Pojišťovny kvůli větru evidují zatím škody za zhruba 100 milionů korun

Pojišťovny zatím evidují kvůli silnému větru, který zasáhl v noci na čtvrtek Česko, několik tisíc škod za více než 100 milionů korun. V dalších dnech ale čekají nárůst hlášených škod, například od lidí, kteří pojedou o víkendu zkontrolovat stav svých chat a chalup. Nejčastěji zatím mají pojišťovny nahlášené poškození střech nebo automobilů po pádu větví nebo stromů. Vyplývá to z vyjádření pojišťoven oslovených ČTK.

Následky vichřice

Generali Česká pojišťovna eviduje aktuálně 1500 škod za zhruba 40 milionů korun. "Očekáváme, že absolutní číslo by mohlo za včerejší den růst zhruba ke 2500 škodám.Vzhledem k předpovědi počasí na víkend se pak počet škod podle našich predikcí může až zdvojnásobit," uvedl dnes mluvčí pojišťovny Jan Marek. Typově jde podle něj o škody spíše menšího rozsahu, které se ponejvíce týkají poškození střešních krytin, střešních konstrukcí, výjimkou nejsou ani poškozená okna a fasády domů. "Zatím nejvíce škod hlásí klienti ze Středočeského kraje (361), dále pak Královéhradeckého (195) a Jihočeského (137). Zasaženy jsou ale všechny kraje," dodal.

Pojišťovna Kooperativa zatím eviduje z poslední vichřice 650 škod za 17 milionů Kč. "Nejvíce škod nám klienti nahlásili ze Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje. Jedná se hlavně o škody na nemovitostech našich klientů, tedy poškozené střechy, pergoly a podobně. Evidujeme také 65 poškozených automobilů, většinou po pádu polámaných větví nebo stromů," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Očekává, že další škody budou klienti hlásit i po víkendu.

"V souvislosti s extrémními povětrnostními podmínkami a lokálními záplavami v uplynulých dnech registrujeme už přibližně 600 škod s tím, že celkový počet škod v souvislosti s touto živelnou událostí odhadujeme na 1500 v celkovém objemu přibližně 50 milionů korun. Tato čísla budeme v příštích dnech zpřesňovat," uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Nejčastěji jde podle něj o poškození střech, poničený majetek pádem větví a stromů, vytopené sklepy. "V souvislosti s častými výpadky proudu během těchto živelných událostí zaznamenáváme v hlášeních i zvýšený počet škod z přepětí," dodal.

Pojišťovna Uniqa zatím eviduje 130 škod za zhruba 16 milionů korun. "Největší škoda má hodnotu přes milion korun, jde o poničený podnikatelský objekt na Plzeňsku. Škody jsou ale rozložené po celé republice. "Lze předpokládat další nárůst škod dnes i začátkem příštího týdne, kdy lidé pojedou kontrolovat své rekreační objekty," uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Allianz pojišťovna zatím zaregistrovala 262 škod za zhruba 8,2 milionu korun a Slavia pojišťovna eviduje 20 škod za přibližně milion korun.

Silný vítr zasáhl většinu území Česka v noci na čtvrtek. V nižších polohách měl ráno většinou rychlost do 90 kilometrů v hodině, na Sněžce meteorologové naměřili náraz o rychlosti 181 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude vítr postupně slábnout, nicméně dnes večer opět zesílí a silně foukat bude minimálně do sobotního večera. Upozornění před silným větrem na tyto dny vydali meteorologové ale s nízkým stupněm nebezpečí.

Témata: pojišťovny | Vichřice

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Související:

Nejnovější