Pavel či Nerudová tvrdí, že chápou obavy lidí ze zdražování

Pochopení pro obavy lidí ze zdražování vyjádřili v reakci na sobotní protivládní demonstraci někteří prezidentští kandidáti. Podle Petra Pavla veřejnost nedostává od vlády odpovědi, které by je uklidnila. Danuše Nerudová varovala, že strach lidí může vést k radikalizaci. Sobotního protestu na Václavském náměstí se podle policejních odhadů účastnilo kolem 70.000 lidí.

Petr Pavel (vpravo)

Armádní generál Petr Pavel se domnívá, že mnoho lidí má oprávněně obavy a nedostávají od vlády odpovědi, které by je uklidnily. Podle Pavla je ale třeba oddělit obavy a nesouhlas s dosavadním řešením krize od extremismu, uvedl na twitteru. Dodal, že demonstraci, stejně jako její hodnocení, z velké části ovládají emoce, které řešení problémů neposunou.

O tom, že sobotní demonstraci není namístě zlehčovat, je přesvědčena ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. "Strach je mocná zbraň, která vede k radikalizaci," napsala na twitteru. Podle Nerudové je na vládě, aby dala jasně najevo, že udělá vše, aby lidé měli na zaplacení účtů za energie.

Nerudová zároveň odmítla požadavky některých řečníků protestu na vystoupení Česka z některých mezinárodních institucí. "Bezpečnost ČR by bez členství v NATO a EU byla ohrožena," uvedla.

Podle senátora Marka Hilšera se lidé bojí drahoty právem. "Příklonem k Rusku se ale nic nezlepší. Naopak, bylo by ještě hůř, zvůle, násilí, megakorupce a nesvoboda," napsal Hilšer na twitteru. V souvislosti s demonstrací také podotkl, že lidem se politika vzdálila, a myslí si, že se politici starají jen o sebe.

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v sobotu na svém facebookovém profilu napsal, že ho vysoký počet účastníků demonstrace na Václavském náměstí nepřekvapil. "Nedivil bych se, ani kdyby jich příště dorazilo ještě víc. Jezdím posledních pár měsíců po celé zemi a slyším, jak jsou lidi zoufalí a naštvaní," uvedl Babiš, který hodlá své rozhodnutí o případné kandidatuře na prezidenta oznámit později na podzim.

Vládu, které se opozice tento týden neúspěšně pokusila vyslovit nedůvěru, obvinil expremiér z arogance, neschopnosti a bezradnosti. "V parlamentu mají většinu, tam to logicky vyhráli, ve městech a na ulicích ale svou arogancí, neschopností a bezradností prohrávají už dlouho na celé čáře," napsal Babiš.

Za výsledek zejména špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti považuje sobotní demonstraci kandidát na prezidenta a odborový předák Josef Středula. Pokud to vláda nepochopí a nezačne konat na ochranu lidí a firem, tak budou demonstrace nejen pokračovat, ale naberou na síle, uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v sobotu na twitteru.

Další prezidentský kandidát, podnikatel Karel Janeček, se sobotní demonstrace zúčastnil jako divák. "Všichni, kdo byli na Václaváku, jsou naši spoluobčané, kteří uplatňovali své ústavní právo demonstrovat a zaslouží si být vyslyšeni," uvedl na twitteru. Vláda podle něj nese zodpovědnost za přílišnou pasivitu při řešení současné energetické krize. Demise celé vlády by ale byla příliš destabilizující, dodal Janeček.

Sobotní protest s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí demisi vlády. Organizátoři kritizovali vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) akci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, a jsou proti zájmům ČR.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější