Sledovali jsme ON-LINE: Volby do Sněmovny jsou v polovině, Hrad zveřejnil fotky Zemana

Voliči v Česku dnes odpoledne začali rozhodovat o tom, jaké složení bude mít nová Sněmovna, a tím i budoucí vláda. Svými hlasy ovlivní také to, co přinesou příští zákony nebo jakou podobu bude mít státní rozpočet minimálně na příští rok. Určovat by to mohli zástupci 22 stran, hnutí a koalic. Práh dolní komory v roli poslanců překročí 200 z 5242 kandidátů.

Volby, ilustrační foto

22:00 - Volební místnosti se uzavřely, první den sněmovních voleb je u konce. Lidé však mohou odevzdat hlas také v sobotu od 8:00 do 14:00. 

21:50 - Větší zájem voličů než při sněmovních volbách před čtyřmi lety dnes zaznamenaly některé volební komise, které oslovila ČTK. Volební účast se typicky pohybuje mezi 20 až 40 procenty. Některé okrsky ale hlásí, že odvoleno má už více než polovina registrovaných voličů.

21:36 - Volební preference lidí z obcí zasažených červnovým tornádem se nijak nezměnily. Asi desítka voličů v dnešní anketě ČTK u volebních místností v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Lužicích uvedla, že ve volbách do Poslanecké sněmovny, které začaly dnes ve 14:00, volili stejnou stranu jako vždy.

21:15 - "Zájem voličů byl. Odvolilo 46 voličů, z nichž asi 25 bylo zapsáno na zvláštním seznamu voličů, ostatní volili na voličské průkazy," řekla ČTK o prvním dnu voleb v ruské metropoli vedoucí konzulárního a vízového oddělení moskevského velvyslanectví Jana Cimbolincová. Odhadla, že v sobotu by účast mohla být obdobná či vyšší oproti dnešnímu pracovnímu dni.

20:34 - Většinou mladí lidé či zaměstnanci evropských institucí přicházeli dnes odevzdat své hlasy do volební místnosti na českém velvyslanectví v Bruselu. Téměř všichni voliči oslovení ČTK se shodovali na tom, že chtějí změnit politické poměry v Česku a vybírají některou z proevropských opozičních stran.

20:12 - Na velvyslanectví a na generálních konzulátech v Německu k 19:00 odvolilo asi 635 českých občanů, což odpovídá předchozím volbám. Nejvíce to prozatím bylo v Berlíně, kde hlasovalo zhruba 240 lidí. V Mnichově to bylo 200, v Drážďanech 100 a v Düsseldorfu 95.

19:53 - Andrej Babiš dnes kolem půl čtvrté odvolil na městském úřadu v Lovosicích. Na místě na něj ale čekalo překvapení v podobě auta s velkoplošnou obrazovkou a videem, které na své sociální sítě tento týden vypustil spolek Neschopnost zabíjí. Ve videu vystupují pozůstalí po obětech koronaviru a lékaři, společně v něm kritizují Babišovu vládu za to, že selhala v řešení pandemické situace a zavinila smrt tisíců lidí. 

19:25 - U prvního dne voleb nechyběli ani fotoreportéři serveru newsbox.cz. Podívejte se na jejich snímky:

19:07 - Volební účast v Ústeckém kraji se mnohde různí, méně lidí chodí volit v některých sociálně vyloučených lokalitách, zjistila ČTK. Policie zatím nedostala žádné oznámení o narušení voleb. ČTK to dnes v 18:30 řekla její mluvčí Veronika Hyšplerová. 

18:50 - V Británii je zájem českých občanů o volby do poslanecké sněmovny vysoký, před velvyslanectvím v Londýně se dnes odpoledne tvořily fronty. Svůj hlas zatím odevzdalo přes 300 lidí, řekl v podvečer ČTK český konzul Pavel Duchoň. Podle jeho odhadu by mohlo k urnám nakonec dorazit zhruba stejné množství voličů jako před čtyřmi lety, kdy v Británii hlasovala celkem více než tisícovka lidí.

18:25 - Policie v Pardubickém kraji během prvního dne voleb do Sněmovny řešila tři drobnější incidenty. Šlo o špatně nasazenou roušku u členky komise, ustřižený roh občanského průkazu a invalidu, který se nemohl dostat po schodech do volební místnosti. ČTK to řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

17:50 - Prezident Miloš Zeman by podle předsedy KDU-ČSL a lídra Spolu v Olomouckém kraji Mariana Jurečky měl po volbách při rozhodování o tom, koho pověří sestavením vlády, respektovat případnou většinovou koalici Spolu a Pirátů se Starosty. Jurečka to dnes na dotaz ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde odevzdal svůj hlas.

17:34 - Česká republika je na křižovatce a má šanci ukončit osm let populistické vlády, řekl dnes u voleb v Brně předseda ODS a lídr jihomoravské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala. Řekl, že chce vyhrát, aby mělo po volbách Spolu nejsilnější pozici do jednání o nové vládě. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a podpořit změnu, aby nebyla možná vláda populistů s extremisty.

17:21 - Předseda STAN Vít Rakušan pokládá nynější sněmovní volby za jedny z nejdůležitějších po roce 1989. Přál by si proto vysokou účast a zájem mladých lidí. O vítězi podle něj nebude jasno do poslední minuty, volební výsledek tří nejsilnějších uskupení se může pohybovat kolem 25 procent. Rakušan to dnes řekl novinářům poté, co odevzdal svůj hlas v Kolíně.

17:13 - V prvních hodinách po otevření volebních místností si dnes poslance přišla vybrat desetina až pětina voličů, podobně jako před čtyřmi lety. Zájem o hlasování byl podle vyjádření volebních komisařů pro ČTK vesměs ve všech regionech velký, místy lidé stáli ve frontách. 

17:00 - Redakce newsbox.cz byla přítomna, když volební komise na pražském Jižním Městě přišla s urnou za pětaosmdesátiletým seniorem. Aby byla zachována pravidla tajné volby, tak se členové komise otočili, čímž byla podle jejich slov nahrazena volba za plentou, jak je tomu při hlasování v místnostech.

16:27 - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v 15:30 odevzdal s manželkou Monikou a dcerou Vivien svůj hlas ve sněmovních volbách na městském úřadu v Lovosicích. Novinářům následně řekl, že považuje letošní volby za nejdůležitější v historii České republiky. Zopakoval, že kandiduje naposled. Babiš vede kandidátku hnutí ANO v Ústeckém kraji.

16:03 - Předseda ČSSD Jan Hamáček by považoval za úspěch, kdyby se sociální demokraté dostali v nynějších volbách do Poslanecké sněmovny. Strana v průzkumech dlouhodobě osciluje kolem minimální pětiprocentní hranice. Pokud neuspějí, skončí ve vedení strany, řekl dnes novinářům před volební místností na sedmé základní škole v Mladé Boleslavi, kde odevzdal ve sněmovních volbách svůj hlas.

16:00 - Volební preference lidí z obcí zasažených červnovým tornádem se nijak nezměnily. Asi desítka voličů v dnešní anketě ČTK u volebních místností v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Lužicích uvedla, že ve volbách do Poslanecké sněmovny, které začaly dnes ve 14:00, volili stejnou stranu jako vždy.

15:35 - Prezident Miloš Zeman, o jehož zdravotním stavu se v posledních dnech spekuluje, odevzdal dnes v prezidentském sídle v zámku v Lánech na Kladensku hlas ve sněmovních volbách. Volební komise přijela za ním. Podle předsedy komise Ivana Salače je prezident v pořádku. Zeman s komisaři hovořil, avšak nikoliv o svém zdravotním stavu, řekl Salač novinářům při odjezdu z lánského zámku.

15:29 - Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes při odevzdání hlasu ve sněmovních volbách řekl, že volby jsou šancí vrátit Česku budoucnost. Lidé by ji podle něj měli uchopit, přijít k volbám a nasměrovat Českou republiku dobrým směrem do budoucnosti. Bartoš je lídrem Pirátů v Ústeckém kraji, kde je jedničkou hnutí ANO premiér Andrej Babiš, který se právě proti Pirátům dlouhodobě vymezuje.

15:16 - Předseda hnutí SPD Tomio Okamura očekává, že volební účast ve sněmovních volbách by mohla překročit 60 procent. Doufá v to, že bude co nejvyšší. Vyšší účast voličů všech stran mohly podle něj vyvolat střety mezi vládním hnutím ANO premiéra Andreje Babiše a opozičními bloky Spolu a Piráti a STAN. Okamura to řekl novinářům poté, co dnes odpoledne odvolil ve sněmovních volbách ve svém okrsku na pražském Břevnově. Volil své hnutí SPD.

14:58 - V Česku už odvolili i první politici. Svůj hlas do urny hodil například první místopředseda ČSSD a bývalý brněnský primátor Roman Onderka, lídr SPD Tomio Okamura, ministryně financí Alena Schillerová nebo hejtmanka Středočeského kraje za STAN Petra Pecková.

14:50 - Ministerstvo zahraničí letos eviduje rekordní zájem o volby do Poslanecké sněmovny u Čechů žijících v zahraničí. O voličské průkazy zažádalo na zastupitelských úřadech 2418 lidí, což je zhruba o polovinu více než při prezidentských volbách před třemi lety. Další tisíce voličů jsou pak zapsány na zvláštních seznamech voličů.

14:38 - Někteří obyvatelé Ústí nad Labem nenašli k dnešnímu dni ve své schránce volební lístky. Řekli to ČTK. Jde nejméně o dva obvody, a to Střekov a Ústí nad Labem - město. Místostarosta obvodu Ústí nad Labem - město Karel Karika (PRO! Ústí) dnes ČTK řekl, že o problému slyšel, úředníci ale podle něj lístky do schránek odnesli. Karika míní, že je někdo ukradl.

14:30 - Současně s otevřením volebních místností skončila poslední z debat před volbami do Poslanecké sněmovny. Ve studiu Českého rozhlasu debatovali představitelé osmi stran s největšími preferencemi o bydlení, covidu-19 či jednotlivých sloganech v kampani. 

14:19 - Češi žijící nebo pobývající v Británii začali hlasovat v letošních volbách do Poslanecké sněmovny o hodinu dříve než jejich spoluobčané ve vlasti. Volební místnosti se v Londýně a Manchesteru otevřely ve 12:00 místního času (13:00 SELČ).

14:00 - V České republice právě začaly volby do Poslanecké sněmovny. Dnes mohou lidé hlasovat až do 22 hodin, zítra se volební místnosti opět otevřou v osm hodin ráno.

12:46 - Dnes začínající parlamentní volby v České republice se konají ve stínu kauzy Pandora Papers, českému premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi ale skandál nijak zásadně neuškodí. Uvádějí to německá média, podle kterých Babiš opět míří k vítězství.

12:08 - Pražský hrad zrušil kvůli zdraví účast prezidenta Miloše Zemana v nedělní povolební debatě na CNN Prima News. Televize to uvedla na svém webu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil ani odložení avizované nedělní schůzky s předsedou hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem.

11:27 - Někteří voliči zatím nedostali voličské průkazy, o něž včas požádali. Volby do Sněmovny začínají dnes. Česká pošta se průkazy na základě jednotlivých stížností snaží dohledat a doručit, uvedl na dotaz ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pokud voliči průkaz nedostanou, podle zákona nebudou moci hlasovat v místě trvalého bydliště, protože tam byli vyškrtnuti ze stálých voličských seznamů. 

11:12 - Zahraniční média si všímají dnes začínajících českých parlamentních voleb a často zmiňují Andreje Babiše jako favorita, jehož těsné vítězství očekávají. Zároveň dodávají, že je to navzdory jeho četným skandálům, sporům s Evropskou unií a nepříliš dobře zvládnuté pandemii covidu-19. Agentury AFP a AP také připomínají, že Babišovo jméno se objevilo v souvislosti s kauzou Pandora Papers, v níž minulý týden stovky novinářů z celého světa upozornily na zahraniční majetky politiků a podnikatelů vlastněné přes společnosti s anonymními majiteli. Televize Al-Džazíra se podrobně venuje povolební roli prezidenta Miloše Zemana.

10:34 - České volby rozhodnou i o tom, zda maďarský premiér Viktor Orbán získá ve visegrádské skupině čtyř středoevropských zemí (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) spojence při její proměně na seskupení zemí, které si činí nárok na vlastní definici právního státu a svobody tisku, napsal dnes slovenský list Sme. O volbách informují i další slovenská média, Hospodárske noviny přirovnaly Babiše ke slovenskému expremiérovi Igoru Matovičovi.

10:03 - Do sněmovny se volí pomocí poměrného sytému. ČR je rozdělena na 14 volebních obvodů, které kopírují krajské zřízení a celkově se přiděluje 200 mandátů. Při rozdělování mandátů stranám se používá přepočet pomocí klasické d'Hondtovy metody, která lehce zvýhodňuje úspěšnější strany. Podle letošní novely volebního zákona platí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty, který opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale méně než dosud. Novela také upravila hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Volebním koalicím bude stačit méně hlasů než v minulosti: u dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných 11 procent hlasů. Pětiprocentní práh pro jednotlivé strany a hnutí zůstal, stejně jako 14 krajů.

9:32 - Lidé mohou při hlasování opět využít systém preferenčních hlasů. Na hlasovacím lístku vybrané strany, hnutí či koalice mohou lidé dát nejvýše čtyřem konkrétním kandidátům přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Kdyby volič zakroužkoval více kandidátů, volební komisaři by jeho preferenční hlasy museli ignorovat. Hlas pro stranu by ale zůstal platný.

8:56 - Hlasovací lístky dostalo více než osm milionů voličů do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti, kam patří podle místa bydliště. Mimo domovskou obec je dostane od volebních komisařů tam, kde bude hlasovat s voličským průkazem. Do volební místnosti si lidé musí vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. Bez toho jim volební komisaři neumožní hlasovat.

8:22 - V letošních volbách do Poslanecké sněmovny už mají možnost hlasovat Češi pobývající na americkém kontinentu. Ve 14:00 tamního času (19:00 SELČ) se otevřely volební místnosti na zastupitelských úřadech v Brazílii a v Argentině. O hodinu později se začalo volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady. V Americe začalo hlasování s předstihem, aby i přes časový posun mohly tamní komise nabídnout výsledky přibližně ve stejnou dobu jako ty v České republice. Ráno pak začaly volby i v Austrálii.

8:00 - Volební místnosti se otevřou dnes ve 14:00 na téměř 15.000 místech, ve 22:00 se uzavřou. Po noční přestávce budou přístupné ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. V zahraničí už Češi volí od čtvrtečního večera a ve středu mohli svůj hlas hodit na drive-in stanovištích lidé v karanténě.

Témata: Volby | Volby 2021

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější