Pavel je přesvědčen, že vstup Ukrajiny do EU je možné vysvětlit i skeptikům

Případné přijetí Ukrajiny do Evropské unie nebude budit tolik kontroverzí, jako úvahy o jejím přijetí do Severoatlantické aliance. Členství v EU lze lépe vysvětlit i těm, kteří vstupu nepřejí, jako krok ekonomický, sociální, kulturní, a nikoli vojenský. V rozhovoru při návštěvě Bratislavy to dnes ČTK řekl prezident Petr Pavel.

Petr Pavel a Eva Pavlová

Ukrajina aktuálně potřebuje hlavně obrněná vozidla, prostředky protiletadlové a protiraketové obrany či dělostřeleckou munici, myslí si prezident. S letouny je to podle něj složitější. Pavel se na Ukrajinu vydá v dubnu, z bezpečnostních důvodů nechtěl termín konkretizovat.

Mnoho zemí EU se podle Pavla shodne na tom, že by Ukrajina měla být přizvána do bloku co nejdřív. Vypovídá o tom i to, že zemi napadenou Ruskem navštívila řada představitelů unie. K přiblížení země k sedmadvacítce může dopomoci i poválečná obnova, jež nemusí začít až po válce, domnívá se Pavel.

"Myslím, že členství Ukrajiny nebo kterékoli země v Evropské unii je možné vždycky lépe vysvětlit i těm, kteří tomu vstupu nepřejí, jako krok ekonomický, sociální, kulturní, a ne vojenský. Určitě případné přijetí Ukrajiny do Evropské unie nebude budit tolik kontroverzí, jako úvahy o jejím přijetí do NATO," poznamenal prezident.

Ukrajině začíná podle něj chybět materiál a munice. Pokud nemá ve své obraně selhat, je potřeba jí poskytnout to, co potřebuje pro úspěšnou obranu, případně protiofenzivu k obnovení svých hranic. "Na prvním místě to jsou obrněná vozidla. Jsou to prostředky protiletadlové a také protiraketové obrany, protože vidíme, jak masové útoky na civilní infrastrukturu mají za cíl ochromit Ukrajinu a kolik způsobují ztrát na životech a materiálních hodnotách," řekl Pavel.

Dále je to munice, neboť její spotřeba při intenzivních bojích je enormní. "Ukrajina potřebuje například v kategorii dělostřelecké munice okolo 10.000 nábojů za den," přiblížil prezident s tím, že Ukrajina výrobní kapacitu aktuálně nemá. "Rusko má ohromné zásoby ve skladech, a i když má problémy s logistikou, jak ty zásoby dostat na bojiště, tak přeci jenom má stále odkud čerpat. Ukrajina ne," dodala hlava státu.

Na dotaz, zda by Česko mělo Ukrajině nabídnout lehké bojové letouny L-159, Pavel uvedl, že jsou typem, které ukrajinské letectvo nikdy nemělo, nemá pro něj tedy žádnou infrastrukturu a piloti na něj nejsou vycvičeni. "Je to možná jednodušší stroj na obsluhu, než jsou třeba nadzvukové letouny, ale je to stejný problém. Musíte připravit veškerou logistiku, servis, řízení provozu, palivové hospodářství, speciální munici a pak také vycvičit pozemní a letecký personál. A to je záležitost na půl roku až rok, podle typu," řekl. Větší smysl mu dává dodávka letounů MiG-29.

Až Ukrajina zahájí obnovu, je možné se začít bavit o tom, co jí lze poskytnout pro výstavbu armády už na mírových základech, domnívá se prezident.

Pavel má za důležité být na straně Ukrajiny nejen verbálně, ale i skrze materiální, případně finanční pomoc. "To je jediné, co může nejenom udržet morálku ukrajinských vojáků, ale i ukrajinské veřejnosti, která je zatím extrémně vysoká," konstatoval. Rétoriku je podle něj potřeba zaměřovat nejen na ujištění Ukrajiny o další pomoci, ale i na vysvětlování nutnosti pomoci napadené zemi českým občanům. "Pokud naši vlastní občané neuvidí smysl pomoci Ukrajině, pokud ji nebudou vnímat jako pomoc nám samým, tak se nám bude těžko udržovat tempo pomoci," doplnil Pavel.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější