Sledovali jsme ŽIVĚ: Volby prezidenta odstartovaly. Na řadě míst už odvolila polovina lidí

V Česku dnes začala třetí přímá volba prezidenta. Lidé v ní rozhodují o tom, kdo se stane čtvrtým českým prezidentem a bude moci v březnu zaujmout na Hradě místo po Miloši Zemanovi. Na výběr mají osm kandidátů, hlas mohou odevzdat i zítra. Zájem byl v pátek velký, účast už na některých místech dosáhla 50 procent. Volby pro vás po oba dva dny sledujeme on-line.

Lidé volí v prezidentských volbách.

22:00 - Volební místnosti se pro dnešní den uzavřely, na některých místech do nich dorazila polovina voličů. Lidé mohou odevzdat svůj hlas jednomu z osmi kandidátů také zítra od 8 do 14 hodin. Páteční on-line přenos končí, děkujeme za pozornost.

21:43 - Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan podpořil svým hlasem v prvním kole prezidentských voleb jednoho z občanských kandidátů, svoji volbu nezveřejnil. Kandidáti jsou podle něj silní a nepotřebují podporu politických stran. Prezident by měl spojovat rozpory mezi názorovými proudy, a měl by být proto nadstranický. Řekl to dnes v Kolíně, kde po 20:30 odevzdal svůj hlas.

21:35 - Volební účast v prezidentských volbách se dnes večer v některých okrscích pohybovala kolem 50 procent. Vyplývá to z vyjádření členů volebních komisí a zástupců úřadů, které ČTK oslovila. Na některých místech je tak zatím účast vyšší než ve volbách hlavy státu před pěti lety. Tehdy po prvním volebním dni komisaři zpravidla hlásili, že k urnám dorazily asi dvě pětiny voličů. Úřady ani volební komise dnes nezaznamenaly žádné zásadní komplikace.

21:16 - I na základně v litevské Rukle mohli vojáci hlasovat ve zvláštním volebním okrsku. Volby v něm zahájil velvyslanec Tomáš Vostrý. Vojáci měli podle Cyprisové o volby zájem, do dnešního večera se jich zúčastnila asi polovina příslušníků jednotky. "Domnívám se, že je to logické. Mají zájem na tom, kdo bude naším vrchním velitelem," poznamenal vojenský kaplan Petr Šabaka.

20:45 - Končící prezident Miloš Zeman si za uplynulé dvě funkční období podle vicepremiéra a předsedy lidovců Mariana Jurečky zaslouží více zásadních výtek než pochval, jelikož například nedodržoval ústavu a nerespektoval zákony. Na konci svého funkčního období ale Zeman podle Jurečky dokázal pochopit bezpečnostní situaci a změnil svůj postoj k Rusku, které loni v únoru napadlo Ukrajinu. Jurečka to ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde s manželkou odevzdal hlas v prezidentských volbách. 

20:27 - Někteří lidé v Jihomoravském kraji řeší problémy s voličskými průkazy, část z nich je nedostala, jiní s velkou časovou prodlevou a někteří až po urgencích. Mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová ČTK řekla, že za dva dny volala desítka lidí. 

20:08 - Účast v tzv. vyloučených lokalitách v Ústí nad Labem je podle některých členů volebních komisí neobvykle vysoká. Například průběžná účast v okrsku číslo 1015, který je na jedné z univerzitních kolejí, byla v 17:15 šest procent. ČTK to řekl předseda volební komise Jakub Minárik, podle něj přicházejí i prvovoliči. Loni na podzim, kdy se konaly komunální volby, tam byla účast 3,2 procenta. 

19:42 - Volit prezidenta se dnes vypravili i čeští vojáci na zahraničních misích. Nejvíc jich v současné době slouží na Slovensku, kde pro ně byla zřízena volební místnost přímo v místě nasazení. Stejnou možnost dostali vojáci i v Litvě. Ze Sinaje čeští vojáci v rámci operačního letu odletěli volit do Káhiry na české velvyslanectví. I v Lotyšsku vojáci volili na ambasádě, účast byla dnes odpoledne 85 procent.

19:17 - Předsedkyně české Poslanecké sněmovny a šéfka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes v prvním kole českých prezidentských voleb hlasovala ve Vídni, kde je na pracovní návštěvě. Oznámila to v tiskové zprávě. Vedoucí konzulárního oddělení velvyslanectví ve Vídni Jiří Tomeš ČTK řekl, že mezi českými voliči je v rakouské metropoli o volby zájem a mnozí hlasují díky voličskému průkazu.

19:03 - Lidé v Trnové a v Krašovicích na severním Plzeňsku se dnes a v sobotu kromě prezidentských voleb mohou zúčastnit také místních referend. V obou obcích mají společné téma, občané mají rozhodnout o tom, zda má jejich obec podniknout veškeré kroky k tomu, aby zabránila vzniku nového dobývacího místa kaolinu na území obcí. 

18:42 - Hlavou státu musí být osobnost, která bude dobře reprezentovat Českou republiku v zahraničí, s jasnou prozápadní orientací a schopností spojovat společnost. Při odevzdání hlasu v prezidentských volbách to dnes v Brně v základní škole v Zemědělské ulici řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). K volebním urnám ho doprovodila rodina. Podle Fialy nikdo z kandidátů v úřadu prezidenta nevyřeší inflaci ani energetickou krizi, jak někteří kandidáti slibují, protože je to v kompetenci vlády.

18:28 - Nešťastná událost se dnes stala v jedné z volebních místností v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Senior narozený v roce 1946 zašel za plentu, aby si připravil volební lístek a před vložením svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo. ČTK to řekla mluvčí policie Ilona Gazdošová.

18:21 - Podnikatel Karel Diviš, který se uchází o funkci prezidenta republiky, hodil svůj hlas do volební urny dnes v Gymnáziu U Libeňského zámku v Praze 8. Volit přišel se svými rodiči a za úspěch by považoval postup do druhého kola, řekl novinářům. V dosavadní předvolební kampani se podle něj nepodařilo dostatečně rozproudit diskusi.

18:12 - S doprovodem dvou desítek novinářů a své rodiny odevzdala svůj hlas v prezidentských volbách v sále Hospůdky u Anděla v Kuřimi-Podlesí kandidátka Danuše Nerudová. Hlas odevzdala sama sobě, řekla poté novinářům. Za úspěch by považovala v prvním kole prezidentské volby zisk 20 procent hlasů. Věří, že k volbám může přijít až 70 procent voličů.

18:04 - Lidé mají o hlasování v prvním kole prezidentských voleb zájem. V mnoha okrscích asi dvě hodiny po otevření volebních místností hlasovala pětina voličů, na některých místech byla účast i kolem 30 procent, vyplývá z informací zpravodajů ČTK.

17:42 - České prezidentské volby na velvyslanectví v Kyjevě se zatím odehrávají v klidu. Kdyby to však kvůli bezpečnostní situaci bylo nutné, je ambasáda připravena hlasování přerušit. Voliči jsou i proto informováni o nejbližším krytu. ČTK to dnes řekl vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík.

17:30 -  V domově pro seniory v Roždalovicích na Nymbursku dnes v prvním kole prezidentské volby odvolilo 59 klientů. Je to zhruba třetina všech seniorů, kteří v domově jsou. Hlasovací lístky odevzdali do přenosné urny, kterou kolem 15:00 přinesli dva členové volební komise. Účast je mírně vyšší než v posledních prezidentských volbách. 

17:17 - Mezi odsouzenými v pardubické věznici byl o první kolo prezidentských voleb zájem. K volbám se přihlásily asi dvě třetiny z nich. Svého kandidáta na prezidenta jich dnes vybíralo přes 400. ČTK to řekla mluvčí Zuzana Janíková.

16:55 - Volba rozhodne o budoucnosti ČR, hlava státu má vliv a významné pravomoci, řekl kandidát na post prezidenta a senátor Pavel Fischer. Za úspěch by považoval, kdyby dosáhl výsledku nad deset procent, řekl novinářům ve volební místnosti v pražských Pitkovicích. Do volební urny vhodil hlas sobě. K volbě dorazil společně se svou rodinou.

16:47 - Velký zájem voličů dnes na české ambasádě v Bruselu provázel úvod českých prezidentských voleb. Velvyslanec Pavel Klucký očekává, že účast předčí předloňské parlamentní volby a že přijdou téměř dvě tisícovky voličů. Lidé oslovení ČTK se většinou shodovali, že chtějí zásadně změnit poměry na Hradě a podpořit prozápadního kandidáta, který bude zemi dobře reprezentovat.

16:38 - Matematik a podnikatel Karel Janeček, kterého ministerstvo vnitra nezaregistrovalo jako prezidentského kandidáta, napsal na volební lístek Petra Pavla své jméno. Vyplývá to z fotografie, kterou zveřejnil na twitteru. Pokud takový lístek vhodil do urny, byl by zřejmě platným hlasem pro Pavla.

16:24 - Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD) dnes v Praze 6 po odevzdání hlasu v prezidentských volbách uvedl, že věří ve svůj postup do druhého kola. Řekl, že neuvažuje o počtu získaných hlasů, ale evidentně by to muselo být někde nad 20 procenty. V případě neúspěchu by ve druhém kole voleb hlasoval, do urny by však vhodil prázdný lístek. Bašta to dnes řekl novinářům poté, co odevzdal hlas sám sobě.

16:06 - Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš je rád za účast občanských kandidátů podpořených vládními stranami v prezidentské volbě i za to, že strany koalice do volby žádného vlastního nevyslaly. Prezidentská volba není o tom, zda je populární vláda, řekl novinářům potom, co necelou hodinu po otevření volebních místností odevzdal svůj hlas na jedné ze základních škol na pražských Vinohradech. Připomněl, že v anketě Pirátů počátkem ledna uspěli z kandidátů nejvíce bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel se 37 procenty hlasů a někdejší rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 30 procenty hlasů. Třetí skončil senátor Marek Hilšer s patnáctiprocentní podporou. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) podpořila před volbami vedle Pavla a Nerudové ještě senátora Pavla Fischera.

15:58 - Odhadem několik desítek Čechů se dnes odpoledne krátce po zahájení přímé volby českého prezidenta shromáždilo u volební místnosti v budově české ambasády v Bratislavě. Zhruba první půl hodinu museli vystát frontu, než se dostali na řadu a mohli odevzdat svůj hlas.

15:39 - Povinnost zveřejnit své dárce zcela splnili jen čtyři kandidáti na prezidenta, dva nezveřejnili potřebné údaje vůbec. V tiskové zprávě to dnes uvedl Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Dárce podle něj nezveřejnili Tomáš Zima a Josef Středula, který z volby v neděli odstoupil, ale povinnost se na něj vztahuje. Další uvedli neúplné údaje. Ve správním řízení jim hrozí pokuta od 20.000 do 300.000 korun. Zima za důvod uvedl, že jeho web čelil kyberútoku. Dodal, že potřebné údaje poskytl i přímo úřadu. 

15:34 - Nového českého prezidenta dnes v poledne místního času, tedy hodinu před zahájením hlasování v České republice, začali volit krajané v Británii. V britské metropoli se tradičně očekává velký zájem o volby, řekl ČTK vedoucí konzulárního oddělení české ambasády v Londýně Pavel Duchoň. Hlasovat pro jednoho z osmi kandidátů podle jeho odhadu přijde přes tisíc voličů.

15:22 - Obklopen novináři v malé místnosti obecního úřadu v Černoučku na Litoměřicku dnes vhodil hlas do urny kandidát na prezidenta a jeden z favoritů volby Petr Pavel. Jeho cílem je postup do druhého kola volby a úspěch v něm. Pavel to řekl novinářům, když odvolil. Volil sebe. Chtěl by, aby současné prezidentské volby přinesly návrat ke komunikaci mezi lidmi a skupinami s rozdílnými názory.

15:07 - Na českém velvyslanectví v Berlíně dnes odpoledne během první hodiny prezidentských voleb hlasovalo několik desítek Čechů. Krajané v rozhovoru s ČTK často uváděli, že od voleb čekají zejména změnu v chování Hradu. Většinou se také shodovali, že výběr kandidáta pro ně byl spíše taktickou než srdeční záležitostí.

14:48 - Poslední debaty před začátkem prezidentských voleb se dnes v Českém rozhlase (ČRo) zúčastnili všichni kandidáti s výjimkou bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). V diskusi, která skončila minutu před otevřením volebních místností, dostali kandidáti možnost například uvést na pravou míru některé své předchozí výroky v kampani či představit svůj tým.

14:35 - Svůj hlas do volební urny hodil i končící prezident Miloš Zeman. Na rozdíl od posledních voleb tentokrát hlasoval v Lánech. Na novinářský dotaz Zeman řekl, že nový prezident by měl mít hlavně velké politické zkušenosti. "Protože člověk který v politice prakticky začíná a tyto zkušenosti nemá, je rizikem pro všechny občany, ale také sám pro sebe," řekl. "Když nemá velké politické zkušenosti, tak sice přinese něco zajímavého a nového, ale jenom ve stejném smyslu jako v matematice existují záporná čísla. A my potřebujeme spíše čísla kladná," doplnil.

14:30 - Odvolil i předseda SPD Tomio Okamura. Při této příležitosti prozradil, že jeho hlas dostal nepřekvapivě kandidát jeho strany Jaroslav Bašta.

14:21 - Prvním z kandidátů, který odvolil, je předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš. Svůj hlas vhodil do urny ve volební místnosti v Průhonicích. "Volby jsou velice důležité, protože máme vládní koalici, pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu. A jsou tady tři provládní kandidáti," uvedl. Na mysli měl Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera. "Myslíme si, že na Hradě by měl být někdo jiný, než koho podporuje vláda," uvedl.

14:14 - První volební den v Česku začal v době, kdy kvůli časovému posunu například na zastupitelských úřadech v Austrálii už skončil. Na americkém kontinentu, kde se začalo volit ve čtvrtek, se připravují na zahájení druhého volebního dne, které začne až čtyři hodiny před koncem prvního volebního dne v Česku.

14:10 - Nejstarším adeptem je čtyřiasedmdesátiletý Bašta, nejmladší je čtyřiačtyřicetiletá Nerudová, která je po soudním zrušení registrace Denisy Rohanové jedinou kandidátkou. Před pěti lety kandidovali pouze muži, jejich průměrný věk byl 63 let. Průměrný věk současných kandidátů je 56,5 roku. Stejně jako před pěti lety je mezi kandidáty pět nestraníků.

14:03 - Volební weby prezidentských kandidátů Petra Pavla a Tomáš Zimy jsou od dnešního rána pod hackerským útokem. ČTK to sdělily jejich týmy. Pavlova mluvčí Eva Hromádková uvedla, že útok je podle provozovatele vedený z různých IP adres napříč Evropou. Doplnila, že podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za útokem stojí ruská skupina NoName057. Útoky NÚKIB prostřednictvím svého mluvčího Marka Valy potvrdil, bližší podrobnosti však nezveřejnil.

14:01 - Volební místnosti budou otevřené do 22:00 a po noční přestávce se znovu otevřou v sobotu od 08:00 do 14:00. Hlas přijdou dnes odevzdat jak všichni adepti na funkci hlavy státu, tak dosavadní prezident Zeman, lídři parlamentních stran včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a další poslanci a senátoři.

14:00 - Za nejvážnější uchazeče jsou označováni bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Mezi favority patří také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. K jejich protikandidátům se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Odborářský předák Josef Středula, který však mezi favority nepatřil, v pondělí z voleb odstoupil.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější