Padají tresty v kauze Stoka. Soud v Brně uložil Švachulovi 9,5 roku vězení

Krajský soud v Brně dnes v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) 9,5 roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud uložil tresty i dalším lidem, vinnými v kauze soud uznal vedle Švachuly a Liškutina dalších sedm obžalovaných a dvě firmy.

Ilustrační foto

Podle rozsudku Švachula v případu údajného ovlivňování zakázek na městské části řídil organizované skupiny, žalobci mu navrhli 14 let vězení. Švachula vinu popřel.

Rozsudek bude dnes soud ještě odůvodňovat. Následně se budou moci strany vyjádřit k případnému odvolání, bude tedy známo, zda se rozsudek stane pravomocným.

Švachulovi soud uložil i trest zabavení majetku, šlo o peníze na několika účtech v součtu za několik milionů korun. Soud mu rozsudkem zabavil i několikeré hodinky. Spoluobžalovanému Samanu El-Talabanimu soud uložil trest šest let vězení, také peněžitý trest milion korun a desetiletý trest zákazu funkce ve statutárních orgánech. Jde o souhrnný trest, El-Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další obžalovaný, podnikatel Pavel Ovčarčin. Soud mu dnes uložil souhrnný trest také šest let vězení.

Podnikateli Lubomíru Smolkovi uložil soud trest tři roky podmíněně odložených na pět let, stejný trest dostal i bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části Petr Kosmák a někdejší šéf investičního odboru na Brně-střed Petr Liškutin, který byl zároveň místostarostou za hnutí ANO v Brně-Ivanovicích. Stejný trest soud uložil i podnikateli a bývalému politikovi ODS Jiřímu Hosovi. Podnikatelům Luboši Krejčímu a Michalu Unzeitigovi soud uložil trest jeden rok vězení podmíněně odložený na dva roky. Soud některým obžalovaným uložil i milionové peněžité testy, také letité zákazy výkonu činnosti ve funci statutárního orgánu.

U některých dílčích skutků soud obžalované viny zprostil, viny soud pak zcela zprostil podnikatele Ivana Trunečku a Petra Kaláška. Oba vinu od začátku popírali.

Podle rozsudku šlo o organizovanou skupinu s respektováním hierarchie, kdy její činnost směřovala k zadávání veřejných zakázek a poskytování neveřejných informací vybraným společnostem, které za tyto informace poskytovaly předem smluvený úplatek. Nejčastěji šlo o deset procent. Úplatky si pak podle předsedkyně senátu dotyční dělili podle předem stanoveného vzorce.

"V úmyslu získávání neoprávněného majetkového prospěchu přibližně v listopadu 2014 Jiří Švachula navrhl obžalovanému Samanu El-Talabanimu vybírání úplatků od stavebních společností, kterým budou poskytovat neveřejné informace o zakázkách, k nimž měl obžalovaný Švachula přístup ze své pozice druhého místostarosty. Tyto společnosti tak zvýhodnili, aby mohly výběrová řízení vyhrát," uvedla Bartošová.

Korupce na radnici se podle žalobce odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných v systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní podle obžaloby dělaly takzvaně křoví. Výše úplatků podle žalobce dosáhla až 47 milionů korun, šlo o 27 zakázek městské části Brno-střed a o další desítky ovlivněných zakázek na správě nemovitostí městské části.

Švachula dříve vinu popřel, u soudu uvedl, že udělal chybu, když udržoval kontakt se spoluobžalovaným Samanem El-Talabanim a mluvil s ním o dění na úřadu. El-Talabanimu to podle něj umožnilo vytvářet dojem, že na toto dění má vliv. Švachula řekl, že El-Talabani pak začal u firem vystupovat jeho jménem a on jim pak prý musel vysvětlovat, že s tím nemá nic společného. Podle něj se sám stal obětí nátlaku od El-Talabaniho.

Témata: Jiří Švachula | Brno | soudy

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější