Policie bude na hranicích se Slovenskem a Rakouskem cvičit opětovné zavedení kontrol

Zhruba 400 policistů, vojáků, celníků, hasičů a příslušníků vězeňské služby bude dnes a ve čtvrtek nacvičovat znovuzavedení kontrol na českých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Kontrolovat budou tři bývalé hraniční přechody v Jihomoravském a Zlínském kraji. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ředitel cizinecké policie Milan Majer. Cvičení začne dnes v poledne a potrvá 24 hodin.

Policie ČR

Fiktivní nařízení ministerstva vnitra o znovuzavedení kontrol na státních hranicích obdržela policie podle Majera v 07:00. "Na základě toho jsme aktivovali společné operační plány k provedení znovuzavedení kontrol," popsal Majer.

Ochranu hranic bude policie trénovat na bývalých hraničních přechodech Lanžhot, Mikulov a Starý Hrozenkov. Ozbrojené složky podle Majera budou simulovat opravdové podmínky, které by nastaly v případě nutnosti kontroly zavést, vyzkouší si také zadržení většího počtu migrantů, které budou představovat figuranti. Policisté také vystaví registrační místo pro zadržené lidi u přechodu Lanžhot. Majer dodal, že při akci bude nasazená speciální technika cizinecké policie, mimo jiné drony letecké služby.

Hasičů se cvičení účastní asi 80. Podle náměstka Petra Ošlejška při cvičení zajistí výstavbu zázemí pro registrační místo. "Naši kolegové vyjeli na místo, provedli průzkum terénu a v současné době už finišuje výstavba logistického zázemí," uvedl Ošlejšek. Celní správa nasadí zhruba 40 příslušníků, při cvičení bude využívat například zavazadlový rentgen, zapojí také psy cvičené na vyhledávání lidí, dodal šéf celníků Milan Poulíček.

Úkolem vězeňské služby bude podle ředitele odboru vězeňské a justiční stráže Jiřího Prince eskortování zadržených do a z registračního místa. "Budeme disponovat jedním autobusem z Vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence v Brně a pětičlennou posádkou včetně řidiče," dodal Princ.

Do cvičení se zapojí i zdravotníci ministerstva vnitra. Podle ředitele zdravotnického zařízení vnitra Miroslava Červenky bude jejich úkolem ošetření zadržených lidí, kontrola kvůli případným infekčním nemocem a jejich případné dopravení do nejbližšího zdravotnického zařízení.

Policie znovuzavedení hraničních kontrol nacvičovala v minulosti několikrát. Poslední cvičení se konalo v listopadu 2019 a policisté spolu s armádou, hasiči a celní správou při něm hlídali pět hraničních přechodů v Moravskoslezském kraji.

Cizinecká policie v loňském roce odhalila při nezákonné migraci 7093 cizinců, což byl oproti roku 2019 nárůst o téměř 25 procent. Většina, konkrétně 6645 lidí, byla zadržena při nelegálním pobytu, zbytek pak při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici. Čísla však velmi ovlivnili lidé, kteří na území Česka vstoupili v rozporu s nařízeními ministerstva zdravotnictví. Ta v prvním pololetí loňského roku omezovala nebo přímo zakazovala jejich pobyt v zemi kvůli šíření nemoci covid-19. Nárůst zadržených při nelegální tranzitní migraci se zase projevil ve druhé polovině roku.

V letošním roce se zatím počet zadržených lidí při nelegální migraci také zvyšuje, k poslednímu červnu jich bylo evidováno 5430, v porovnání se stejným obdobím v loňském roce jde o více než dvěstěprocentní nárůst.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější