Orbán opět vyzval k ukončení války a mírovým jednáním

Maďarský premiér Viktor Orbán v každoročním projevu o stavu země znovu vyzval k ukončení bojů na Ukrajině a zahájení mírových jednání, jedině tak bude podle něj možné zabránit obětem. Obvinil také Evropskou unii z prodlužování války a Německo, že se postavilo do čela "válečného tábora". Vztahy s Ruskem hodlá předseda maďarské vlády zachovat, informovaly dnes agentury DPA a AP.

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

"Lidské životy mohou být zachráněny pouze klidem zbraní," řekl podle DPA Orbán v dnešním projevu v Budapešti. Jednání s Ruskem, které před téměř rokem zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, Kyjev podmiňuje úplným stažením ruských vojsk. To Moskva odmítá.

Řekl také, že Evropská unie částečně může za to, že se válka na Ukrajině protahuje. "Když Rusko zaútočilo, Západ konflikt neizoloval, ale povýšil ho na celoevropskou úroveň," citovala Orbána agentura AP. "Válka na Ukrajině není konfliktem mezi armádami dobra a zla, ale mezi dvěma slovanskými zeměmi, které bojují proti sobě. Je to jejich válka, ne naše," dodal.

Maďarsko na rozdíl od většiny dalších členů Evropské unie a NATO odmítá dodávat Ukrajině zbraně a nedovoluje ani jejich převoz přes Maďarsko. Zdrženlivě se staví také k podpoře protiruských sankcí. Orbán, kterého kritici viní z autoritářského způsobu vlády, udržuje od svého nástupu do funkce v roce 2010 přátelské vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, připomněla DPA.

Vztahy mezi Budapeští a Moskvou nijak výrazně neochladly ani po zahájení ruské invaze na Ukrajinu před téměř rokem. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se i nadále setkával se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. "Nadále udržujeme hospodářské vztahy s Ruskem a doporučujeme to i našim aliančním partnerům," řekl dnes Orbán.

Zároveň připustil, že Maďarsko je kvůli své politice vůči Rusku v rámci západních aliancí v izolaci. V "táboře míru" podle něj zůstávají dva státy: Maďarsko a Vatikán. Zodpovědné za to je podle něj Německo, neboť po změně německého postoje vůči Rusku podlehly vnějšímu tlaku i ostatní země a přešly do "válečného tábora", do jehož čela se Berlín postavil.

"Na začátku Němci nedodávali zbraně, pouze přilby," pokračoval Orbán. Nyní se však mají německé tanky Leopard brzy valit "přes ukrajinské území na východ, k ruským hranicím". "Možná dokonce ještě existují staré mapy," řekl premiér v narážce na útok nacistického Německa proti tehdejšímu Sovětskému svazu.

Projev o stavu země pronesl Orbán v době, kdy Maďarsko čelí řadě politických a ekonomických překážek, a zároveň jen deset měsíců poté, co v parlamentních volbách získal čtvrté funkční období v řadě. Maďarská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 spadla do technické recese, zatímco maďarská měna forint za poslední rok ztratila 7,5 procenta vůči euru a 15 procent vůči dolaru. Inflace v Maďarsku patří k nejvyšším v EU a dosahuje více než 25 procent, což je výrazně více než průměr bloku, který činí zhruba deset procent.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější