Orbána opět zvolili předsedou vládní strany Fidesz

Maďarský premiér Viktor Orbán byl dnes na sjezdu vládnoucí strany Fidesz v Budapešti znovu zvolen stranickým předsedou. Oznámila to maďarská tisková agentura MTI. Orbán na předvolebním sněmu podle MTI slíbil "věci, jaké se nikdy dříve neděly", pokud jde o zvyšování penzí a platů.

Andrej Babiš a Viktor Orbán

Slíbil také, že Maďarsko nevystoupí z Evropské unie, ale bude čelit pokusům Bruselu narušit maďarskou suverenitu, napsala agentura Reuters.

"Po komunistické byrokracii nechceme nový diktát, tentokráte z Bruselu," prohlásil Orbán, kterého Reuters charakterizoval jako nacionalistu, jehož po více než dekádě jasných vítězství čeká těsné zápolení.

"Nevzdáme se práva bránit naše hranice, zastavit migraci. Trváme na tom, že sňatek je v Maďarsku svazkem mezi mužem a ženou, otcem je muž a matkou je žena," řekl osmapadesátiletý Orbán, který se stylizuje do role obránce maďarské kulturní identity před migrací muslimů do Evropy a obránce křesťanských hodnot před západním liberalismem.

"Vůbec nechceme opustit EU, tak snadno se nás nezbaví," řekl. "Chceme si zachovat naši svrchovanost a nechceme se místo integrace ocitnout ve spojených státech evropských," prohlásil.

Příští rok, pravděpodobně v dubnu, čekají Maďarsko parlamentní volby, ve kterých bude Fidesz čelit sjednocené opozici a Orbán vyzyvateli, kterým byl minulý měsíc v opozičních primárkách zvolen umírněně konzervativní politik a ekonom Péter Márki-Zay.

Možná i proto Orbán na dnešním sjezdu podle MTI slíbil, že se v příštích měsících budou dít bezprecedentní věci, počínaje vyplacením příplatku penzistům ve výši 80.000 forintů (asi 5500 Kč) a kompletní 13. penze. Od ledna budou mladí lidé osvobozeni od daně z příjmu, minimální mzda stoupne na 200.000 forintů (asi 13.800 Kč), v případě kvalifikovaných pracovníků na 260.000 forintů (asi 17.900 Kč). Na půlroční odměny se mohou těšit vojáci a policisté. O pětinu stoupnou platy ošetřovatelek a pracujících v sociálních službách a kultuře. Rodinám stát vrátí daně za letošní rok. "Něco takového se nikdy dříve nedělo," prohlásil Orbán.

Kandidatura Márkiho-Zaye by mohla pro Orbána v parlamentních volbách znamenat velkou výzvu. Konzervativní starosta má sedm dětí a netají se svou křesťanskou vírou. Tato image by podle pozorovatelů mohla ztížit případnou snahu jej očernit a mohla by rovněž oslovit mnoho nerozhodnutých voličů na venkově i v metropoli.

Umírněně konzervativní ekonom Márki-Zay není členem žádné ze zavedených maďarských politických stran a stojí v čele Hnutí Maďarsko všech (MMM), které spoluzakládal. Upozornil na sebe vítězstvím v obecních volbách v domovském městě Hódmezövásárhely, které bylo do té doby baštou Orbánovy strany.

Opozice povzbuzená dobrým výsledkem v místních volbách v roce 2019 a také příznivými průzkumy se rozhodla utvořit společnou koalici, i když v ní jsou ideologicky velmi nesourodé strany od zelených, socialistů, přes liberály až po krajně pravicový Jobbik. Spojuje je touha zbavit moci Orbána, který vládne od roku 2010 a vede spory s Evropskou unií kvůli migraci nebo politice vůči sexuálním menšinám.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější