Politologové ocenili vládu za reakci na válku na Ukrajině

Vláda Petra Fialy (ODS) v prvním půlroce fungování podle politologů dobře zareagovala na válečný konflikt na Ukrajině, což se odrazilo ve zlepšení obrazu Česka v zahraničí. Nedostatky vidí v komunikaci opatření souvisejících s epidemií covidu-19 a inflací. Výčet úkolů, se kterými se kabinet setkal při vstupu do Strakovy akademie včetně přípravy na české předsednictví EU, podle vedoucího katedry politologie Metropolitní univerzity Praha Petra Justa ukazuje, že nemohl počítat s jakoukoli dobou hájení.

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Navíc od prvního dne spíš než jako orgán prosazující nějaký politický program vláda fungovala a funguje jako krizový management, popsal své mínění ČTK. Vládnutí Fialovi nesporně komplikuje válka na Ukrajině a inflace, uvedla pro ČTK ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Vladimíra Dvořáková. Není to ale podle ní jediný faktor.

"V covidových věcech, bohužel, kabinet navázal na ne úplně systematickou komunikaci předchozí vlády," uvedl Just. Naproti tomu v otázce postoje k Ukrajině Fialova vláda dokázala velmi jasně a zřetelně projevovat a komunikovat své názory, a to dovnitř i navenek. Od začátku bezvýhradně odsoudila ruskou agresi a začala poskytovat podporu Ukrajině, jak na válkou zmítaném území, tak přicházejícím uprchlíkům. "Toto angažmá hodnotím pozitivně, stejně jako skutečnost, že se kroky vlády pozitivně odrazily i na obrazu České republiky v zahraničí, ať už v rámci bilaterálních vztahů nebo v rámci EU a NATO," uvedl Just.

Za odpovídající má první reakci kabinetu na válku na Ukrajině Dvořáková. "Podpora uprchlíků v první chvíli byla zřejmě v pořádku, postupně ale je znát silná improvizace, respektive politizace, což bude narůstat před obecními volbami," myslí si. Zmínila také cestu premiéra Fialy do Kyjeva, která zřejmě otevřela "okno" do prostoru konfliktu pro další evropské politiky. Upozornila, že zároveň ale jeho spolucestující - premiéři Polska a Slovinska - byli vnímáni hodně protievropsky. Společnost ani média to ale příliš nevnímaly, podotkla. Nastupující předsednictví podle ní zatím není kontroverzní z hlediska vnímání EU. "Proti tomu je zjevné sbližování s Polskem, což je trochu problém z hlediska fungování právního státu," míní.

Pozitivně Dvořáková hodnotí, že se zatím daří držet soudržnost koalice, alespoň navenek. Stejně tak se zmenšil prostor pro konflikty s prezidentem. Pro společnost je to trochu úleva, částečně to rehabilituje politiku, míní. Dá se podle ní očekávat, že s blížícími se obecními volbami se to může zhoršit během léta. Další problém vidí v aktuální aféře kolem pražského dopravního podniku, která dopadá na koaliční hnutí STAN. V negativním světle se podle Dvořákové vláda ukazuje v případě přípravy na prezidentské volby. Není schopna představit kandidáta. Šanci na úspěch proti expremiérovi Andreji Babišovi (ANO), pokud bude kandidovat, by měla podle ní podpora občanského kandidáta. "Zdá se, že bude snaha prosadit nějakého politika ODS," uvedla.

Problematická je podle ní novela služebního zákona, protože návrhy změn představují v řadě případů zhoršení situace a posílení politizace státní správy a politických "trafik". Vláda má také podle politoložky problém zajišťovat příjmovou stránku rozpočtu, plošná pomoc pro rodiny s dětmi do výše ročního příjmu milionu korun pak podle ní roztáčí populistické požadavky. Podle Justa se vláda v tomto případě stala obětí nešťastné komunikace. Při oznámení plánovaného příspěvku nebylo jasné, koho se má týkat, připomenul.

V negativní kolonce hodnocení práce kabinetu vidí Dvořáková i nouzový stav vyhlášený kvůli migrační vlně z Ukrajiny. "Nemá sice dopad na každodenní život občana, jeho nutnost v souvislosti s ukrajinskou válkou spíše ukazuje na to, že chybí kvalitní legislativní úprava, aby se v takových situacích nemusely problémy řešit přes nouzový stav," uvedla s odkazem na možnost obcházení výběrových řízení. Další otázkou je podle ní posilování vlivu zbrojní lobby, k čemuž ale neexistuje dostatek faktů.

Témata: vláda ČR

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější