Předsedkyně sněmovny USA Pelosiová podle CNN navštíví Tchaj-wan

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po zastávce v Malajsii navštíví Tchaj-wan. S odvoláním na zdroj z tchajwanské vlády a "vysoce postavený americký zdroj obeznámený se situací" to uvedla stanice CNN. Dosavadní zprávy tchajwanských médií hovořily pouze o pravděpodobné návštěvě.

Nancy Pelosiová

Přesné datum cesty Pelosiové zatím americké zdroje neuvedly, návštěva bude ale pravděpodobně trvat "hodiny, ne dny", uvedla CNN. Pelosiová, která dnes přiletěla do Singapuru, ve zveřejněném programu své asijské cesty Tchaj-wan nezmiňuje. Japonská agentura Kjódó s odkazem na tchajwanská média uvedla, že předsedkyně přiletí na ostrov v úterý večer a následující den se setká s prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Spekulace, že se Pelosiová zastaví na Tchaj-wanu, vyvolaly opakovaná varování ze strany Číny. Peking dnes prohlásil, že čínská armáda nebude nečinně přihlížet, pokud Pelosiová ostrov navštíví. "Bylo by to hrubé zasahování do vnitřních záležitostí Číny", uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien a varoval, že by situace vedla k velmi vážným následkům.

Podle tiskového prohlášení, které v neděli vydala kancelář Pelosiové, zavítá šéfka Sněmovny reprezentantů při své asijské cestě do čtyř zemí - Singapuru, Malajsie, Jižní Koreje a Japonska. Singapurské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP oznámilo, že Pelosiová a její doprovod budou v tomto městském státě dnes a v úterý.

Čína v posledních dnech opakovaně varovala Spojené státy před následky, pokud se šéfka dolní komory amerického Kongresu rozhodne navštívit Tchaj-wan. Pelosiová by se stala nejvýše postaveným americkým činitelem, který by takovou návštěvu podnikl od začátku století.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.

Blinken neví, jestli se Pelosiová rozhodne Tchaj-wan navštívit

Předsedkyně sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová podle Bílého domu nepotvrdila žádný plán cesty na Tchaj-wan. Její případná návštěva ostrova, který Čína pokládá za svou součást, by ale "nezměnila status quo, ani politiku Spojených států vůči Tchaj-wanu," uvedl mluvčí americké rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že vláda neví, jestli Pelosiová ostrov navštíví, jde o její rozhodnutí a "Peking by měl být zodpovědný a nevyvolávat eskalaci".

Vyjádření z nejvyšších míst americké politiky přišla poté, co dnes americká stanice CNN informovala, že podle tchajwanských vládních zdrojů a vysoce postavených amerických zdrojů Pelosiová Tchaj-wan navštíví. Tchajwanská média již dříve informovala, že cesta předsedkyně se uskuteční v úterý večer a skončí ve středu ráno schůzkou s prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Peking návštěvu nebývale ostře odsuzuje a hrozí Washingtonu reakcí, která by mohla zahrnovat armádu. Americké zdroje v uplynulých dnech spekulovaly, že by Čína například mohla při návštěvě Pelosiové narušit vzdušný prostor ostrova, nebo jej ještě před návštěvou zcela uzavřít.

"Reakce by mohla přijít v podobě falešných právních proklamací, jako například že oblast Tchajwanského průlivu nespadá do mezinárodních vod," řekl dnes Kirby.

Čína možnou návštěvu Pelosiové považuje za "hrubé zasahování do svých vnitřních záležitostí", a vedla by prý "k velmi vážným následkům", za které by nesly odpovědnost USA. Ačkoliv cesty kongresových delegací na Tchaj-wan nejsou výjimečné, Pelosiová by byla nejvýše postaveným americkým činitelem, který by takovou návštěvu podnikl od začátku století.

Čína se podle Kirbyho v minulých dnech uchýlila k "nezodpovědné rétorice" a nové "štvavé projevy" lze v dalších dnech ještě očekávat. Výhrůžky podle Bílého domu zvyšují riziko potenciálního špatného odhadu situace. Není důvod, aby byl kvůli potenciální návštěvě Pelosiové kdokoli v ohrožení, uvedl Kirby.

Čína demokratický Tchaj-wan pokládá za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější