Piráti v Praze vyzvali kvůli kauze Dozimetr Pospíšila, aby rezignoval

Pražští zastupitelé Pirátů vyzvali europoslance Jiřího Pospíšila (Spojené síly pro Prahu/TOP 09), aby rezignoval na všechny své funkce na magistrátu. Jako důvod uvedli jeho spojení s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. ČTK to dnes sdělila Martina Vacková, hlavní poradkyně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Jiří Pospíšil

Piráti se odvolávají na rozhovor serveru Seznam Zprávy s obviněným podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, který se k účasti na zločinech v kauze kolem pražského dopravního podniku (DPP) přiznal a podle serveru své svědectví následně zopakoval vyšetřovatelům. Pospíšil primátorovu výzvu a vyjádření považuje za absurdní, když magistrát v IT zakázkách spolupracoval s firmami spojenými s obžalovaným Dovhomiljou. Pospíšil je pražským zastupitelem a členem několika magistrátních komisí.

Mluvčí TOP 09 Jan Kocourek ČTK sdělil, že kdyby se Pospíšilovo jméno objevilo v souvislosti s činností orgánů činných v trestním řízení či kdyby vyšly najevo přímé kontakty s obviněnými, musel by politickou odpovědnost vyvodit.

Již dříve se v médiích objevily informace, že s Redlem spolupracoval dnes již bývalý Pospíšilův poradce a volební manažer TOP 09 Jiří Fremr. "Vyzval jsem Jiřího Pospíšila k okamžité rezignaci na všechny funkce na pražském magistrátu. Důvodem jsou info z médií o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. To jsou šokující a nepřijatelná zjištění. Je nezbytné vyvodit odpovědnost," uvedl na svém twitterovém účtu Hřib.

"Přijde mi absurdní, že mě k rezignaci vyzývá primátor, kterého chtěli před dvěma dny odvolat za to, že prostřednictvím pirátských IT zakázek na magistrátu a městských firmách spolupracoval právě s obviněným Dovhomiljou. Tedy s tím člověkem, který o mně nyní šíři lži," sdělil ČTK Pospíšil.

Kocourek připomněl nedávnou výzvu předsednictva TOP 09, aby kvůli kauze okamžitě ukončili členství ve straně a vzdali se veřejných funkcí již bývalý místostarosta Prahy 9 Marek Doležal a právě Fremr. "Jasně jsme vyzvali všechny členy TOP 09, aby pokud se jakýmkoliv způsobem podíleli na protiprávním jednání či o něm věděli a neoznámili ho policii, vyvodili zodpovědnost. To samozřejmě platí i pro Jiřího Pospíšila," uvedl.

Pirátům vadí zejména zapojení bývalého poradce Fremra do kauzy, podle serveru vyjednával s Redlem. "Vysílání pravomocně odsouzeného křivopřísežníka Jiřího Fremra jako svého delegáta na schůzky s mafií nebo jejich společné dovolené v zahraničí, kterých se účastnil i pan Redl, považujeme za nepřípustné. Věříme, že z toho pan Pospíšil vyvodí vlastní politickou odpovědnost," uvedli Piráti v prohlášení. Rovněž vyzvali předsednictvo TOP 09, aby zvážilo svůj další postup.

Pospíšil je na magistrátu řadovým zastupitelem. Původně byl předsedou klubu zastupitelů Spojených sil, ten jej ale v květnu 2021 z pozice předsedy odvolal. Nyní je předsedou výboru pro evropské záležitosti a komise rady hlavního města pro předsednictví České republiky v EU. Také je řadovým členem magistrátní komise rady pro výběr ředitele příspěvkové organizace Pražská developerská společnost, komise rady pro vznik koncertního sálu a komise rady pro umění ve veřejném prostoru.

Kauza kolem ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně kanceláře tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN) či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a obvinili více než desítku lidí. Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Mezi obviněnými je Hlubuček, který po svém zatčení rezignoval na funkci náměstka primátora a člena dozorčí rady DPP, odvolán byl i z pozice starosty Lysolají. Pozastaveno mu bylo rovněž členství ve STAN a odstoupil z kandidátky do podzimních komunálních voleb. Kauza vedla mimo jiné k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu, a europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější