Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulých dnech výrazně zdražily

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulých dnech výrazně zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla od čtvrtka, kdy začala rusko-ukrajinská válka, o 82 haléřů na 38,30 koruny za litr.

Ilustrační foto

Naposledy byl benzin dražší v září 2012. Nafta zdražila o 1,06 koruny na 37,51 koruny. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy tím ale zdražování paliv nekončí, v nadcházejícím týdnu zřejmě překročí cenu 40 korun za litr a budou nejdražší v historii.

Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny, což je v důsledku propuknutí války na Ukrajině, sdělil dnes ČTK Kovanda. Připomněl, že korunová cena barelu ropy Brent v týdnu vzrostla na téměř 2400 korun, skoro nejvíce v historii. Podle Kovandy ropa ve světě ale nezdražuje kvůli ochromení ruských dodávek, ale kvůli obavě, že její dodávky ochromí sankce nebo válečný útok, nebo oboje naráz.

Řidiči v ČR se podle Kovandy zatím nemusí výpadku v zásobování palivy obávat. Plyn i ropa z Ruska přes ukrajinské území plynou a nejsou hlášeny jakékoli zásadnější problémy. Jak ale porostou jejich ceny, bude záležet na vývoji války na Ukrajině a na dopadu západních sankcí, uvedl ekonom.

V sobotu ale průměrná cena naturalu v ČR zaznamenala nejrychlejší tempo růstu za 12 let. Od pátku vyskočila o 43 haléřů, přičemž naposledy výrazněji zdražil benzin ze dne na den podle dat CCS 7. prosince 2010. Nafta proti pátku zdražila ještě více, o 65 haléřů na litr. "V jejím případě však jde o nejvýraznější jednodenní zdražení jen za období od začátku dubna 2021, kdy nastal ojedinělý, mimořádný výkyv v její ceně, jenž však byl spíše statistickou anomálií," dodal Kovanda.

Témata: pohonné hmoty

Související:

Nejnovější