Pavla vítaly v Ústí nad Labem tisíce lidí. Nenechte se strašit, řekl jim

Na prezidentského kandidáta Petra Pavla dnes v centru Ústí nad Labem čekalo několik tisíc lidí. Jeho příznivci z celého Ústeckého kraje ho přivítali skandováním: "Pavel na Hrad". Řekl, že cesta k řešení důsledků války na Ukrajině a dopadů krize na občany nevede přes sliby. Je podle něj nutné se zaměřit na lidi, kteří si sami pomoci nemohou.

Petr Pavel

Volba prezidenta není podle Pavla až tolik o tom, kdo nahradí Miloše Zemana, ale jestli bude Česká republika zemí slušnou, kde umí jeden naslouchat druhému. Množství lidí na náměstí Pavla překvapilo.

"Je to také o tom, jestli budeme féroví a solidární vůči ostatním," řekl Pavel, který získal v Ústeckém kraji v 1. kole 29,28 procenta hlasů. Andrej Babiš první kolo vyhrál v kraji s podílem 47,27 procenta hlasů. ČTK Pavel řekl, že nemá speciální zprávy pro obyvatele jednotlivých krajů. "Mám jednu jedinou: nenechte se strašit a nenechte se opíjet rohlíkem, protože vám nepomůže ten, co vám něco hezkého slíbí, ale ten, kdo přijde s plánem, který skutečně pomůže," řekl Pavel. Do Ústí přijel v doprovodu manželky Evy.

Na zaplněném Kostelním náměstí poděkoval Pavel přítomným a připomněl, že je v Ústeckém kraji doma. Několik let má trvalé bydliště v malé obci Černouček na Litoměřicku. V pátek tam také s manželkou Evou volili v prvním kole prezidentské volby.

Zaplněné náměstí prezidentského kandidáta zaskočilo. "Já jsem neměl žádné očekávání od této návštěvy. Možná, že se potkám s pár lidmi a s někým se vyfotím, ale tohle jsem opravdu nečekal, takže jste mě zaskočili," uvedl. Hned na začátku řekl, že je nesmysl, že by vtáhl zemi do války. "Něco takového bych téhle zemi nikdy neudělal," řekl. Zdůraznil, že by se snažil držet zemi od války co nejdále, což neznamená rezignovat na to špatné, co se během ní děje. Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie nabízí podle Pavla největší míru ochrany. "V rámci nich v bezpečí jsme," řekl bývalý vysoký představitel NATO. Billboardy se sloganem "Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják," nechal o víkendu po republice vylepit Pavlův protikandidát ve druhém kole voleb, bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Ještě před setkáním s občany navštívil kandidát na prezidenta laborantky ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. Krátce si prohlédl prostory laboratoří, promluvil s laborantkami, kterým poděkoval za jejich nasazení a práci během pandemie koronaviru a obdaroval je rudými růžemi. Před Domem kultury na Pavla čekali lidé z Dobrovolnického centra. S těmi se sešel Pavel už před třemi lety po vypuknutí epidemie. Vyzdvihl jejich práci a řekl, že si váží toho, co pro společnost dělají.

Na náměstí u kostela s šikmou věží na Pavla čekali lidé různého věku i hodinu před plánovaným příjezdem. Dav obsadil obě patra parkoviště přilehlého nákupního centra, odkud je výhled na prostor před kostelem. Pavlův tým rozdával lidem růže. "Přišla jsem podpořit pana Pavla. Volila jsem ho už poprvé a byla jsem už rozhodnutá dlouho. Jeho názory jsou mi sympatické," řekla ČTK Mirka Lišková z Ústí nad Labem. Na pódiu pak dostal Pavel od ženy z Benešova nad Ploučnicí podkovu pro štěstí a figurku Pražského Jezulátka. "Říkal jsem svému týmu, že takhle se nedají vyhrát volby, když nemám žádné jezulátko. To jsem nečekal, že tady jedno dostanu. Teď už jsem vybaven, je to dobrý," dodal.

Pavla doprovázel dav centrem města až do jeho odjezdu. Ve čtvrtek pojede do Ostravy. ČTK řekl, že tam ho doprovodí jeho protikandidátka z prvního kola Danuše Nerudová. Mluvčí policie Kamil Marek ČTK řekl, že návštěva Pavla se obešla bez incidentů, u nichž by musela policie zasahovat.

V pražské restauraci čekaly na Pavla desítky hlavně mladších lidí

Kandidát na prezidenta Petr Pavel vyrazil dnes večer se svým týmem, dobrovolníky a podporovateli na pivo do pražské restaurace Kolkovna Celnice. Podpořit ho přišly desítky zejména mladších lidí, kteří zcela zaplnili vnitřek restaurace i prostor před ní. Akce se zúčastnila i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která skončila v prvním kole prezidentských voleb třetí a bezprostředně poté vyjádřila Pavlovi podporu proti jeho soupeři v boji o Hrad, předsedovi opozičního hnutí ANO Andreji Babišovi.

Pavel především apeloval na uklidnění vášní. "Byl bych velice rád, kdybychom se s Andrejem Babišem drželi témat, která nebudou rozdělovat. Vášní bylo dost," řekl. Podle něj je potřeba zaměřit se na témata, která lidi trápí. Zmínil například válku na Ukrajině. "Rád bych akcentoval, že je potřeba přestat lidi strašit a trochu zklidnit vášně," podotkl. Jeho slova ocenili přítomní potleskem a skandováním.

Pavel dnes navštívil také Ústí nad Labem, kde na něj čekalo několik tisíc lidí. Jeho příznivci z celého Ústeckého kraje ho přivítali skandováním: "Pavel na Hrad". Řekl, že cesta k řešení důsledků války na Ukrajině a dopadů krize na občany nevede přes sliby. Je podle něj nutné se zaměřit na lidi, kteří si sami pomoci nemohou.

Nerudová na dnešní dopolední tiskové konferenci uvedla, že bude generála ve výslužbě Pavla podporovat verbálně, sdílením reklamních ploch či společnými vystoupeními. Babiš podle ní představuje zlo, které nesmí skončit na Hradě. Svých více než 777.000 voličů vyzvala, aby nevynechali druhé kolo a aby dali hlas Pavlovi. Podle ní je zárukou toho, že se v kampani a později i z Hradu podaří zachovat témata zaměřená na mladé lidi.

Ve čtvrtek Nerudová Pavla doprovodí na mítink v Ostravě. Nabídla mu také přelepy svých reklamních ploch. Podobně by mohla vypadat i podpora od senátora Pavla Fischera, který skončil ve volbách čtvrtý a získal 376.705 hlasů. O podrobnostech se Pavel s Fischerem domluví ve středu, prvním výstupem bude společné video.

Pavlovi vyjádřil podporu také další neúspěšný uchazeč o Hrad, senátor Marek Hilšer. Pavel dnes večer uvedl, že Hilšerova podpora bude zřejmě spočívat například ve sdíleném obsahu na sociálních sítích. Naopak Babiše přímo nepodpořil nikdo z jeho soupeřů.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější