Orbán označil Zelenského plán za více než děsivý

Maďarský premiér Viktor Orbán před čtvrtečním summitem Evropské unie v Bruselu silně kritizoval tzv. vítězný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve statusu zveřejněném na sociální síti Facebook označil tento plán za "více než děsivý".

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán ve svém prohlášení tvrdě odsoudil současnou strategii Evropské unie v otázce podpory Ukrajiny. "To, co včera Zelenskyj nastínil v ukrajinském parlamentu, je více než děsivé. Jsem jedním z těch, kteří naléhají na Evropskou unii, aby změnila svou současnou strategii. Unie vstoupila do této války se špatně organizovanou, špatně provedenou a špatně vypočítanou strategií, za kterou je v první řadě zodpovědná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová," napsal Orbán.

Premiér dále zdůraznil, že namísto dalších zbraní a raket s dlouhým doletem je třeba změnit válečnou strategii na mírovou. "Potřebujeme příměří a mírové rozhovory!" vyzval Orbán a dodal, že během summitu bude naléhat na německou kancléřku a francouzského prezidenta, aby co nejdříve zahájili jednání s Ruskem jménem celé Evropské unie.

Viktor Orbán dlouhodobě zastává pozici, že Evropa by se měla zaměřit na diplomatické řešení konfliktu, nikoliv na vojenskou podporu Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil dlouho očekávaný "vítězný plán", jehož cílem je ukončit válku s Ruskem a posílit pozici Ukrajiny na mezinárodní scéně. Uvedl to server Ukrainska pravda.

Podle Zelenského by při realizaci tohoto plánu mohl konflikt skončit nejpozději v příštím roce. Jedním z klíčových bodů je pozvánka Ukrajiny do NATO, uvedla agentura TASR na základě zpráv z Reuters a AFP.

"Vítězný plán Ukrajiny je plánem posílení naší země a našich pozic, abychom byli dostatečně silní na ukončení války," prohlásil Zelenskyj během svého vystoupení v ukrajinském parlamentu. Zdůraznil, že Rusko nechce spravedlivý mír, a proto musí Kyjev změnit podmínky konfliktu. K tomu je podle něj nezbytná jednota jak Ukrajinců, tak zahraničních partnerů.

Plán obsahuje pět hlavních bodů a tři dodatečné, které Zelenskyj označil za tajné. Kromě pozvánky do Severoatlantické aliance zahrnuje posílení vojenských a obranných kapacit Ukrajiny. Zelenskyj rovněž navrhl pokračování ukrajinských vojenských operací v ruské Kurské oblasti a nasazení "nejaderných strategických odstrašujících prostředků" na ukrajinském území.

Součástí plánu je také návrh na dohodu o společné obraně s partnery Ukrajiny a následné sdílení kritických zdrojů. Zelenskyj dokonce uvedl, že po skončení války by ukrajinští vojáci mohli nahradit některé americké jednotky v Evropě.

Ukrajinský prezident ve svém projevu opět vyzval západní země, aby povolily Ukrajině využívat zbraně dlouhého dosahu na územích okupovaných Ruskem a na ruském území. Kritizoval rovněž Čínu, Írán a Severní Koreu za jejich podporu Moskvy během ruské invaze.

Zelenskyj zcela vyloučil jakékoliv předání území Ukrajiny Rusku a varoval před pokusy o zmrazení konfliktu. "Řešení nespočívá v obchodování s územím nebo svrchovaností Ukrajiny," zdůraznil.

Svůj vítězný plán chce Zelenskyj představit i na summitu EU, který se bude konat ve čtvrtek. Tento krok je vnímán jako snaha získat širší podporu Evropy pro ukončení války a další posílení ukrajinských pozic v konfliktu s Ruskem.

Potvrzeno. Šéf Hamásu Sinvár je mrtvý

17.10.2024 19:15 Podle nejmenovaných představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás existují důkazy, které…

Izraelci možná zabili šéfa Hamásu Sinvára

17.10.2024 16:55 Izraelská armáda prověřuje možnost, že jedním ze tří militantů zabitých nedávno při izraelské…

Zelenskyj představil vítězný plán, který má ukončit válku s Ruskem

17.10.2024 11:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil dlouho očekávaný "vítězný plán",…

Izraelské jednotky našly v základnách Hizballáhu moderní ruské a čínské…

17.10.2024 10:10 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že izraelské jednotky při prohledávání základen…

Ukrajina chce pozvánku do NATO dříve, než Biden opustí Bílý dům

16.10.2024 12:59 Ukrajina by ráda obdržela formální pozvánku ke vstupu do Severoatlantické aliance (NATO) ještě před…

Izrael nařídil evakuovat více než čtvrtinu libanonského území

15.10.2024 20:49 Od začátku izraelské vojenské operace proti Hizballáhu v Libanonu, zahájené na konci září, bylo…

NATO chce zahrnout Maďarsko do svých jaderných plánů

15.10.2024 15:29 Na maďarské letecké základně Kecskemét mohou být v budoucnu rozmístěna bojová letadla schopná…

KLDR vyhodila do vzduchu silnice spojující obě Koreje

15.10.2024 09:43 Severní Korea v úterý odpálila části silnic Gyeongui a Donghae, které spojují obě Koreje,…

Ruská armáda může napadnout NATO do roku 2030

14.10.2024 21:25 Německo čelí vážným bezpečnostním hrozbám zvenčí, zejména ze strany Ruska, Číny a Íránu, zatímco…

Putin vyrazí na summit G20. Brazílie ho může zatknout

14.10.2024 18:20 Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin uvedl, že má informace o možné účasti ruského…

Související:

Nejnovější