Personální agentury aktivně hledají pozice pro Ukrajince

Řada personálních agentur se aktivně sama snaží nalézt u zaměstnavatelů pracovní pozice pro pracovníky u Ukrajiny včetně ubytování pro jejich rodiny. Zároveň zaměstnavatelům pomáhají s legislativou při jejich zaměstnávání nebo zřizují pro Ukrajince i speciální internetové stránky nejen s nabídkami zaměstnání, ale i s informacemi, jak se například přihlásit ke zdravotnímu pojištění.

Práce, zaměstnání

Nabízené pozice jsou napříč celým spektrem pracovního trhu od nekvalifikovaných pozic až po IT odborníky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami. Ty v současnosti za nejzávažnější problém považují nalezení ubytování, které by bylo vhodné i rodiny s dětmi.

"Aktivně oslovujeme naše klienty, aby připravili nabídku pozic pro ženy s ubytováním i pro jejich děti. Pro většinu těch pozic hledáme třeba desítky lidí. Od začátku konfliktu jsme takto zaměstnali už téměř 200 žen a ubytovali je i jejich děti. Stále bychom měli možnost zaměstnat další stovky, ale v tuhle chvíli je problém s ubytováním i pro děti. Ne ve všech ubytovnách mohou být, bohužel, ubytovány děti," uvedla Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.

Nabídky pozic firma nabízí na internetu v ukrajinštině. Grafton Recruitment minulý týden vypravila na vlastní náklady autobus do Lvova, který o víkendu přivezl přes 20 žen s dětmi. Další autobus chystá tento týden.

Agentura ManpowerGroup vytvořila Centrum pomoci Ukrajině, které pomáhá uprchlíkům najít ubytování a práci. "Zároveň naši konzultanti oslovují firmy a pomáhají jim rychle vytvořit vhodné podmínky pro jejich zaměstnání. Firmy se zatím příliš neorientují v legislativních otázkách," uvedl manažer náboru a marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Podle něj je ale pro většinu uprchlíků ještě brzy na hledání práce, obzvlášť pokud se jedná o ženy s dětmi. "Prioritou je nyní ubytování a pak přijde na řadu zaměstnání. Firmy reagují velmi rychle a označují na internetu a úřadech práce svá volná místa jako vhodná pro uprchlíky bez znalosti češtiny. Databáze úřadu práce má nyní 61.000 nabídek vhodných pro cizince, ale zdaleka ne ve všech případech je možné na této pozici pracovat bez znalosti češtiny. To bude další výzva pro firmy a ukrajinské zaměstnance," dodal.

Halbrštát dále upozornil, že polovina všech nabídek se koncentruje v Praze a Středočeském kraji. "České firmy nyní uvádějí, že mají 350.000 neobsazených míst a nutně potřebují jak manuální a kvalifikované řemeslné profese do stavebnictví, průmyslu, kuchaře a číšníky do gastronomie, personál pro hotelnictví, řidiče a skladníky do logistiky, lékaře a sestry do zdravotnictví a sociálních služeb, programátory a další IT specialisty a dále se hledají stovky zaměstnanců se znalostí světových jazyků do mezinárodních center sdílených služeb, které jsou v ČR hustě zastoupeny," uvedl.

Generální ředitel společnosti Randstad Česká republika Jacek Kowalak uvedl, že nabídka práce pro Ukrajince je různorodá. "Najdeme zde jak pozice v oborech logistika, výroba či obchod, tak kvalifikované pracovní nabídky," řekl. Firma na začátku týdne spustila internetovou stránku praceukrajincum.cz. Ta v ukrajinštině kromě pracovních nabídek shrnuje i všechny základní informace, jež jsou pro příchozí občany z Ukrajiny důležité.

Rovněž pracovní portál Profesia.cz již v minulém týdnu spustil nabídku speciálně označených pracovních míst vhodných pro lidi přicházející z Ukrajiny. Zároveň se snaží najít pracovníky do oddělení podpory, kteří se domluví ukrajinsky, a mohou tak uchazečům o práci pomoci s komunikací.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) dorazilo do Česka zatím asi 100.000 uprchlíků z Ukrajiny, a to hlavně žen s dětmi. Úřad práce podle svého generálního ředitele Viktora Najmona eviduje teď 13.000 pozic pro ukrajinské migranty, a to místa pro montážní dělníky, svářeče, pomocníky v zemědělství či uklízeče, ale i ve zdravotnictví a ve službách. Celkem ke konci února zaměstnavatelé nahlásili 363.900 volných pozic, tři čtvrtiny z nich pro pracovníky se základním či nižším vzděláním. Na webu úřad dnes nabízel 340.400 míst. Celkem 8400 bylo ve zdravotnictví, zhruba 2100 ve školství a 28.300 ve službách. Zaměstnavatelé kvůli nedostatku pracovních sil žádají uvolnění pravidel zaměstnávání cizinců.

Témata: Ukrajina | práce

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější