Policie obvinila z výtržnictví Tušla a další osoby za pronásledování Kubka

Policie obvinila z výtržnictví další dva muže, kteří se podle ní podíleli na urážkách a dehonestování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. U Patrika Tušla, který je stíhán za nebezpečné pronásledování Kubka, kriminalisté rozšířili obvinění také o trestný čin výtržnictví.

Policie ČR, ilustrační foto

Vyplývá to z informací, které dnes na webu zveřejnil pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Kubek je zastáncem přísných opatření proti šíření koronaviru a vyslovil se také pro povinné očkování některých skupin lidí proti covidu-19.

"Jednalo se o případ, kdy podezřelí ve spolupachatelství hrubě uráželi a dehonestovali dalšího poškozeného v místě jeho bydliště. Toto jednání si dokumentovali a následně šířili po sociální síti," uvedl Daněk. Tušlovi dosud hrozilo v případě odsouzení až roční vězení, za trestný čin výtržnictví může soud obviněného poslat do vězení až na dva roky.

O obvinění devětadvacetiletého muže z nebezpečného pronásledování známého lékaře policie informovala koncem ledna. Kubka podle kriminalistů omezoval v běžném způsobu života a jedním z motivů mužova jednání bylo získávání finančních darů od podporovatelů. Tušl na tiskové konferenci, kterou uspořádal, odmítl obvinění, že lékaře pronásledoval. Tvrdil, že mu jen chtěl klást otázky týkající se například povinného očkování proti covidu-19.

Tušl natáčí videa, ve kterých nadává zdravotníkům v očkovacích centrech nebo pronásleduje u jejich bytů Kubka nebo imunologa Václava Hořejšího. Videa pak zveřejňuje na internetu a od svých fanoušků a sledujících vybírá dary. Tušl koncem ledna tvrdil, že u bytu Hořejšího byl pouze jednou, s imunologem údajně nemluvil.

O stíhání Tušla z nebezpečného pronásledování policie informovala zároveň s oznámením, že obvinila pětačtyřicetiletou ženu ze šíření poplašné zprávy. Obviněné hrozí až osm let vězení, protože se činu dopustila v době nouzového stavu.

Podle kriminalistů šířila poplašné zprávy například o tom, že po podání vakcín proti covidu-19 zemřeli senioři v domově důchodců nebo že Česko obsadí vojáci NATO, jejichž cílem je naprosté vyhlazení Čechů. Své stíhání v této věci potvrdila i Jana Peterková.

Témata: krimi | Milan Kubek

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější