Policisté mohou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo prověřovat do června

Policisté mohou takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, v níž se zabývají podezřením na údajné daňové úniky, prověřovat do 25. června. O prodloužení lhůty, která byla původně stanovena do konce března, dnes informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. V případu dosud nebyl nikdo obviněn, reklamu zadávanou Agrofertem konferenčnímu centru Čapí hnízdo policie prověřuje od roku 2018.

Čapí hnízdo

Kriminalisté se v případu podle dřívějších informací serveru iROZHLAS.cz zabývají podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně. Podezřením na daňový únik se kriminalisté začali zabývat při vyšetřování možného dotačního podvodu, ze kterého jsou nyní obžalováni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.

V dotační větvi kauzy je podstatou případu to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka.

Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch Babiše a Nagyovou obžaloval před dvěma týdny. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Podle serveru Seznam Zprávy žalobce navrhuje Babišovi i Nagyové tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Pro Babiše pak navíc žádá peněžitý trest ve výši deset milionů korun a pro Nagyovou peněžitý trest 500.000 korun.

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější