Policie vyšetřuje 11 případů souvisejících s ukrajinskou krizí

Policie vyšetřuje 11 případů souvisejících s ukrajinskou krizí, u zhruba 150 dalších zahájila úkony trestního řízení. Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to dnes řekl jeho šéf a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Na policii podle ministra lidé dali zhruba 530 podání, 304 z nich bylo vyřešeno. Nenávistných projevů a schvalování ruské agrese se týká 45 případů. Většina zbylých případů souvisí s majetkovou trestnou činností, dodal Rakušan.

Policie ČR, ilustrační foto

"Celková čísla kriminality, a to je velký úspěch celého procesu v současné době, nevybočují z dlouhodobého normálu a z meziročního srovnání," řekl ministr.

Mezi trestnými činy je podle Rakušana i kriminalita spáchaná na Ukrajincích, jde například o drobné podvody či krádeže. Ministr už v neděli v České televizi řekl, že policie monitoruje místa s největším výskytem ukrajinských uprchlíků a snaží se předcházet tomu, aby k podobným trestným činům nebo přestupkům docházelo.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) v pátek serveru iDNES.cz řekl, že mezi uprchlíky se objevují i lidé z Maďarska, kteří tvrdí, že jsou z Ukrajiny. Podle Rakušana se takové případy skutečně staly. Situaci podle něj řeší s maďarskou stranou policejní prezident Martin Vondrášek. "Dočasná ochrana (...) je specifickým typem ochrany pro Ukrajince. Tedy lidé, kteří přijdou do České republiky s jakýmkoli jiným pasem, včetně toho maďarského, tak nemají nárok na služby poskytované v rámci dočasné ochrany," upozornil ministr.

Česko k dnešnímu ránu vydalo ukrajinským uprchlíkům téměř 260.000 víz. V neděli jich přibylo 2500. Počet vydaných víz se v posledních dnech snižuje, ve stejný den minulý týden je dostalo zhruba 3200 běženců.

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Související:

Nejnovější