Počasí: Po tropické noci přichází extrémní vedro, teploty vyrostou k 37 stupňům

Teploty dnes v noci a k ránu na některých místech v Česku neklesly pod 20 stupňů. Nejtepleji bylo podle meteorologů na vrcholcích kopců, zatímco ve známých mrazových kotlinách na Šumavě a v Jizerských horách se teploty držely jen pár stupňů nad nulou.

Letní noc

Například na stanici Maruška v Hošťálkové na Vsetínsku naměřili 22,9 stupně a na stanici Polom v Orlických horách 21,8 stupně Celsia, uvedli dnes ráno meteorologové na facebooku a twitteru.

Nejčastěji se teploty nad ránem pohybovaly mezi 18 až 14 stupni, v údolích kolem 12 stupňů. Nejchladněji bylo k 05:00 na šumavské stanici Kvilda-Perla, konkrétně 1,7 stupně Celsia. Na nedaleké Rokytské slati naměřili 3,4 stupně a na stanici Jizerka, rašeliniště v Jizerských horách 3,6 stupně.

Po teplé až tropické noci čeká Česko další mimořádně horký den, kdy teploty vystoupají někde až ke 37 stupňům. I na horách bude kolem 27 stupňů, na Šumavě a v Krušných horách může teploměr ukázat až 30 stupňů.

Na celém území kromě Vysočiny platí výstraha meteorologů na velmi vysoké teploty přes 34 stupňů Celsia. Ani v dalších dnech se nečeká výrazné ochlazení, tropické počasí má pokračovat. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku vydrží teploty kolem 34 stupňů i ve čtvrtek a v pátek, zatímco v západní polovině Čech bude kolem třicítky.

V části Čech by se předtím mělo velmi mírně ochladit, nicméně i tak budou tamní čtvrteční maxima dosahovat k 28 až 33 stupňům, současně se tam ojediněle objeví silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině. Nebezpečí vzniku požárů nicméně dál trvá, informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pátek zůstanou nejvyšší teploty na většině území ČR nad 31 stupni, v Jihomoravském kraji mohou stoupat až přes 34 stupňů, uvedli meteorologové.

S vlnou veder se nyní potýkají i další evropské státy. Například v Británii poprvé od začátku měření teplota vyšplhala nad 40 stupňů Celsia. Horka provázejí v Portugalsku, ve Španělsku a ve Francii rozsáhlé požáry.

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne. Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Vysoké teploty negativně dopadají i na zvířata. Veterináři vyzvali chovatele, aby zajistili dostatečné napájení v chovech, větrání v hospodářských budovách a chlazení zvířat. Zvířata na pastvě musí mít možnost úkrytu před slunečním žárem a je u nich rovněž nutné zajistit vhodné zdroje napájení. Na dostatek vody by lidé podle veterinářů neměli zapomínat ani u svých domácích mazlíčků, tedy psů a koček, kterým je třeba v případě nutnosti také poskytnout stín, případně je chladit.

Pro všechny kraje kromě Jihočeského a Vysočiny platí do odvolání výstraha před vznikem a šířením požárů. První přeháňky a bouřky by se měly objevit během čtvrtka.

Témata: počasí | Léto

Počasí: Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem

01.05.2024 14:32 Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do…

Počasí: Hrozí nebezpečí požárů. v některých oblastech zesílí vítr

29.04.2024 16:01 Nebezpečí požárů se z pomezí Vysočiny a jižní Moravy rozšíří od úterý i na další území v Česku,…

Mrazivé počasí v noci bude pokračovat až do víkendu

24.04.2024 11:57 Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český…

Kreml je odhodlán přijmout nezbytná opatření, pokud budou v Polsku jaderné…

22.04.2024 17:34 Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě…

Mrazivé počasí se zatím neloučí. V noci bude nadále pod nulou

22.04.2024 12:25 Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého…

Meteorologové prodloužili výstrahu před sněžením. V noci má mrznout

20.04.2024 14:18 V Česku už od pátku vydatně sněží a místy budou vločky padat ještě i v neděli. Český…

Zimní počasí se vrátilo na hory. Napadlo přes 20 centimetrů sněhu

20.04.2024 08:49 Zima se vrátila v plné síle, podotkli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ke…

Zimní počasí se vrátilo. Meteorologové upravili výstrahy

19.04.2024 14:11 Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český…

Česko čekají další mrazivé noci a vydatné sněžení na horách

18.04.2024 14:18 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí,…

Zimní počasí se vrací. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

17.04.2024 10:56 Česko už sice zaznamenalo první letní i tropický den letošního roku, po přechodu studené fronty se…

Související:

Nejnovější