Po celé Ukrajině je letecký poplach, v Kyjevě byly zasaženy obytné budovy

Rusko při nové vlně vzdušných útoků, jejichž síla podle ukrajinských vzdušných sil překonala ty z 10. října, vypálilo střely na města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Energetická situace je kritická, uvedl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. V Kyjevě si útoky vyžádaly nejméně jednu oběť, zasaženy byly dva obytné domy. Polovina odběratelů v metropoli je bez elektřiny, uvedl starosta Vitalij Kličko.

Ukrajina, Kyjev

Moskva tvrdě ostřeluje ukrajinskou energetickou infrastrukturu od 10. října, kdy Ukrajinci zaznamenali 84 raketových útoků. Jednalo se tehdy o jeden největších úderů od prvních měsíců invaze. Dnes Rusko na sousední zemi vyslalo okolo 100 raket, uvedl podle agentury Ukrinform mluvčí ukrajinských vzdušných sil.

Většinu úderů zaznamenaly oblasti v centrální a severní části Ukrajiny, uvedl na telegramu Tymošenko. Ukrajinskou společnost Ukrenerho podle něj útoky donutily nouzově odpojit část země od sítě. "Situace v hlavním městě je velmi složitá, zavedeny jsou zvláštní harmonogramy nouzových odstávek," dodal.

V Kyjevě byly zasaženy dva obytné domy, sdělil starosta města Kličko na telegramu. Později uvedl, že v jednom z domů bylo nalezeno tělo. Na místě pokračují záchranné práce. Několik raket podle něj nad městem sestřelila protivzdušná obrana. Informace o případných obětech nebo zraněných v Kyjevě budou upřesněny, uvedlo vedení města. Na záběrech z hlavního města, které zveřejnil Tymošenko, je vidět hořící pětipodlažní dům.

Řada měst včetně Charkova na východě země, ale i Lvova a Rivne v západní části Ukrajiny hlásí výpadky proudu. Dnes odpoledne byl po celé Ukrajině vyjma Ruskem obsazeného Krymu vyhlášen letecký poplach a na mnoha místech země se ozývaly výbuchy, informovala agentura Unian.

Ruské síly na řadě míst na Ukrajině zasáhly objekty kritické infrastruktury. Hlásí je představitelé Charkova, Lvova, Rivne, Žytomyru, Poltavy nebo Sumské a Chmelnycké oblasti, shrnuje zpravodajský portál Meduza. V Charkově se kvůli výpadkům elektřiny zastavilo metro.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak útok označil za ruskou odpověď na silný projev prezidenta Volodymyra Zelenského k účastníkům summitu G20 na Bali. "Někdo si doopravdy myslí, že Kreml chce mír? Kreml chce poslušnost. Ale teroristé na konec vždy prohrají," napsal Jermak na twitteru.

Zprávy o explozích dnes přišly prakticky z celé Ukrajiny. Na řadě míst včetně Černihivské a Sumské oblasti na severu země nebo v Oděské oblasti na jihu byla aktivována protivzdušná obrana. V pohotovosti byly například také Mykolajivská nebo Záporožská oblast na jihu, jejichž představitelé obyvatele vyzvali, aby se kvůli nebezpečí ruských raketových útoků schovali do krytů.

"V žádném případě neposílejte fotografie nebo videa zásahů, činnosti sil protivzdušné obrany nebo rozmístění a přesunů vojsk. Raketový útok pokračuje. Zůstávejte v krytech nebo na jiných bezpečných místech," apeloval na obyvatele Černihivské oblasti předseda tamní správy Vjačeslav Čaus. Podobné varování vydal šéf vojenské správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul, podle něhož Rusové zaútočili střelami s plochou dráhou letu Ch-101.

Moldavsko postihly výpadky elektřiny kvůli ruskému bombardování Ukrajiny

Moldavsko po nové vlně ruských útoků na ukrajinskou energetiku postihly masivní výpadky dodávek elektřiny, ohlásil vicepremiér a ministr infrastruktury a regionálního rozvoje Andrei Spinu. Moldavsko dováží elektřinu z Ukrajiny, ale nyní bylo odpojeno jedno z elektrických vedení.

"Po ruském bombardování ukrajinského energetického systému v poslední hodině bylo odpojeno jedno z elektrických vedení, které zajišťuje dopravu elektřiny pro naši zemi. Způsobilo to masivní výpadky elektřiny po celé zemi," uvedl Spinu podle agentury AP.

"Řadu moldavských obcí v důsledku ruského bombardování Ukrajiny postihl blackout," napsala agentura Moldpress.

Ministr upozornil, že přerušené elektrické vedení "nebylo poškozeno, ale v rámci bezpečnostních opatření bylo automaticky odpojeno". Dodal, že společnost Moldelectrica pracuje na obnovení dodávek elektřiny, o čemž budou občané vyrozuměni.

Po ruských útocích je podle Kyjeva bez proudu přes sedm milionů domácností

Více než sedm milionů ukrajinských domácností je po dnešních rozsáhlých ruských útocích na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu bez elektřiny, oznámil podle agentury Ukrinform zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Údery poškodily 15 energetických zařízení, výpadky proudu se týkají téměř 20 oblastí včetně metropole Kyjeva.

"Více než sedm milionů domácnostní je nyní odpojeno od proudu," uvedl Tymošenko a ujistil, že Ukrajina dělá vše proto, aby dodávky proudu co nejdříve obnovila.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo bezpilotními letouny íránské výroby, pomocí Černomořské flotily a 14 bombardéry Tu-95, uvedla s odvolání na ukrajinské vzdušné síly agentura Unian. Ty rovněž uvedly, že jejich obrana sestřelila 73 z více než 90 střel s plochou dráhou letu, které Rusko vyslalo. Sestřelit se jim podařilo i deset dronů, které po zásahu cíle vybuchnou.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější