Policie zveřejnila letošní statistiky kriminality

V Česku se letos do konce listopadu stalo přes 170 tisíc trestných činů, šlo o podobný počet jako v loňském roce. Vyplývá to ze statistik Policie ČR. Nárůst byl patrný u majetkové kriminality, ubylo vražd či hospodářské kriminality. Objasněnost kolem 45 procent je podobná jako v roce 2022.

Policie ČR, ilustrační foto

Policie do konce letošního listopadu evidovala 145 případů vražd, příprav vražd či pokusů o ně. Objasnila jich více než 80 procent. Nejvíce případů připadalo na Prahu, nejméně na Vysočinu.

Pokles byl patrný u hospodářské kriminality. Skutků bylo přes 12 tisíc a tedy o více než osm stovek méně než v loňském roce. Mírně nižší je i počet mravnostních deliktů, a to konkrétně o desítky případů. K nárůstu na více než 93 tisíc skutků došlo u majetkových trestných činů.

Všeobecná objasněnost trestné činnosti dosahuje necelých 45 procent, což je podobný podíl jako v uplynulých letech. Letos se policistům podařilo vyřešit více než 76 tisíc trestných činů. Nejméně se daří objasňovat vojenské a protiústavní činy.

Nejzávažnější trestný čin v letošním roce se ovšem stal až tři dny před Vánocemi. Čtvrteční tragickou střelbu na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nepřežilo 14 lidí. Stejný pachatel má navíc s největší pravděpodobností na svědomí i dvě oběti vraždy v Klánovickém lese, ke které došlo již předminulý týden.

Témata: krimi | Policie ČR

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Související:

Nejnovější