Počet obětí po zemětřesení v Turecku a Sýrii vyrostl na 42 tisíc

V turecké provincii Kahramanmaraş se i dnes, jedenáctý den po ničivém zemětřesení, podařilo vyprostit dvě živé ženy. Jedna z nich, 17letá dívka, byla pod troskami 248 hodin, dvaačtyřicetiletá žena strávila zasypaná 257 hodin. Informovala o tom dnes agentura Anadolu. Počet obětí zemětřesení, které 6. února zasáhlo jih Turecka a severozápad Sýrie, přesáhl už 42.000.

Následky zemětřesení

Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) dnes ráno uvedl, že počet obětí na turecké straně vzrostl na 36.187. V sousední Sýrii zemřelo podle odhadů OSN na 6000 lidí; zemětřesení v této zemi postihlo devět milionů obyvatel, napsala agentura Reuters. AFAD dnes také uvedl, že po dvou prvotních silných otřesech seismologové zaznamenali od minulého pondělí na 4300 následných otřesů.

I dnes se podle tureckých médií podařilo z trosek vyprostit dvě živé. Nejprve televize TRT informovala, že po 248 hodinách od zemětřesení vyprostili záchranáři v provincii Kahramanmaraş 17letou dívku. Večer z téhož regionu přišla informace o záchraně dvaačtyřicetileté ženy, která strávila pod troskami podle agentury Anadolu 257 hodin. Ve středu, tedy desátý den po zemětřesení, dostali ze sutin záchranáři tři živé ženy a dvě děti. V úterý turecký prezident Recept Tayyip Erdogan řekl, že z trosek bylo od otřesů ze 6. února vyproštěno přes 8000 živých. Erdogan ale neuvedl, jestli někteří z nich posléze v nemocnici nepodlehli zraněním. Zachránění z trosek jsou často také podchlazení, v noci teploty v postižených oblastech klesají pod bod mrazu.

OSN dnes zveřejnila výzvu k poskytnutí jedné miliardy dolarů (přes 22 miliard korun) na pomoc pěti milionům lidí v Turecku. "Musíme při nich stát v jejich nejtěžší hodině a zajistit jim potřebnou podporu," uvedl šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths. Sbírku s cílovou částkou 400 milionů dolarů (téměř devět miliard korun) na pomoc devíti milionům lidí, kteří se s následky katastrofy vyrovnávají v Sýrii, vyhlásila OSN v úterý.

Turecká vláda ve středu podle televize Al-Džazíra oznámila, že zatím eviduje 50.576 zřícených či značně poškozených budov. Úřady v deseti postižených provinciích zkontrolovaly více než 387.000 budov, z nichž téměř 12.000 bude muset být co nejrychleji zbouráno v provincii Gaziantep, na 10.900 se musí zbourat kvůli značnému poškození v provincii Hatay a 10.777 v provincii Kahramanmaraş.

Podle odhadů OSN v Sýrii zahynulo kvůli zemětřesení na 6000 lidí, ani tento počet ale zřejmě není konečný. Situace v této zemi, kde stále neskončila občanská válka, je komplikovanější, jelikož otřesy zasáhly i oblast kontrolovanou povstalci. Od 6. února do Sýrie přijelo přes 100 nákladních aut OSN s humanitární pomocí. Někteří obyvatelé však kritizovali mezinárodní organizaci za údajně pomalou a nedostatečnou pomoc.

Syrský prezident Bašár Asada dnes v prvním televizním vystoupení od zemětřesení řekl, že rozsah škod je větší, než měla vláda k dispozici a poděkoval všem zemím, které poskytly pomoc, včetně "arabských bratrů a přátel".

Obavy ze situace na syrském území zasaženém zemětřesením vyjádřil šéf Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) Jagan Chapagain. Po návštěvě syrského Halabu (Aleppa) uvedl, že lidé tam žijí ve špatně vytopených prostorech a nuzných podmínkách. Řekl také, že se obává šíření infekčních nemocí. Halab na konci loňského roku postihla epidemie cholery.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější