Plán na případnou transformaci ČEZ se představí na další valné hromadě za rok

Plán na případnou transformaci polostátní energetické skupiny ČEZ se představí na další řádné valné hromadě společnosti v roce 2023. Žádné rozhodnutí o rozdělení ČEZ ale zatím nepadlo. Případná transformace firmy musí být prospěšná pro všechny akcionáře, řekl dnes na valné hromadě ČEZ místopředseda představenstva firmy Pavel Cyrani.

ČEZ

Případná transformace skupiny ČEZ počítá podle Cyraniho s přizpůsobením struktury skupiny ČEZ dvěma směrům, které si firma vytyčila při Vizi 2030 Čistá energie zítřka a zároveň požadavkům bank, které skupinu ČEZ financují. Jedná se o oddělení výrobních aktivit, které jsou významně dotčeny taxonomií, a o oddělení zákaznických aktivit, které taxonomií dotčené nejsou, uvedl.

Taxonomie vymezuje zdroje energie považované za vhodné pro ekologickou transformaci. Evropská komise mezi tyto zdroje nedávno dočasně zařadila i jádro a plyn. Taxonomie výrazně ovlivňuje právě výrobní část energetiky. Například za udržitelné budou požadovány pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045. Investice s ohledem na taxonomii jsou důležité kvůli nutnému odstavování například elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Taxonomie se naopak netýká například společnosti ČEZ Prodej, která nabízí elektřinu a plyn konečným zákazníkům.

"Jedním z hlavních trendů v evropské energetice je stále častější diferenciace energetických společností na dvě oblasti – výrobní a zákaznickou, a to včetně přizpůsobení struktur společností. Dalším trendem je eliminovat závislost Evropy na ruském plynu, a také ropě i uhlí, a to vše při zajištění cenově přijatelné energie pro spotřebitele. Tyto trendy nyní reflektuje i aktualizovaná koncepce podnikatelské činnosti skupiny ČEZ s cílem maximalizovat hodnotu pro všechny akcionáře," řekl Cyrani.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ve svém televizním projevu uvedl, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Potvrdil tak podle oslovených odborníků spekulace o možném rozdělení energetické společnosti ČEZ na soukromou a státní část. Stát by získáním elektráren mohl ovlivňovat ceny elektřiny. Fiala již v květnu v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Ještě to ale vyžaduje důkladnější analýzy, dodal.

"Plán na možnou transformaci ČEZ bude případně představen na valné hromadě v roce 2023. Říká představenstvo ČEZ. Zajímavé, když s návrhem přišel ministr financí. Tedy za rok? Já už to celé nechápu," reagoval na twitteru ekonom, poradce investiční skupiny J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, který je kritikem současného vedení firmy.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Témata: ČEZ

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější