kyjeva. Nejmenovaný poslanec ruského parlamentu a bývalý politický vůdce povstalců v Doněcku minulý měsíc Reuters řekli, že separatisté budou od Ruska očekávat pomoc při ovládnutí tohoto území. Podle ruského senátora Andreje Klimova se nicméně Moskva chystá uznat nezávislost samozvaných republik v jejich současných hranicích.

03:58 - Podle dvou shodných dokumentů, které Putin dnes předkládá k ratifikaci ruskému parlamentu, má Moskva právo budovat v separatistických oblastech základny a obě povstalecké republiky mohou teoreticky činit totéž v Rusku. Z dohod dále vyplývá, že se strany zavazují k vzájemné obraně a podpisu smluv o obranné spolupráci jakož i k uznání vlastních hranic.

03:42 - Podle dohod, které v pondělí prezident Vladimir Putin podepsal s vůdci obou separatistických regionů v Donbasu, může Moskva v povstaleckých republikách na východě Ukrajiny vybudovat vojenské základny. Smlouvy s povstaleckými regiony jsou uzavřené na deset let s možností automatického prodloužení na další pětiletá období, pokud ani jedna ze stran ujednání nevypoví.

03:35 - Ruské kroky odsuzuje stále více států. Naposledy například Japonsko nebo Austrálie, přičemž tamní premiér označil vyslání ruských "mírových" jednotek na Ukrajinu za nesmysl. Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši podle agentury Kjódó označil Putinův postup za porušení ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti. Vývoj kolem Ukrajiny sledujeme s velikými obavami a budeme s mezinárodním společenstvím koordinovat sankce proti Rusku, citovala Hajašiho japonská tisková agentura.

03:17 - Živo je i na českých sociálních sítích. Lidé kroky Ruska aktivně komentují, v této souvislosti pak často zmiňují například aktivity iniciativy Chcípl PES, která se v pondělí přiznala ke své náklonnosti k ruským krokům, šéf hnutí Jakub Olbert podniká v Rusku. Řada lidí očekává vyjádření české hlavy státu Miloše Zemana, podporuje Ukrajinu nebo si mění profilové fotky, do kterých si přidávají barvy ukrajinské vlajky.

02:58 - Dnešní uznání nezávislosti dvou povstaleckých republik by podle analytiků mohlo uvolnit cestu k ruské vojenské intervenci vůči Ukrajině, uvedl dříve deník The New York Times. Připomíná, že lídři Moskvou podporovaných separatistů si nárokují i území na východní Ukrajině, která aktuálně kontroluje ukrajinská armáda.

02:36 - Americká vláda očekává, že Rusko brzy uvede do praxe své pondělní rozhodnutí vyslat do povstaleckých republik svá vojska. Stát by se tak mělo "ještě tuto noc, ráno nebo v příštích dnech," řekl stanici CNN zástupce poradce pro národní bezpečnost Jonathan Finer. 

02:12 - Regiony kontrolované povstalci na Donbasu jsou v posledních dnech epicentrem geopolitické krize kolem Ukrajiny. Kyjev hlásí desítky případů ostřelování z druhé strany tzv. linie dotyku, jakož i mrtvé a zraněné. Vedení separatistických oblastí zase obviňuje ukrajinskou vládu z přípravy rozsáhlé ofenzívy, což ovšem Kyjev popírá. To vše v době, kdy Moskva podle západních činitelů dál hromadí vojska u ukrajinských hranic.

01:57 - Bidenovo nařízení Američanům zakazuje nové investice v Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice a přímý i nepřímý dovoz jakéhokoli zbožím, služeb nebo technologií z východu Ukrajiny. Příkaz také umožňuje uvalení sankcí na jakoukoli osobu odhodlanou operovat v těchto částech Ukrajiny.

01:50 - Moskva uzná nezávislost dvou povstaleckých republik ve východoukrajinském Donbasu v jejich současných hranicích, řekl podle agentury TASS ruský senátor Andrej Klimov. Povstalci přitom vznášejí nárok i na další území na východě Ukrajiny, která momentálně nekontrolují.

01:46 - Zelenskyj prohlásil, že mezinárodně uznané ukrajinské hranice navzdory ruskému rozhodnutí zůstanou v současné podobě a jsou dobře chráněné. Prezident ujistil, že Ukrajina chce mír a proto požádala o zasedání Rady bezpečnosti OSN a summit normandské čtyřky (Ukrajina, Ruska, Francie, Německo). Vyhrazuje si nicméně právo bránit se.

01:38 - Zelenskyj uvedl, že Rusko de facto odstoupilo od minských dohod a svými kroky legalizuje vojenskou přítomnost v Donbasu. Dodal, že Ukrajina "nikomu nic nedá".

01:27 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k národu řekl, že hranice země zůstanou neměnné, bez ohledu na ruské kroky. Dodal, že Rusko ničí snahy o mír. USA Zelenského vyzvaly, aby odjel do bezpečí do Lvova.

01:14 - Agentura Bloomberg informovala, že všichni zbývající zaměstnanci amerického ministerstva zahraničí dostali v souvislosti s prohlubující se krizí příkaz opustit Ukrajinu. "Velvyslanectví se již dříve přestěhovalo z Kyjeva do západního Lvova. Nyní se přesouvá do Polska," napsala na twitteru korespondentka Bloomberg Jennifer Jacobsová, která se věnuje zpravodajství z Bílého domu.

01:05 - Bílý dům oznámil, že prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Jejich nezávislost v pondělí uznal ruský prezident Vladimir Putin a řada západních zemí včetně USA jeho rozhodnutí odmítá jako porušení mezinárodního práva. Ohlášený americký krok nespadá mezi sankce připravované pro případ ruského vpádu na Ukrajinu. Bidenova kancelář již dříve avizovala, že chystá ještě další odvetné akce.

01:03 - Jednání Rady bezpečnosti OSN se podle ruského diplomata, na kterého se odvolává agentura Reuters, uskuteční v pondělí 21:00 místního času (dnes 03:00 SEČ). Přijetí jakékoliv odsuzující rezoluce je nepravděpodobné s ohledem na ruské právo veta v tomto orgánu.

00:55 - Pro okamžité sankce se zatím kromě unijních činitelů a Kanady vyslovila i Británie, která je představí v úterý, polský premiér Mateusz Morawiecki či představitelé Litvy, Lotyšska či Rumunska.

00:49 - Kanadský premiér Justin Trudeau na twitteru uvedl, že v reakci na uznání suverenity republik na Donbase zavede vůči Rusku sankce.

00:44 - Zelenskyj se po telefonátech s Joem Bidenem a s Borisem Johnsonem se chystá hovořit také s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

00:39 - Britský premiér Boris Johnson řekl ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že ruská invaze možná nastane během několika hodin nebo dnů, informovala agentura Reuters. Británie proto prozkoumá možnost vyslání další obranné podpory Ukrajině a už dnes vyhlásí sankce proti Rusku.

00:33 - Rada bezpečnosti OSN se v reakci na uznání nezávislosti donbaských republik zřejmě sejde už v nejbližších hodinách. K řešení situace ale pravděpodobně nijak nepřispěje, Rusko v ní má právo veta. 

00:31 - Na Twitteru se objevila videa zachycující údajný pohyb ruských jednotek na území Donbasu. Zatím však nebyla ověřena jejich pravost.

00:24 - Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise von der Leyenová ve společném prohlášení uvedli, že sedmadvacítka zareaguje sankcemi proti těm, kdo se podíleli na uznání lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny. V úterý v 9:30 se sejdou velvyslanci zemí EU v Bruselu a budou o sankcích jednat.

00:20 - Prezident USA Joe Biden podle své mluvčí brzy podepíše exekutivní nařízení zakazující Američanům investovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny nebo tam obchodovat. Bidenova kancelář zároveň ohlásila další odvetné kroky a uvedla, že tyto reakce nespadají mezi sankce připravované pro případ ruského vpádu na Ukrajinu.

00:14 - Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jednal s britským premiérem Borisem Johnsonem. Připravuje projev k národu, který by měl přednést během noci.

00:09 - Francouzský prezident Emmanuel Macron po pondělním jednání o národní bezpečnosti, které svolal kvůli nejnovějšímu vývoji na Ukrajině, vyzval k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti OSN a k přijetí cílených evropských sankcí. O neodkladné zasedání požádal i ukrajinský ministr zahraničí Kuleba. 

00:05 - Obyvatelé Doněcku - bašty proruských separatistů - podle RFE/RL pozorovali velkou kolonu tanků a obrněných vozidel, která kolem 21:00 SEČ projela centrem města a poté vyrazila směrem k městu Jasynuvata a dále k takzvané linii dotyku. Údajný přesun ruských vojsk zaznamenali mezitím i další svědci.

00:00 - Přesun ruských vojsk je hlášen poté, co dnes ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o uznání nezávislosti Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky a následně armádě nařídil, aby tam zahájila "mírovou misi". Informovala o tom stanice Rádio svobodná Evropa/Rádio svoboda (RFE/RL) s odkazem na očité svědky.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější