Policie obvinila pět lidí a jednu firmu kvůli zakázkám SÚRAO

Policisté dnes obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to dnes uvedl státní zástupce Jakub Bílý.

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Podle serveru Seznam Zprávy detektivové od rána zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy.

Stíhání pěti lidí a jedné firmy dnes zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), oznámil Bílý. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pro ČTK uvedl, že jeho útvar provádí úkony trestního řízení a podávání informací si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě hrozí odsouzeným podle odstavců tohoto paragrafu trestního zákoníku, na které žalobce odkázal, vězení až na osm let.

Podle serveru Hlídač státu uzavřela SÚRAO v posledních letech 626 smluv v celkové hodnotě sedm miliard korun. Seznam Zprávy píšou, že policisté se zajímají o roli ředitele SÚRAO Jana Prachaře v některých tendrech.

Před budovou SÚRAO v pražské Dlážděné ulici stály před polednem dva vozy, jeden policejní a druhý s označením služba ministerstva vnitra, zjistil na místě zpravodaj ČTK. Hlavní vchod do budovy byl zamčený. Mluvčí SÚRAO Martina Bílá nezvedala telefon. Vyjádření slíbil poslat Vojtěch Srnka, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, pod které SÚRAO spadá.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo správu úložišť v roce 1997, od roku 2001 je SÚRAO organizační složkou státu.

Témata: Policie ČR

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Vražda v Hořovicích: Zemřely dvě děti a žena, podezřelým je její partner

25.02.2024 09:25 Středočeská policie vyšetřuje od soboty případ trojnásobné vraždy v bytovém domě v Hořovicích na…

Související:

Nejnovější