OPEC předpokládá, že omikron bude mít na poptávku po ropě pouze mírný dopad

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes zvýšila odhad celosvětové poptávky po ropě na první čtvrtletí příštího roku. Ve své pravidelní měsíční zprávě také předpověděla, že nová koronavirová varianta omikron bude mít na poptávku po ropě pouze mírný dopad, protože svět se už dokáže šíření koronaviru lépe přizpůsobovat.

Těžba ropy

OPEC nyní předpokládá, že globální poptávka po ropě bude v prvním čtvrtletí příštího roku činit v průměru 99,13 milionu barelů denně. Svou prognózu z minulého měsíce tak zlepšil o 1,11 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters.

Odhady pro růst poptávky v celém letošním i příštím roce ale kartel ponechal beze změny. Letos by se tak poptávka měla zvýšit o 5,65 milionu barelů denně a příští rok o dalších 4,15 milionu barelů denně. Měla by se tak dostat nad úroveň roku 2019, tedy z období před příchodem pandemii covidu-19.

"Část oživení (poptávky po ropě), která se dříve očekávala ve čtvrtém čtvrtletí 2021, se posunuje do prvního čtvrtletí 2022," uvedl OPEC ve své zprávě. "Předpokládá se, že dopad nové varianty omikron bude mírný a krátkodobý, protože svět je lépe připraven na zvládání covidu-19 a souvisejících úkolů," dodal.

Skupina OPEC+, kterou tvoří OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem, se v červenci dohodla, že bude od srpna každý měsíc zvyšovat denní produkci ropy o 400.000 barelů. Začátkem tohoto měsíce potvrdila, že bude v dohodnutém tempu zvyšování těžby pokračovat i v lednu, a to navzdory obavám z dopadů omikronu.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější