Podrobnosti razie v Německu byly známé předem, tvrdí poslankyně

Rozsáhlý středeční zátah německé policie proti krajně pravicovým extremistům, kteří podle vyšetřovatelů připravovali v Německu násilný převrat, vyvolává pochybnosti o dobré přípravě. Poslankyně za postkomunistickou Levici Martina Rennerová tvrdí, že o chystaných raziích měla informace s týdenním předstihem a že zná také média, která to věděla ještě o další týden dříve.

Německá policie

"Sama jsem o tom věděla od poloviny minulého týdne," řekla Rennerová v rozhovoru se zpravodajskou televizí n-tv. Poznamenala, že některá média měla informace o zátahu i s dvoutýdenním předstihem. "Známa byla jména obviněných, jejich adresy a plánovaný čas zátahu," řekla.

Plány razií sice nejvyšší státní zastupitelství označilo jako tajné, ale zároveň o nich byla informována řada lidí, což Rennerová považuje za nezodpovědné. "Neměly se o tom dozvědět žádné nepovolané třetí osoby, aby nebylo ohroženo vyšetřování. Utajení je ale složité, pokud jsou cílové osoby a časy předem známé. Existovalo tak riziko, že se měsíce plánovaná akce se nezdaří," uvedla.

Thomas Haldenwang, který vede Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), což je německá civilní kontrarozvědka, řekl, že extremisté byli sledováni od jara a že se zátahem se vyčkávalo na získání dostatku důkazů. "Německé bezpečnostní úřady měly ale situaci po celou dobu pod kontrolou," dodal.

Německá média nyní ale poukazují na to, že extremisté mohli být varováni. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová tvrdí, že všichni, kteří měli být dopadeni, skončili v rukách policie, takže žádné informace neunikly. Podle Rennerové se teprve ukáže, zda radikálové razii nečekali a zda kvůli tomu nějaké klíčové důkazy nezničili.

"Informace se předem rozšířily tak, že to působí jako nějaké PR akce," řekla s dodala, že boj proti terorismu musí být prováděn citlivě a nesmí se stát estrádou.

Na rozhovor Rennerové upozornil na twitteru i poslanec protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, který je českého původu. Jednou ze zadržených byla i soudkyně a někdejší poslankyně Spolkového sněmu za AfD Birgit Malsacková-Winkemannová. Bystroň také napsal, že razie byla největším zneužitím moci v dějinách spolkové republiky a masivním zastrašováním celé opozice.

Řada německých politiků po zátahu hovořila o tom, že AfD je pro německou demokracii nebezpečná. To uvedli mimo jiné spolušéfka Zelených Ricarda Langová nebo durynský sociálnědemokratický ministr vnitra Georg Maier. Strana, která měla kvůli svým postojům řadu problémů s úřady a také tajnými službami, se tak dostává pod tlak. Vedení AfD sice vyšetřování plně podpořilo a radikální názory spiklenců odmítlo, přesto se uvnitř strany podle deníku Neue Zürcher Zeitung hovoří o politicky motivovaných raziích.

Po zátazích, které se odehrály nejen v Německu, ale také v Rakousku a Itálii, bylo obviněno 54 lidí. Skupina, kterou vyšetřovatelé označují jako teroristické uskupení, se hlásila k hnutí Říšští občané, které neuznává legitimitu současné spolkové republiky.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější