Pohonné hmoty v ČR zdražují, ale měly by zlevnit. Zejména pokud Putin opravdu „cukne“ a nebude žádat za ropu či plyn rubly

Benzin Natural 95 u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu zdražil o 16 haléřů na průměrných 44,34 koruny za litr, o 74 haléřů stoupla průměrná cena nafty na 46,95 Kč/l. Změna cen je výsledkem nárůstu z konce minulého týdne a mírného poklesu v tomto týdnu od pondělí do středy. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Ceny pohonných hmot extrémně rostou kvůli ruské invazi na Ukrajinu

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty v ČR zlevní, a to k úrovni 43,30 koruny za litr v případě benzínu a k úrovni kolem 46,00 koruny za litr v případě nafty, pokud tedy nedojde k závažnému vyhrocení dění kolem války na Ukrajině a souvisejících sankcí Západu i ruských odvetných opatření. Důvodem předpokládaného zlevnění je pokles cen ropy Brent na světovém trhu, pokles cen velkoobchodně prodávaných paliv na burze v  Rotterdamu a také citelné zpevnění koruny vůči dolaru.

Koruna zpevňuje vlivem očekávaného dalšího výrazného zpřísnění měnové politiky České národní banky, k němuž dojde už dnes – nelze vyloučit růst základní sazby o 0,75 procentního bodu na 5,25 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2001.

Českou měnu zpevňuje také stoupající naděje na blízký průlom v mírových jednáních Ruska a Ukrajiny a také zprávy o stahování ruských vojsk od ukrajinské metropole Kyjeva.

Ropa bezprostředně zlevňuje v důsledku záměru USA uvolnit až 180 milionů barelů ze svých strategických rezerv. Ve zlevňování cen ropy a velkoobchodních paliv se projevuje také zmíněná rostoucí naděje na průlom v mírových jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou.

Nově k poklesu cen ropy i paliv přispívají také signály, že Rusko by mohlo nadále pokračovat v prodeji ropy a plynu evropským zemím v euru.

Ruský prezident Vladimir Putin se měl v tomto smyslu včera vyjádřit v telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem. Od poloviny minulého týdne přitom Rusko uvádělo, že bude za svůj plyn žádat platbu v rublech. Ještě včera před zmíněným telefonátem uvádělo, že rubly bude žádat také za ropu a další suroviny typu uhlí. Trh ovšem nyní do cen započítává spíše variantu pokračující prodeje plynu a dalších surovin v eurech, neboť například velkoobchodní cena plynu v EU se dnes po otevření burzy propadla o zhruba desetinu.

Související:

Nejnovější