Piráti upozornili na majitele Bohemia Energy, pokusil se převést majetek na virtuální firmy

Majitel společnosti Bohemia Energy Jiří Písařík s manželkou Hanou se pokusili přesunout některé své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy, uvedli dnes v tiskové zprávě Piráti. Městský soud v Praze podle nich předběžným opatřením před několika dny některým převodům zabránil.

Ivan Bartoš

Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti. Bohemia Energy dnes na dotaz ČTK k převodům majetku neodpověděla.

Písaříkovi se podle Pirátů pokusili přesunout své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Například 18. října se Písařík pokusil převést budovy a byty na pražském Smíchově na společnost Cloud Company, která sídlí na stejné adrese jako téměř 4000 dalších společností. "Jednatel této společnosti rovněž figuroval ve 4500 dalších podnicích. Stejným způsobem postupoval Jiří Písařík při převodu svých budov a pozemků v pražských Nuslích na společnosti Bright Color. Opět se jednalo o virtuální společnost," uvedli Piráti.

Transakce podle Pirátů 26. října dočasně zablokoval Městský soud v Praze. Mluvčí soudu Adam Wenig ČTK sdělil, že otázky na předběžné opatření směřují k okolnostem, které jsou obsahem spisu. Právo nahlížet do spisu pak mají zejména účastníci řízení, doplnil. "V dané věci tedy není možné poskytnout žádné informace," uvedl.

Pirátský analytik Janusz Konieczny jednání označuje za účelové převádění majetku. "Poškození zákazníci Bohemia Energy nepochybně mohou mít nárok na kompenzaci a je naší povinnosti bránit jejich práva," uvedl v tiskové zprávě. Kriminalisté podle něj musí podrobně sledovat další snahy o účelové převádění majetku. "Analytický tým Pirátů zmapoval rovněž téměř 100 pohledávek Bohemia Energy a všechna zjištění jsem v dopise zaslal Vrchnímu státnímu zastupitelství," doplnil Konieczny. Soupis obsahuje i informace o dalším majetku.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900.000 jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích. "Je nutné, aby dodavatel musel být schopen pokrýt škodu, kterou nedodržením závazků způsobí. Takováto situace se již nesmí opakovat," uvedl pirátský expert na energetiku Petr Třešňák.

Právní zastupování klientům Bohemia Energy nabídla například společnost LitFin. Podle ní zákazníkům velmi pravděpodobně vznikl nárok na odškodnění rozdílu mezi cenou, kterou budou muset zaplatit za spotřebované energie novému dodavateli, a cenou, kterou by zaplatili, kdyby Bohemia Energy dodržela smlouvu. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že jeho vláda připravuje v souvislosti s Bohemia Energy trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější