Rusko znovu slibuje klid zbraní, na Ukrajinu ale posílá svou gardu

Rusko do oblasti svého působení na Ukrajině posílá stále více jednotek vnitřní bezpečnosti, hlavně ruskou národní gardu. Jejich činnost má přitom pacifikační charakter, upozorňuje polské Centrum východních studií (OSW). To je státní středisko, které se zabývá monitorováním a analýzou situace především v polském sousedství.

Ruská armáda, ilustrační foto

"Agresor usiluje o zvětšení civilních ztrát a prohloubení humanitární krize. Cílem je zastrašit a zlomit odpor společnosti, ale reakce je často opačná, než je zamýšleno: mezi obyvateli narůstá hněv a nenávist proti okupantům. Nabídku odejít na území Ruska a Běloruska mohou místní obyvatelé odmítnout. Vláda v Kyjevě uznala nabídku evakuace ukrajinských občanů na území obou států-agresorů za nepřípustnou," cituje z analýzy televize TVN 24.

Autoři k průběhu ruské invaze píší, že operace na levobřežní Ukrajině - tedy na východ od Dněpru - svědčí o tom, že ukrajinská armáda tam přišla o iniciativu na strategické i operační úrovni.

Jednotky, které si zachovaly bojeschopnost, vytvářejí obranné pozice kolem velkých měst. Jediné význačnější území levobřežní Ukrajiny, které ještě nezasáhly pozemní operace agresora, představuje západní část Poltavské oblasti a východní část Dnipropetrovské oblasti, upozorňuje analýza.

Otevřenou otázku podle ní představuje odolnost další obranné linie, vytvořené ustupujícími ukrajinskými silami před řekou Dněpr, zvláště když v tomto prostoru nepřítel vede ofenzivu ve dvou směrech - na město Dnipro a na Kanivskou vodní elektrárnu - a síly obou stran zůstávají v dotyku. Postup ruských jednotek umožnilo prolomení obrany na Donbasu, která v prvních dnech invaze byla rozhodně nejodolnější, míní autoři.

Na Donbasu sice i teď boje pokračují, ale mají dočasný charakter a ukrajinské síly jsou v defenzivě. Ve výsledku stále častěji přecházejí k partyzánskému působení a do operačního prostoru vysílají Rusové stále více jednotek vnitřní bezpečnosti, hlavně ruskou národní gardu. Jejich činnost má pacifikační charakter.

Na rozdíl od počátečního období agrese Rusko zintenzivnilo činnost letectva, čímž dosáhlo nadvlády ve vzduchu. Ukrajinské oddíly nadále čelí leteckým útokům na úrovni protiletecké obrany vojsk a opevněných oblastí, ale už nemají sil, aby účinně čelily jiným úderům ze vzduchu než útokům z nízkých výšek, prováděných hlavně vrtulníky či bitevními letouny. Ukrajina je ale naprosto bezbranná proti takovým úderům, jaký postihl letiště ve Vinnycji.

To, že Rusko nasadilo do boje strategický bombardér, je nutné vnímat především jako demonstraci síly. Je otevřenou otázkou, proč ruské letectvo nevyužilo svůj potenciál ke zničení celé letištní infrastruktury Ukrajiny hned v prvních minutách agrese, a tím nezabránilo ukrajinskému letectvu v nasazení po dobu více než týdne bojů. Poslední velké ukrajinské vojenské letiště ve Starokosťantynivu Rusové bombardovali až 6. března, upozornila polská analýza. Dodává přitom, že "ruská strana se stále tváří, že je připravena vytvořit humanitární koridory, ale dohody o evakuaci obyvatelstva nedodržuje".

Moskva přesto znovu slibuje klid zbraní a humanitární koridory

Rusko plánuje zavést humanitární koridory z několika ukrajinských měst od úterního dopoledne, odkdy má platit klid zbraní, uvedla dnes ruská média s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

"Ruská strana vyhlašuje klid zbraní a je připravena zajistit humanitární koridory na Ukrajině od 8. března od 10:00 moskevského času (08:00 SEČ)," napsala agentura TASS. Dodala, že Rusko je připraveno otevřít humanitární koridory z Kyjeva a dále z měst Černihiv, Sumy, Charkov a Mariupol.

Tato města byla v poslední době terčem ruského bombardování a ostřelování. Předchozí přísliby humanitárních koridorů, kterými by mohlo odejít civilní obyvatelstvo do bezpečí, se nesplnily.

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější