Policie navrhla podání obžaloby v daňové kauze podnikatele Savova

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalisté ukončili vyšetřování po 8,5 letech.

František Savov

„Délku vyšetřování ovlivnila sofistikovanost případu, kdy k transakcím byla použita řada bankovních účtů offshore společností, a také vyhýbání se trestnímu řízení ze strany jednoho z obviněných,“ uvedl Ibehej.

Savov žije a podniká v Británii. Tamní soudy v minulosti opakovaně rozhodly o jeho vydání do vlasti, podle dřívějšího vyjádření státního zastupitelství ale v zemi požádal o azyl. Ibehej dnes napsal, že proti jednomu z obviněných vede policie stíhání jako proti uprchlému.

Skupina obviněných podle kriminalistů neoprávněně vylákala nadměrné odpočty DPH u jimi ovládaných společností, a to v období od září 2009 do dubna 2012. Finanční prostředky, které jim vyplatil finanční úřad, následně na pokyn jednoho z obviněných přeposílali na větší množství bankovních účtů, aby je legalizovali.

„Policistům NCOZ se podařilo zajistit jako tzv. náhradní hodnotu majetek v celé výši způsobené škody,“ doplnil mluvčí s tím, že případ s krycím názvem Octavian řešil pracovní tým Daňová Kobra v součinnosti s Finančním analytickým úřadem.

Všichni obvinění jsou na svobodě, v případě pravomocného rozsudku jim hrozí až desetileté vězení. O podání obžaloby bude rozhodovat Městské státní zastupitelství v Praze.

Padesátiletý podnikatel tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchody. Už dříve řekl, že se před českou justicí neskrývá, je ale přesvědčený, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces.

V ČR byl Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta. Právě v sídle vydavatelství zasahovali v roce 2013 kvůli daňové kauze policisté. Do portfolia Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 od Savova v roce 2016 koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Témata: František Savov

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější