Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky státních institucí a z lidí se snaží vylákat citlivé informace či údaje do internetového bankovnictví.

Policie ČR, ilustrační foto

Policie na podvod upozornila již minulý týden s tím, že podvodníci s pomocí hlasového automatu informují volaného o údajném přeplatku na dani a snaží se získat citlivé informace a především přístupové údaje lidí do internetového bankovnictví.

"Ministerstvo financí ČR a Finanční správa ČR nikdy k telefonátům nevyužívají navolávací hlasové automaty a v SMS zprávách nikdy nezasílají odkazy. Na SMS zprávy a telefonáty nijak nereagujte. Hovory zavěste a případně varujte své okolí," apelovala policie na občany.

Dnes policie uvedla, že navzdory varování se vlna podvodů skutečně rozjela. Strážci zákona popsali, že jakmile se pachatelé dostanou do bankovnictví, volají a vydávají se za bankéře, přičemž znají všechny potřebné informace. Proto se legenda o napadení účtu může zdát jako důvěryhodná.

"Následuje klasická manipulace podvodníka k převodům na 'bezpečný účet', vylákání vzdáleného přístupu do vašeho zařízení a nově nalákání na stažení bankovní aplikace z neznámého zdroje. Aplikace z vás má vylákat PIN pod legendou jeho změny a má i další NFC funkce na získání údajů," vysvětlili policisté.

Podvodníci údajně dokážou napodobit jakékoliv telefonní číslo při hovoru i SMS zprávě. "Zavěste a vše raději ověřte ve své bance. Pak už bývá pozdě. Šiřte, prosíme, dále. Ať vaši blízcí a přátelé nepřijdou zbytečně o všechny úspory," dodala policie.

Témata: krimi | Policie ČR

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Související:

Nejnovější