OPEC+ zvýší v dubnu těžbu ropy opět o 400.000 barelů denně

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci v čele s Ruskem se na dnešním zasedání podle očekávání dohodli, že v dubnu zvýší těžbu ropy o dalších 400.000 barelů denně. Skupina zvaná OPEC+ tak bude pokračovat v postupném zvyšování produkce, na jehož podobě se dohodla loni v červenci.

Těžba ropy

Odmítla přitom volání po větším množství ropy, přestože ceny suroviny se prudce zvýšily v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Vyplývá to z oznámení zveřejněném po zasedání skupiny.

Další jednání OPEC+ o těžbě je naplánováno na 31. března. Skupina se na celosvětové těžbě ropy podílí více než 40 procenty.

Skupina OPEC+ se předloni v dubnu dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles poptávky po ropě a následný cenový propad v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině roku 2020 ale skupina začala omezení těžby postupně zmírňovat a loni v červenci se dohodla, že bude každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400.000 barelů.

Cena ropy tento týden prudce vzrostla, barel severomořské ropy Brent se dostal nad 110 dolarů, což je maximum od roku 2014. Hlavní příčinou jsou obavy o dodávky z Ruska vyvolané rusko-ukrajinským konfliktem a západními sankcemi vůči Rusku, které je druhým největším vývozcem ropy na světě.

Západní sankce také způsobily problémy s vývozem ropy z Kazachstánu, který je rovněž členem OPEC+.

Skupina v prohlášení nezmínila ukrajinskou krizi. Pouze odkázala na geopolitický vývoj, který zneklidňuje trh.

Podle čtyř zdrojů z OPEC+ trvala dnešní on-line schůzka ministrů energetiky necelou čtvrthodinu. Ministři se na ní dohodli, že se budou držet stávajících plánů těžby, což jim předtím doporučil i monitorovací výbor. Jeden ze zdrojů pak uvedl, že k otázce Ukrajiny na jednání nepadlo ani slovo.

Prezident OPEC Bruno Jean-Richard Itoua minulý měsíc připustil, že OPEC s vysokými cenami ropy teď nic nezmůže a že řešením jsou výrazně vyšší investice do těžby. Země, které patří k významným producentům ropy, teď nemají možnost zvýšit kapacity. V minulosti totiž málo investovaly.

Témata: ropa

Související:

Nejnovější