Papež František přicestoval do Atén, kritizoval evropské země za přístup k migrační krizi

Papež František dnes přicestoval do Atén, kde kritizoval evropské země za přístup k migrační krizi. Evropa je podle něj zasažena nejrůznějšími formami nacionalistického egoismu a její chování je často zablokované a nekoordinované, místo aby byla "motorem solidarity",

papež František

Hlava katolické církve to prohlásila v projevu v prezidentském paláci. Návštěva se ale neobešla bez incidentu - před vchodem do aténského pravoslavného arcibiskupství na Františka postarší ortodoxní mnich vykřikl: "Papeži, jsi kacíř".

Papež v prezidentském paláci mimo jiné řekl, že stav demokracie ve světě se nebezpečně zhoršil. Nespokojení lidé jsou podle něj vábeni "písněmi sirén" ze strany populistických politiků, kteří slibují snadná, ale nereálná řešení.

"Tady se zrodila demokracie. Bez Atén a bez Řecka by Evropa i celý svět nebyli tím, čím jsou dnes," dodal papež. Varoval také před jednoduchými odpověďmi, které nabízejí populisté.

V této souvislosti pontifex vyzval k návratu k politice, která upřednostňuje obecné dobro a není založena na vyvolávání strachu. "Nemůžeme si s obavami nevšimnout, že jsme nyní, a nejen v Evropě, svědky ústupu od demokracie," prohlásil František v projevu, ve kterém citoval i starověké řecké filozofy a spisovatele, například Aristotela či Homéra.

Žádnou konkrétní zemi František nezmínil, jak ale poznamenala agentura Reuters, už v minulosti kritizoval několik politiků, včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa či vůdce italské krajní pravice Mattea Salviniho, zejména v souvislosti s jejich přístupem k migraci. Lidé by si podle papeže měli dávat pozor na politiky, kteří jsou "posedlí popularitou, touhou po zviditelnění a které doprovázejí nereálné sliby".

Pokud jde o migraci, osudy uprchlíků, z nichž mnozí zemřou na moři, papež označil za "hrozivou moderní Odysseu".

Pozdější incident před vchodem do arcibiskupství připomněl přetrvávající nedůvěru mezi oběma rozdělenými církvemi. Mnich podle svědků křičel dostatečně nahlas, aby František rozruch zaznamenal. Postaršího muže v černém klobouku s dlouhým bílým plnovousem následně odvedla policie.

Křesťanství se rozdělilo na římskokatolickou a východní pravoslavnou církev v roce 1054 při takzvaném velkém schizmatu a po staletí byly vztahy mezi oběma církvemi napjaté. Papež ve svém projevu k arcibiskupovi požádal jménem římskokatolické církve o odpuštění za její podíl na historických křivdách, které vedly k rozkolu.

"Je tragické, že v pozdějších dobách jsme se od sebe vzdálili. Světské starosti nás otrávily, plevel podezíravosti rozšířil propast mezi námi a my jsme přestali pečovat o společenství," řekl František arcibiskupovi aténskému Hieronymovi II., s nímž se setkal při své první cestě do Řecka v roce 2016.

Papež přijel do Atén už ráno, nejprve se setkal s řeckou prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou, později měl v plánu schůzku s premiérem Kyriakosem Mitsotakisem a návštěvu nejvyššího představitele řecké pravoslavné církve, tedy aténského arcibiskupa. Cílem návštěvy Řecka je posílit vztahy mezi Vatikánem a pravoslavnou církví a zároveň upozornit na neutěšené osudy migrantů, kteří se přes Řecko snaží dostat dál do Evropské unie.

Na letišti v řecké metropoli přivítalo Františka několik dětí v tradičních řeckých oděvech. Jde o první návštěvu papeže v řecké metropoli za posledních 20 let, upozornila agentura AFP. V neděli pontifex navštíví zařízení pro migranty na ostrově Lesbos. Právě tento ostrov už František navštívil v roce 2016, prošel si tehdy uprchlický tábor Moria, setkal se se stovkami uprchlíků a s některými i poobědval. Zároveň s sebou odvezl do Říma tři syrské muslimské rodiny, celkem 12 lidí, z toho šest dětí.

Do Řecka papež zamířil z Kypru, kde se rovněž setkal s migranty. Při velmi emotivní schůzce mimo jiné kritizoval západní společnost za to, že si zvyká na špatné a nelidské zacházení s migranty a je vůči němu netečná. Sběrné tábory v zemích na jižním břehu Středozemního moře, kam míří migranti v případě, že jsou na hranicích s Evropou zahnáni, přirovnal k nacistickým koncentračním táborům a Stalinovým gulagům. "Jsou to místa otroctví," řekl.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější