Pavel a Babiš se utkali v debatě, řešila se válka i pomoc lidem

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) se dnes dopoledne střetli v první předvolební debatě na serveru Deník.cz. Vyjadřovali se k válce na Ukrajině, přístupu ke svobodě nebo mluvili o pomoci českým občanům. Podle Pavla pro jeho soupeře pracuje proruská scéna, podle Babiše je Pavel vládním kandidátem. Do debaty se oba kandidáti přihlásili přes video ze svých kanceláří.

Petr Pavel

Podle Pavla voliči ve druhém kole prezidentské volby rozhodnou nejen o následníku Miloše Zemana na Pražském hradě, ale také o tom, jaký svět chtějí - zda se v něm budou ctít pravidla a důstojnost, nebo zda v něm bude vládnout chaos a lidi se v něm budou osočovat. Babiš naopak řekl, že pokud by byl zvolen, byl by nadstranickým prezidentem a pomáhal by lidem.

Pavla opakovaně označil za vládního kandidáta, protože říká stejné věci jako vláda. "Pokud já jsem provládním kandidátem, pan Babiš je prohradním kandidátem. Je kandidátem proruského tábora v této zemi," řekl Pavel. "Minimálně proruská scéna pracuje v tuto chvíli v zájmu pana Babiše," doplnil později. Babiš odmítl, že by byl proruským kandidátem, argumentoval například vyhoštěním ruských diplomatů nebo tím, že nikdy nenavštívil ruskou ambasádu.

Babiš zopakoval, že by na Hradě udělal vše pro to, aby skončila válka na Ukrajině. Pavel odmítl, že by strašil válkou. Řekl, že naopak celý svůj život se válkám snažil zabránit. Billboardem, na kterém Babiš slibuje, že nezavleče Česko do války, protože je diplomat a ne voják, podle Pavla jeho protikandidát přestřelil. Babiš naopak Pavlovi vyčetl slova, že věčný mír je iluzí. Pavel však na nich s odkazem na dějiny lidstva i na konflikty v bývalé Jugoslávii nebo na Ukrajině trval. Oba kandidáti se střetli i ohledně NATO. Podle Pavla Babiš nerozumí tomu, jak aliance funguje. Vyčetl mu zároveň, že navrhoval její změnu z obranné na útočnou.

Babiš Pavla s odkazem na dřívější vyjádření také obvinil, že chce omezovat svobodu slova. Pavel to odmítl, svá dřívější slova vysvětlil tak, že žádná neomezená svoboda neexistuje a některé svobody jsou omezeny pravidly a zákony.

Oba se střetli i nad osobou bývalého diplomata Petra Koláře. Babiš ho označil za lobbistu a Pavla za druhý Kolářův pokus dostat na Hrad svého kandidáta. Podle někdejšího vysokého armádního představitele Pavla se naopak Kolář bývalému premiérovi Babišovi hodil k tomu, aby se dostal na jednání do Bílého domu na setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem nebo kvůli radám k vnitřní politice. Babiš však odmítl, že by Koláře kontaktoval. "Pan Kolář se nám vždycky vnucoval, on potřebuje ten vliv. Snažil se nám radit, ale my jsme jeho rady nepotřebovali," řekl.

Oba účastníci finále prezidentských voleb by se měli střetnout ještě v debatách deníku Blesk a televizí Prima a Nova. Babiš odmítl účast v debatě České televize. Druhé kolo volby prezidenta se uskuteční v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější