Polsko na summitu NATO požádá o mírovou misi na Ukrajině. Česko očekává debatu

Polsko na následujícím summitu NATO příští týden v Bruselu formálně požádá o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Oznámil to dnes polský premiér Mateusz Morawiecki, napsala agentura Reuters.

NATO

O stejném návrhu hovořil tento týden při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, mise by se podle něj měla být schopná se sama bránit. Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Morawieckým a českým a slovinským premiérem Petrem Fialou a Janezem Janšou.

Morawiecki nyní před novináři uvedl, že některá opatření, která byla ještě před týdnem nemyslitelná, jsou jen po několika dnech válečného vývoje přijatelná, píše server WNP.pl.

"Když nyní bomby padají čím dál tím blíž k polským hranicím, využijeme to jako argument, jak v kontextu těch nejprogresivnějších návrhů (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, tak našich návrhů formulovaných v Kyjevě," řekl Morawiecki i s odkazem na zatím největší a aliancí nevyslyšený požadavek Zelenského - zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Nedaleko ukrajinského Lvova, který se nachází několik desítek kilometrů od polských hranic, dnes dopadly čtyři ruské rakety. Vypáleny byly zřejmě z Černého moře. Minulou neděli zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Rusko podle Morawieckého musí pochopit, že svrchované státy mají právo si na své území v rámci jeho obrany pozvat koho chtějí, napsal WNP.pl. Na misi se však nejprve musí shodnout členské země NATO.

Proti vyslání podobné mise, jak navrhoval Kaczyński, se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz. Naopak Česko je na debatu ohledně mírové mise připraveno, řekla dnes česká ministryně obrany Jana Černochová.

"Má to mou plnou podporu. Poskytnutí humanitární pomoci a obrana civilistů musí být před Putinem chráněno i příslušnými ozbrojenými silami. Nemůžeme ho nechat si dělat, co chce," uvedl na twitteru poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). 

Mimořádný summit NATO, kde budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a společném postupu vůči Rusku se bude konat 24. března. Na stejný den je plánován i summit Evropské unie.

Česko je připraveno na debatu o polském návrhu mírové mise

Česko je podle ministryně obrany Jany Černochové připraveno na debatu o návrhu Polska, jež chce na summitu NATO požádat o vyslání mírové mise na Ukrajinu po ruské invazi do této východoevropské země. Po jednání se slovenským ministryně obrany Jaroslavem Naděm ale upozornila, že není jasné, zda by takový krok byl v souladu s mezinárodním právem. Naď chce vyčkat na konkrétní návrh.

"Jediný, kdo může v tuto chvíli poslat modré přilby, je Rada bezpečnosti (OSN). Bohužel, pokud je Rada bezpečnosti koncipována tak, že může agresor, Ruská federace, hlasovat sám o sobě a právem veta znemožnit tuto humanitární pomoc, tak se musí hledat nějaké řešení," řekla Černochová novinářům.

Podle ministryně je třeba za zmíněné situace hledat i nestandardní řešení, které ale budou v rámci mezinárodního práva.

Slovenský ministr obrany Naď chce vyčkat na konkrétní návrh Varšavy. "V tomto momentu si nedokážu představit, jak by to mělo vypadat," řekl. Dodal, že NATO bude dělat všechno proto, aby nedalo žádnou záminku Rusku zaútočit na kteroukoliv členskou zemi aliance.

Fiala bude o polském návrhu mírové mise debatovat s prezidentem a ministry

Premiér Petr Fiala (ODS) bude o podpoře polského návrhu na vyslání mírové mise na Ukrajinu po ruské invazi debatovat s prezidentem Milošem Zemanem i členy vlády. Sdělil to dnes ČTK. Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes uvedl, že formální žádost o vyslání mise podá příští týden na summitu NATO. O tom, že Česko je připravené na debatu o polském návrhu, hovořila dnes při návštěvě Slovenska i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

"Budu vést debatu o podpoření návrhu Polska jak s prezidentem, tak se členy vlády," sdělil ČTK Fiala. O návrhu hovořil tento týden při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Fialou, Morawieckým a slovinským premiérem Janezem Janšou. Proti vyslání podobné mise se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz.

Témata: Polsko | NATO

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější