Polsko a Německo údajně požádaly na příští rok o dodávky ruské ropy

Ruská společnost Transněfť obdržela z Polska a Německa požadavek na dodání ropy. V ruské televizi Rossija 24 to dnes řekl šéf Transněfti Nikolaj Tokarev, podle něhož se požadavek týká dodání ropy v příštím roce. Slova šéfa Transněfti jsou podle agentury Reuters v rozporu s postojem Varšavy, která v listopadu tvrdila, že ropu z Ruska nechce.

Těžba ropy

Evropská unie na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu uvalila sérii sankcí a od 5. prosince zakazuje dovoz ruské ropy na tankerech.

Rusko nyní dodává ropu do zemí Evropské unie ropovodem Družba, který vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska. Ještě na ukrajinském území se ale jižní větev dál štěpí a ropa samostatně teče na Slovensko a do České republiky. Tokarev řekl, že dodávky ropy jižní větví očekává v příštím roce beze změn, protože tato přeprava je vyňata z unijních sankcí.

Kromě zákazu ruské ropy do EU po moři se západní země dohodly na tom, že zavedou na ruskou ropu cenový strop. Snížením příjmů z prodeje ropy tak chtějí režimu ruského prezidenta Vladimira Putina zkomplikovat válečné tažení. Na ruskou ropu přepravovanou ropovodem Družba se ale sankce nevztahují, protože bez této ropy se neobejdou země EU ve střední Evropě.

Informované zdroje už dříve agentuře Reuters řekly, že Polsko se snaží získat v Německu podporu pro nápad, aby EU zavedla sankce na tu část ropovodu Družba, která prochází přes území Polska a Německa. Podle zdrojů to Poláci dělají proto, aby Varšava mohla příští rok odmítnout ruskou ropu a neplatit za to pokutu.

"Oni oznámili, že od 1. ledna z Ruska nebudou odebírat ropu. A my jsme teď obdrželi od polských spotřebitelů požadavek: dejte nám příští rok tři miliony tun a na prosinec 360.000 tun," řekl dnes šéf Transněfti. "A Německo už předložilo požadavek na první čtvrtletí," dodal.

Tokarev nevyloučil ani swapové transakce s Kazachstánem při dodávkách ropy do rafinerií v Německu. "Zvažujeme všechny možnosti.... okolnosti se mění takovým způsobem, že je dost těžké předvídat, jak se bude situace na trhu vyvíjet v příštím roce. Je ale zřejmé, že to nebude snadné," řekl šéf Transněfti. Firma přepravuje více než 80 procent ropy, která se v Rusku vytěží. V letošním roce zvýšila její vývoz přibližně o 20 procent, řekl Tokarev.

Rusko předpokládá, že v příštím roce sníží těžbu ropy na 490 milionů tun, respektive 9,84 milionu barelů denně. Objem těžby v letošním roce bude podle odhadů činit 525 až 530 milionů tun, což odpovídá produkci 10,54 až 10,64 milionu barelů denně. Za očekávaným poklesem jsou dopady západních sankcí.

Rusko vyváží ropu na tankerech mimo jiné i z přístavu Novorossijsk na pobřeží Černého moře. Vývozní kapacitu přístavu pro export kvalitní ropy s nižším obsahem síry tam zvýšili na 40 milionů tun za rok. Dodávky ropy přes kaspický ropovod z terminálu na pobřeží Černého moře by se letos měly pohybovat od 50 do 51 milionů tun. Původní plán činil 63 milionů tun, kvůli opravám je ale skutečný objem nižší.

Export přes tichomořský přístav Kozmino na ruském Dálném východě se za letošní rok očekává kolem 42 milionů tun. Přesáhne tak obvyklou roční kapacitu 30 milionů tun, řekl Tokarev. Rusko v důsledku západních sankcí zvýšilo export surovin na asijské trhy.

Témata: ropa | Polsko | Německo

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Související:

Nejnovější