Pavel se sešel se Zelenským, jednali o protiofenzívě i obnově Ukrajiny

Prezident Petr Pavel se sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. V Praze jednali o aktuální situaci ve válce proti Rusku, o situaci v Bělorusku i o summitu NATO ve Vilniusu. Pavel po jednání řekl, že na ukrajinské protiofenzivě se ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné.

Petr Pavel a Volodymyr Zelenskyj

Pavel na tiskové konferenci řekl, že ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit. Znovu také zopakoval, že obnova Ukrajiny je příležitost i pro Českou republiku a české firmy.

Pavel uvedl, že je obdivuhodné, s jakým nasazením a vůlí se Ukrajina brání. Podle něj se síly pokud ne vyrovnaly, tak aspoň vyrovnávají, protože Ukrajina zahájila protiofenzivu a ukázala, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo přesvědčit.

Dodal, že Česko přispělo během války Ukrajině celkovou hodnotou 45 miliard korun. Na summitu NATO se prý bude jednat o střednědobém plánu, který zafixuje podporu Ukrajiny na další roky, a to ve výši 500 milionů eur. Česko je připraveno podílet se na něm částkou 120 milionů korun.

Zelenskyj poděkoval za českou pomoc Ukrajině a prohlásil, že je ji ukrajinský lid cítí. "Česká účast je na Ukrajině je znát, pociťujeme ji v obraně, v politice, ve všem, co děláme," řekl. Ocenil vojenskou podporu i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků.

Řekl také, že ideální výstup nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu by byla pozvánka Ukrajiny do NATO, i když chápe, že takový postoj bude složitě získávat stoprocentní podporu. Přesto věří, že se Ukrajina jednou členem stane. Zelenskyj také zmínil vliv ruské propagandy, která podle něj zasahuje i do prostředí v Česku.

"Na Pražský hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět. 500 dní prezident Zelenskyj a ukrajinský lid odolávají ruské agresi. Za Českou republiku ho dnes mohu znovu osobně ujistit, že v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude," napsal Pavel před jednáním na twitteru.

Zelenského v Česku ještě čeká jej schůzka s premiérem Petrem Fialou a šéfy obou komor parlamentu, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Tématem jeho jednání v Česku bude podle ukrajinského prezidenta obrana, blížící se summit NATO, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny i rekonstrukce napadené Ukrajiny.

"Návštěva ukrajinského prezidenta má být vyjádřením ocenění podpory, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině od začátku ruské agrese, a přinést vzájemné ujištění, že tato podpora bude pokračovat. Na jednání mezi čtyřma očima by prezidenti měli koordinovat své postoje před summitem NATO ve Vilniusu, kde se očekává diskuse mimo jiné o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu," uvedl Hrad v tiskové zprávě.

Návštěva Zelenského se domluvila už v červnu

Zelenskyj byl do Prahy pozván po na schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) 1. června během summitu Evropského politického společenství (EPC) v Moldavsku. České televizi to dnes řekl poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Zelenskyj měl podle něj pozvání do Prahy už od začátku ruské invaze, tehdy ale nemohl cestovat. "Když se s ním teď viděl premiér v Moldavsku, tak si řekli, že při další cestě do Evropy navštíví Česko. To prezident dodržel," uvedl Pojar s tím, že původní termín návštěvy měl být před dvěma týdny.

Dnešní den podle Pojara vyhovuje více, protože ve středu a dnes jsou v Česku státní svátky a Praha je prázdná. "Většina Pražanů je mimo hlavní město. Z bezpečnostního i logistického pohledu je to jednodušší," uvedl s tím, že návštěva by měla mít hladký průběh.

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Související:

Nejnovější