Sledovali jsme ONLINE: Druhý den summitu NATO. Ukrajiny dostala od G7 bezpečnostní záruky

V litevské metropoli začal závěrečný den summitu NATO, který má posílit vazby mezi aliancí a Ukrajinou v době trvající ruské agrese. Lídři členských zemí v úterý jednali o plánu další spolupráce s Ukrajinou a poprvé zasedli s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jako s rovnocenným partnerem. Jednalo se o budoucím přijetí Ukrajiny do NATO i postoj aliance k válce. I druhý den den summitu pro vás sledujeme online.

Summit NATO ve Vilniusu

19:41 - Vždycky jsme vyjadřovali vděk, reaguje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal na odpolední tiskové konferenci prostor reagovat na prohlášení britského ministra obrany Bena Wallace týkající se domnělé absence vděčnosti. "Domnívám se, že jsme Británii vždy vyjadřovali svůj vděk, stejně tak i premiéru a ministru obrany," uvedl Zelenskyj. "Lidé ve Spojeném království vždycky podporovali Ukrajinu a my jsme jim za to vděční. Nevím, co (Wallace) myslel. Ať mi napíše a řekne, jak by si přál, abychom byli vděční," dodal ukrajinský vůdce.

19:17 - Řecko a Turecko plánují reset pošramocených vztahů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis se na schůzce ve Vilniusu na okraj summitu NATO dohodli na "resetování" vztahů svých zemí, které byly především loni na podzim značně vyhrocené. "Naše problémy se zázračně nevyřešily, ale dnešní schůzka potvrdila záměr můj i tureckého prezidenta Erdogana resetovat řecko-turecké vztahy," řekl Mitsotakis.

18:58 - Po válce se staneme členem NATO, řekl Zelenskyj

Ukrajina se po skončení války určitě stane členem NATO, jiný názor na nynějším summitu aliance nezazněl, řekl dnes na tiskové konferenci na závěr dvoudenního vrcholného jednání ve Vilniusu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Věřím, že budeme v NATO, až se bezpečnostní situace stabilizuje; to tedy znamená, až skončí válka, Ukrajina bude určitě pozvána do NATO a určitě se stane členskou zemí aliance," uvedl.

18:35 - Španělští vojáci míří na Slovensko, misi velí Češi

Španělsko v rámci posílení východního křídla NATO pošle 700 vojáků na Slovensko a výrazně také posílí svou jednotku v Rumunsku, a to o 250 členů, uvedl dnes na tiskové konferenci ve Vilniusu španělský premiér Pedro Sánchez. Mnohonárodní bojové uskupení na Slovensku vzniklo v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. V současnosti má kolem 1100 vojáků. Velí jim Česká republika, už dříve ale prezident Petr Pavel uvedl, že velení mise by nově mohlo být sdíleno se Španělskem.

18:09 - Švédsko v NATO? Dřív než v říjnu ne, uvedl Erdogan

Turecký parlament ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantické aliance nejdříve v říjnu, až se poslanci znovu sejdou. "Jsou dvouměsíční parlamentní prázdniny a je potřeba prozkoumat mnoho mezinárodních dohod, mnoho legislativních návrhů, které je třeba projednat podle pořadí důležitosti," uvedl prezident Recep Tayyip Erdogan, když odpovídal na otázku novináře ohledně říjnového termínu. "Ale máme v úmyslu to dokončit co nejdříve," řekl po aliančním summitu.

18:09 - Švédsko v NATO? Dřív než v říjnu ne, uvedl Erdogan

Turecký parlament ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantické aliance nejdříve v říjnu, až se poslanci znovu sejdou. "Jsou dvouměsíční parlamentní prázdniny a je potřeba prozkoumat mnoho mezinárodních dohod, mnoho legislativních návrhů, které je třeba projednat podle pořadí důležitosti," uvedl prezident Recep Tayyip Erdogan, když odpovídal na otázku novináře ohledně říjnového termínu. "Ale máme v úmyslu to dokončit co nejdříve," řekl po aliančním summitu.

17:45 - Zelenskyj mluvil s Bidenem déle, než se čekalo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o jednání s americkým protějškem Joem Bidenem. "Setkání bylo dvakrát delší, než se plánovalo. Mělo své opodstatnění. Pokud by setkání nezastavil protokol, mluvili bychom ještě déle," napsal Zelenskyj na twitteru. Hovořilo se podle něj o zbraních či dlouhodobé podpoře Ukrajiny ze strany USA.

17:17 - Pavel je s výsledky summitu spokojen

Petr Pavel je s výsledky dvoudenního summitu NATO ve Vilniusu spokojen, naplnil jeho očekávání. I když může aliance někomu připadat těžkopádná, umí v případě potřeby přijímat rozhodnutí rychle a efektivně, řekl dnes český prezident novinářům v litevské metropoli. "Tento summit ukázal, že aliance je tím lepší, pod čím větším tlakem je. Vzhledem k tomu, že jsme v situaci, kdy Ukrajina už více než 500 dní čelí brutální válce a měla od tohoto summitu velká očekávání, tak i tlak na účastníky summitu byl poměrně velký," řekl.

16:40 - Děláme co můžeme, zní z USA

Joe Biden uvedl, že "Spojené státy dělají vše, co je v jejich silách." "Vaše houževnatost a odhodlání byly vzorem, který viděl celý svět. A tu frustraci si mohu jen představit. Vím, že jste mnohokrát frustrovaní z toho, když se k vám věci nedostanou dostatečně rychle, nebo z toho, co se k vám dostává a jak, ale slibuji vám, že Spojené státy dělají vše, co je v našich silách, aby vám dodaly to, co potřebujete, tak rychle, jak to umíme," řekl Biden.

16:33 - Buďte vděční, nejsme Amazon, vyčetla Ukrajině Británie

Po jednání států NATO a zemí G7 se britský ministr obrany do Ukrajiny obul. Na brífinku s novináři řekl, že Ukrajina by měla myslet na to, že žádá země, aby se vzdaly svých vlastních zásob zbraní. "Ať už se nám to líbí nebo ne, lidé chtějí vidět vděčnost. Moje rada Ukrajincům zní, podívejte, vy přesvědčujete země, aby se vzdaly svých vlastních zásob. A ano, válka je válka a vidíme, že ji nebojujete jen pro sebe, ale také pro naše svobody. Ale někdy musíte přesvědčit zákonodárce v Americe a pochybující politiky v jiných zemích, že to stojí za to, že za to něco dostávají. Taková je prostě realita," řekl podle BBC.

Dodal, že se občas objeví "bručení" amerických zákonodárců, ale trval na tom, že Ukrajina se připojí k NATO. Wallace také dodal, že by se Ukrajina neměla chovat ke spojencům jako k americkému internetovému obchodu Amazon. "Řekl jsem Ukrajincům poté, co jsem jel 11 hodin, abych od nich dostal seznam, že nejsem Amazon," doplnil.

Ukrajinský prezident přitom dnes vděčnost projevil. Britský premiér Rishi Sunak na dotaz BBC uvedl, že Zelenskyj vyjádřil vděčnost při mnoha příležitostech. "Vím, že on a jeho lidé jsou neuvěřitelně vděční," řekl. Ostatní sám ukrajinský lídr po schůzce se Sunakem řekl, že poděkoval britskému premiérovi za to, že podpořil touhu Ukrajiny vstoupit do NATO, i za to, že "poskytnul Ukrajině účinné bezpečnostní záruky" v období před vstupem do aliance.

16:07 - Zelenskyj poděkoval vůdcům NATO, Fiala ocenil prohlášení G7

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval vůdcům NATO za jejich "praktickou a bezprecedentní podporu" a řekl, že ukrajinská delegace se hodlá vrátit domů s bezpečnostními zárukami. "Dnes existují bezpečnostní záruky pro Ukrajinu na její cestě do NATO, a jde o důležitý balíček bezpečnostních záruk. Koordinujeme se zeměmi G7 rámec pro tyto bezpečnostní záruky, který bude dále rozšířen prostřednictvím jednání s našimi klíčovými partnery — bilaterálními a multilaterálními," řekl.

"Ukrajinská delegace přináší domů významné vítězství pro Ukrajinu, pro naši zemi, pro naše lidi, pro naše děti. Otevírá nám to naprosto nové bezpečnostní příležitosti," dodal. Dlouhodobou podporu Ukrajiny uvítal i český premiér Petr Fiala.

"Vítám deklaraci zemí G7 o dlouhodobé podpoře Ukrajiny zveřejněnou dnes na summitu NATO ve Vilniusu. Ujistil jsem naše ukrajinské přátele i naše partnery ze zemí G7, že se Česká republika k deklaraci a zejména k jejímu naplňování náležitě připojí. Na bezpečnosti Ukrajiny totiž závisí bezpečnost Česka i celé Evropy," napsal na twitteru.

15:48 - Ukrajina dostane moderní vybavení i výcvik

Spojené státy, Německo, Japonsko, Francie, Kanada, Itálie, a Británie, spolu s Evropskou unií, vydaly společné prohlášení, ke kterému se mohou připojit další země. V prohlášení se uvádí, že rámec zahrnuje různé prvky, jako je poskytování moderního vojenského vybavení, spolupráce v oblasti výcviku, sdílení zpravodajských informací a kybernetické obrany. Ukrajina by se na oplátku zavázala k provedení opatření na zlepšení správy veřejných záležitostí, včetně justičních a hospodářských reforem a zvýšení transparentnosti.

15:35 - Země G7 slíbily Ukrajině bezpečnostní záruky

Na summitu NATO ve Vilniusu oznámily země skupiny G7 mezinárodní rámec, který má Ukrajině poskytnout dlouhodobé bezpečnostní záruky a posílit její obranu proti Rusku a odstrašit Moskvu od budoucí agrese.

14:56 - Co si myslí lidé v Kyjevě?

Server BBC se zeptal lidí v Kyjevě, co si myslí o summitu. "Myslím si, že Ukrajina ještě není připravena stát se členem NATO, nejsou pro to žádné důvody - uvnitř úřadů je velká korupce. Něco s tím děláme, ale ne moc. Hlavní věc je, že máme zbraně. Až vyhrajeme, budeme v NATO," řekl Andriy, který se živí jako opravář.

14:22 - Poprvé zasedla Rada NATO-Ukrajina

V rámci summitu NATO poprvé zasedla Rada NATO-Ukrajina. Generální tajemník Jens Stoltenberg v úvodním projevu označil moment za historický, jelikož zástupci Ukrajiny a NATO poprvé zasedli k jednomu stolu jako sobě rovní. Zelenskyj k jednání usedl mezi tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a britským premiérem Rishim Sunakem. "Je nám ctí, že jste tu s námi, vaše odvaha je nám inspirací a je nutné, abychom nepolevili v podpoře Ukrajiny," řekl úvodem Stoltenberg.

13:49 - Zelenskyj hodnotí summit kladně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že jeho diskuse se spojenci na summitu NATO v litevském hlavním městě Vilniusu byly "dobré", ale zdůraznil svůj konečný cíl, kterým je vstup Ukrajiny do aliance. "Můžeme konstatovat, že výsledky summitu jsou dobré, ale pokud bychom dostali pozvánku, byly by optimální," řekl Zelenskyj.

"Velmi oceňujeme uznání, že Ukrajina nebude na své cestě do NATO potřebovat akční plán. Přál bych si na tomto summitu úspěch pro všechny – pro naše vojáky, pro naše občany, pro naše děti, pro všechny," dodal. NATO usnadnilo Ukrajině cestu ke vstupu do NATO, ale nenabídlo konkrétní časový rámec.

13:30 - Vítězství Ruska by byla tragédie pro Ukrajinu

Stoltenberg uvedl, že "největším rizikem" by bylo, kdyby ruský prezident Vladimir Putin vyhrál válku na Ukrajině. "V Evropě probíhá plnohodnotná válka a pro spojence NATO neexistuje žádná bezriziková možnost, ale největší riziko je, pokud vyhraje prezident Putin," uvedl.

"Právě proto je důležité, aby spojenci v NATO podporovali Ukrajinu," dodal s tím, že pokud Putin zvítězí, bude to "pro Ukrajinu tragédie, ale pro nás to bude nebezpečné, učiní nás to zranitelnějšími."

12:57 - Kreml varuje před poskytováním bezpečnostních záruk

Moskva ve středu varovala před plánem lídrů států G7, kteří chtějí Ukrajině poskytnout bezpečnostní záruky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že "poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině" by "zasáhlo do bezpečnosti Ruské federace". Podle Peskova by takové akce mohly ve střednědobém a dlouhodobém horizontu vést k "extrémně negativním důsledkům" a zhoršit bezpečnostní situaci v Evropě.

12:44 - Ukrajina je blíže alianci než kdykoli předtím

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve středu na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským prohlásil, že Ukrajina je NATO "blíže než kdy jindy". "Spojenci skutečně potvrzují, že se Ukrajina stane členem aliance, a souhlasili s odstraněním požadavku na akční plán členství," řekl na druhý den summitu NATO.

12:19 - Ukrajina dostane další Patrioty

Německo má poslat Ukrajině další odpalovací zařízení a rakety pro systémy protiraketové obrany Patriot, řekl ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Pokračovali jsme v rozhovoru o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu na její cestě do NATO s kancléřem Scholzem. Děkujeme za vaši podporu," řekl s tím, že Ukrajina podle dohody obdrží další odpalovací zařízení Patriot a rakety z Německa.

11:55 - Ukrajinský prezident poděkoval Sunakovi

Ukrajinský prezident po schůzce se Sunakem řekl, že poděkoval britskému premiérovi za to, že podpořil touhu Ukrajiny vstoupit do NATO, i za to, že "poskytnul Ukrajině účinné bezpečnostní záruky" v období před vstupem do aliance. Dodal, že je "obzvláště vděčný" za to, že Spojené království pořádalo nedávnou konferenci o obnově Ukrajiny v Londýně a za "rozhodnutí, která byla přijata s cílem poskytnout naší zemi dlouhodobou finanční podporu, zejména přidělením zmrazených [ruských] aktiv na obnovu Ukrajiny".

11:27 - Zelenskyj se setkává se státníky

Za zavřenými dveřmi probíhají setkání Zelenského s dalšími státníky. "Dialog s Olafem Scholzem...bude smysluplný jako vždy. Očekáváme dobré zprávy ohledně ochrany životů Ukrajinců a naší obrany," uvedl ukrajinský prezident před schůzkou s německým kancléřem. Následovala schůzka s britským premiérem Rishim Sunakem.

10:59 - NATO pošle další balíček pomoci Ukrajině

Biden a vůdci NATO se na summitu jednomyslně dohodli na zaslání nového balíčku pomoci Ukrajině, řekla ve středu novinářům Sloatová. Odmítla však poskytnout další podrobnosti. Dodala ale, že existuje řada reforem, na kterých Washington pracuje s Kyjevem a v širším měřítku s NATO, přičemž poukázala na dokument ročního národního programu, který navrhla Ukrajina.

10:38 - Ukrajina potřebuje pro vstup do NATO reformy

"Ukrajina stále potřebuje provést řadu reforem, aby se mohla připojit," řekla novinářům vrchní ředitelka Rady národní bezpečnosti pro Evropu Amanda Sloatová. "Uvědomujeme si, že Ukrajina již dosáhla významného pokroku, pokud jde o reformy... Ale jak řekl prezident Joe Biden, a jak jasně uvedlo komuniké, stále existuje potřeba, aby Ukrajina provedla další reformy demokratického a bezpečnostního sektoru. Prezident dal jasně najevo, že si myslíme, že Ukrajina se tam může dostat. Ale stále existují podmínky pro připojení Ukrajiny," dodala.

10:21 - Zelenskyj chápe postoj NATO

"Chceme být na stejné vlně se všemi, s veškerým porozuměním...ale chápu, že toto pozvání dostaneme, až to bezpečnostní opatření dovolí," řekl podle CNN Zelenskyj s odkazem na možný vstup Ukrajiny do NATO. Andriy Yermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, řekl, že Kyjev bude hovořit o obraně, bezpečnosti, zbraních i během druhého dne summitu.

9:57 - Ukrajina na summitu zatím termíny nedostala

Členské země NATO během prvního dne přijaly stanovisko, podle kterého bude moci Ukrajina vstoupit do NATO, až se spojenci shodnou a budou splněny podmínky pro přijetí. Těm brání především probíhající válka s Ruskem. Řada spojenců včetně Kyjeva volala po tom, aby summit jasně přislíbil zahájení přístupových jednání, k tomu ale nedošlo. Summitu se účastní i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

9:38 - Ukrajina má otevřené dveře do EU

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, je přesvědčena, že Ukrajina rychle uspěje v procesu přistoupení do EU, pokud bude zachováno současné tempo reforem. Von der Leyenová to řekla při jejím příjezdu na summit NATO ve Vilniusu.

9:14 - NATO jedná o kyberbezpečnosti

Představitelé NATO a jejich partneři budou dnes jednat o prohloubení spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti. Podle Stoltenberga hrozby tohoto typu neznají hranic a válka na Ukrajině podnítila šíření dezinformací a manipulaci s informacemi.

9:00 - Druhý den summitu odstartoval

Ve Vilniusu začal druhý den summitu Severoatlantické aliance jednáním členských států s představiteli Japonska, Jižní Koreje, Austrálie, Nového Zélandu a Evropské unie. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg upozornil na potřebu jednoty a spolupráce.

Témata: NATO | Summit NATO

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější