Policie v kauze Dozimetr získá spolupracujícího obviněného

Podnikatel Pavel Dovhomilja by měl v takzvané kauze Dozimetr, která se týká údajného ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku, brzy získat status spolupracujícího obviněného. Na konci roku absolvoval jeden z posledních výslechů a dozorující státní zástupce nyní rozhodl, že s ním dohodu oficiálně uzavře, informoval dnes Deník N s odkazem na několik nejmenovaných zdrojů.

Policie ČR, ilustrační fotografie.

S policií navíc začal spolupracovat další aktér případu, někdejší náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Tomáš Knížek, který ale nepatří mezi víc než desítku obviněných kolem kolem podnikatele Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN).

Dovhomilja byl podle zdrojů Deníku N na policejním výslechu před Vánoci a nyní se jen čeká na podpis dohody. Policii už koncem června přiznal, že se podílel na činnosti zločinecké skupiny a v případu opakovaně vypovídal.

Status spolupracujícího obviněného je významný pro samotné obviněné, pro které může znamenat i nižší trest u soudu, ale i pro vyšetřovatele, kterým usnadňuje prokazování trestných činů. Pro získání tohoto statusu musí obvinění splnit několik zákonných podmínek. Jednou z nich je přiznání se k tomu, co je jim kladeno za vinu. Dále musí státnímu zástupci sdělit skutečnosti, které významně přispějí k objasnění spáchaných skutků.

Kromě Dovhomilji začal s policií podle Deníku N spolupracovat také bývalý náměstek pro informatiku VZP Tomáš Knížek, který v kauze v tuto chvíli stíhaný není. I on však podle policie pomáhal Redlově skupině, konkrétně měl být v kontaktu s Dovhomiljou a podnikatelem Pavlem Kosem, kteří jsou v kauze obviněni.

Knížek podle zdrojů Deníku N policii popsal, jak skupina v největší tuzemské pojišťovně prosazovala své zájmy. Sám Knížek se k tomu vyjadřovat nechtěl. V letech 2019 až 2021, kdy nastoupil do vedení VZP, působil v Dovhomiljově spolku Open-source aliance, který se zabýval hlavně zaváděním takzvaného otevřeného softwaru.

Redlova skupina podle vyšetřovatelů po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby, požadovala provize. A zároveň měla "vyhrožovat stávajícím dodavatelům VZP ČR, že v případě neposkytnutí této provize prosadí, aby ze strany VZP ČR, konkrétně náměstka ředitele pro informatiku Ing. Knížka, došlo k přezkoumání stávajících smluvních vztahů a k následnému vypovězení smlouvy, v důsledku čehož by stávajícím dodavatelům vznikla majetková újma," napsala policie v dokumentu ke kauze Dozimetr. Knížka však dosud z ničeho neobvinila.

Policie v kauze Dozimetr stíhá více než deset lidí. Organizovaná skupina kolem Redla a Hlubučka podle kriminalistů systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Většinu stíhaných policie viní právě z účasti na organizované zločinecké skupině a z přijetí úplatků. Obviněni jsou i podnikatelé, kteří podle vyšetřovatelů úplatek předali.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější