Piráti znovu pošlou do voleb v Praze primátora Hřiba

Čtrnáct kandidátů do letošních podzimních komunálních voleb a sedm do senátních voleb představili dnes Piráti veřejnosti v pražských Riegrových sadech. Například v Kladně bude v čele jejich společné kandidátky se Starosty Roman Hájek, v Českých Budějovicích bude o post primátorky bojovat zastupitelka Zuzana Kudláčková a v Plzni o místo primátora Pavel Bosák. V Praze se bude snažit svou pozici v čele magistrátu obhájit dosavadní primátor Zdeněk Hřib.

Zdeněk Hřib

Piráti dnes zároveň zahájili kampaň do podzimních senátních voleb.

Do komunálních voleb jdou s heslem "Odvaha dělat, co je správné". Předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš označil za zásadní bod programu bydlení. Chce například posílit postavení obcí vůči developerům, odmítl rozprodej obecních bytů. Piráti podporují místní referenda, občanské iniciativy a spolky i pestrý komunitní život, uvedla místopředsedkyně Pirátů Hana Hajnová. Kandidáti zdůrazňovali, že budou podporovat výstavbu dostupného bydlení nebo například dopravní infrastruktury.

Třeba kladenská jednička Hájek uvedl, že chce zlepšit mimo jiné pověst tohoto města jako noclehárny pro Prahu. "Chceme město bez hazardu," řekl. V Plzni slibuje kandidát na primátora Pavel Bosák, který je předsedou tamního klubu zastupitelů, mimo jiné výstavbu nájemního bydlení. Za opravu městských bytů a výstavbu nového bydlení se chce zasadit také jihlavská kandidátka Eva Nováková, která bude stát v čele uskupení Piráti a Fórum Jihlava.

Na primátorku Ostravy kandiduje náměstkyně primátora pro školství a kulturu Andrea Hoffmannová. "Jednu věc nám, Pirátům, nevezmete : Piráty nikdy neuplatíte," prohlásila. V Brně kandiduje na primátora klimatolog Marek Lahoda. Za koaliční uskupení Pro! Ústí se bude v Ústí nad Labem ucházet o primátora Lukáš Blažej. Učitelka a zastupitelka v Pardubicích Ivana Böhmová řekla mimo jiné, že chce z Pardubic vytvořit nový Amsterdam.

Pirátskou kandidátkou na primátorku Přerova je Lenka Jüngling a v Českých Budějovicích Zuzana Kudláčková. Ve Zlíně zabojuje o přízeň voličů Jiří Robenek, v Hradci Králové Pavel Vrbický, v Karlových Varech Barbora Hradečná a v Liberci Jan Hruška. Hruška slíbil mimo jiné, že tamní radnice vyhledá nevyužívané pozemky a nabídne je pro komunitní bydlení. Pražského kandidáta Hřiba popsal Bartoš jako primátora, který provedl Prahu dvěma velkými krizemi a nastartoval její rozvoj. "Za nás se město rekordním způsobem rozvíjí," řekl Hřib.

Co se týče kandidátů do Senátu, v Praze 6 kandiduje za Piráty bývalá poslankyně Dana Balcarová, v Berouně právník Martin Karim a v Táboře Martin Kákona. V Jičíně bude Piráty reprezentovat Marta Martinová, v Kutné Hoře Vít Šnajdr, v Karlových Varech Bohdan Vaněk a v Blansku Filip Vítek. Mezi jejich hlavními prioritami ve volobním programu budou například ochrana právního demokratického státu, podpora nezávislé a levné energetiky, důchodová reforma či ochrana životního prostředí a zdraví občanů.

"V Senátu máme nyní pirátské senátory Lukáše Wagenknechta, Adélu Šípovou a rovněž čtyři senátory zvolené s naší podporou. Věřím, že naší pirátskou posádku letos posílíme," řekl Bartoš. Sedmičku dnes představených kandidátů doplní další, jakmile budou schválení celostátním fórem Pirátů.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější