Po neočkovaných zaměstnancích státu hodlá vyžadovat pravidelné testy i New York

Na pracovníky státu New York, kteří nebudou očkovaní proti covidu-19, se bude od druhého zářijového týdne vztahovat povinnosti chodit každý týden na testy na koronavirus. Oznámil to dnes místní guvernér Andrew Cuomo, jehož plán následuje kroky starosty New Yorku Billa de Blasia a guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma.

New York, ilustrační fotografie.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti zase nařídilo všem svým zaměstnancům nosit v práci roušky.

Ve Spojených státech tak nadále přibývají nařízení spojená s očkováním a zakrýváním dýchacích cest, zatímco v zemi čtvrtým týdnem rostou denní počty nákaz koronavirem. V úterý podle The New York Times úřady napříč USA nahlásily 108.775 infekcí, což je v grafu deníku nejvyšší denní hodnota od 5. února. Stát Louisiana v pondělí oznámil rekordní přírůstek v podobě 7592 infekcí a podobně jako další jižní regiony zažívá prudký nárůst počtu hospitalizací spojených s covidem-19.

Nákazy jsou na vzestupu i v New Yorku a místní činitelé se snaží zabránit větším komplikacím podporou proočkovanosti populace. "Je to chytré, je to spravedlivé a je to v zájmu všech," řekl dnes Cuomo o novém režimu pro státní zaměstnance. Ten má podle agentury AP vstoupit v platnost po americkém svátku práce, který připadá na 6. září.

Po tomto termínu prý začnou státní instituce po svých pracovnících vyžadovat potvrzení o očkování na covid-19, případně pravidelné testování na virus SARS-CoV-2. Cuomo také oznámil zpřísnění podmínek pro zdravotníky pracující ve státem provozovaných nemocnicích. Ti prý nově nebudou mít ve věci na výběr a požadavek dokončené vakcinace nebudou moci obejít pravidelným testováním.

Podobná pravidla oznámili v pondělí kalifornský guvernér Newsom a newyorský starosta de Blasio. Jejich plány se vztahují na statisíce pracovníků veřejné sféry včetně učitelů a policistů v nejlidnatějším americkém městě, jakož i na zhruba dva miliony lidí pracujících ve státních a soukromých zdravotnických zařízeních Kalifornie. Nařízení týkající se očkování zároveň v USA přichází i na úrovni škol nebo soukromých podniků.

Další kapitolou je pak postup federální vlády, která dlouho dávala najevo neochotu nařizovat očkování ve svých složkách. Tento týden se ale situace mění a prezident Joe Biden v úterý uvedl, že jeho administrativa projednává zavedení vakcinačního požadavku. Podle médií se očekává, že ve čtvrtek představí pravidla pro federální zaměstnance podobná těm ohlášeným v New Yorku a Kalifornii. Mezitím se ministerstvo pro záležitosti veteránů stalo první složkou federální vlády, která svým pracovníkům očkování nařizuje, přičemž opatření se týká zdravotníků v nemocnicích pod jeho správou.

Nové nařízení ministerstva vnitřní bezpečnosti o nošení roušek ve vnitřních prostorách navazuje na úterní změnu doporučení amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). To uvedlo, že v částech USA se "značným" nebo "vysokým" přenosem koronaviru by měli uvnitř nosit roušky i plně očkovaní lidé. Do jedné z těchto dvou kategorií minulý týden spadalo více než 60 procent amerických okresů. CDC nové doporučení pro plně očkované vysvětlovalo novými poznatky o schopnosti koronavirové mutace delta šířit se i skrze očkované jedince.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější